Ισχυρά κίνητρα για μετακίνηση από την Eurobank στην FPS

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ισχυρά κίνητρα για μετακίνηση από την Eurobank στην FPS
  • Με ελάχιστο μπόνους 25.000 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο και θα καταβληθεί άμεσα και εφάπαξ, και διατήρηση όλων των υφιστάμενων παροχών (μισθολογικών, ασφαλιστικών και σε είδος) θα γίνει σε εθελοντική βάση η μετακίνηση των 500 εργαζομένων του Τομέα Προβληματικών Δανείων της Εurobank στην εταιρεία FPS που αναλαμβάνει τη διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Η μετακίνηση των εργαζομένων στην FPS είναι ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα της συμφωνίας με το ιταλικό fund της doValue και η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι η συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων δεν έχει ψιλά γράμματα, θα έχει μεγάλη ανταπόκριση από τους υπό μετακίνηση εργαζομένους και δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα, ανάλογα με αυτά που συνέβησαν στην Πειραιώς και τη μετακίνηση εκείνων του αντίστοιχου τμήματος στην Intrum.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Τραπεζικής Επιχείρησης Eurobank, εξασφαλίζεται η απασχόληση για όλους τους υπό μετακίνηση εργαζομένους, κατοχυρώνονται και μεταβιβάζονται όλες οι υφιστάμενες παροχές: μισθολογικές, ασφαλιστικές και σε είδος (συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης, δανειακοί όροι).

Επιπλέον, όσοι αποφασίσουν να μετακινηθούν στην FPS θα λάβουν 10 μικτούς και αφορολόγητους μισθούς –ως οικειοθελής αποζημίωση– με ελάχιστο ποσό τα 25.000 ευρώ. Δηλαδή, ο εργαζόμενος με 1.000 ευρώ μισθό που δικαιούται 10.000 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 25 μηνών. Πρακτικά, όπως τονίζει το Σωματείο, το 90% των υπαγομένων στη συμφωνία θα λάβει από 13 έως 30 μισθούς, ενώ το 40% θα πάρει 15 μισθούς. Το ποσό της «αποζημίωσης» θα δοθεί άμεσα και εφάπαξ. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα κινήτρων της Eurobank είναι υψηλότερο κατά 40% σε σχέση με της Πειραιώς.

Οι εργαζόμενοι της Eurobank που θα αποφασίσουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την τράπεζα και να μην προσληφθούν στην FPS, θα υπογράψουν σύμβαση λύσης της σχέσης εργασίας με την τράπεζα σε ατομική βάση κάνοντας χρήση του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας εξόδου (με μέγιστο όριο το μικτό ποσό των 160.000 ευρώ).

Ωστόσο θα αναλάβουν τη δέσμευση για έναν χρόνο από την αποχώρησή τους να μην εργαστούν σε ανταγωνιστικές προς την FPS επιχειρήσεις. Αν παραβεί την υποχρέωση αυτή, ο εργαζόμενος θα οφείλει να επιστρέψει στην τράπεζα το τμήμα της αποζημίωσης λύσης σχέσης που έλαβε, το οποίο υπερβαίνει την κατά νόμο αποζημίωση καταγγελίας.

Το κρίσιμο ζήτημα ωστόσο είναι τι θα συμβεί σε ενδεχόμενη άρνηση των εργαζομένων να αποδεχθούν μία από τις δύο λύσεις. Η διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο των απολύσεων, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι οι διαθέσιμες θέσεις στην τράπεζα είναι ελάχιστες και είναι στο δίκτυο καταστημάτων.

Ετσι, αν προκύψουν τέτοιες περιπτώσεις η τράπεζα θα καταφύγει στον νόμο περί αποσχίσεων που προβλέπει υποχρεωτική μετακίνηση χωρίς παροχή κινήτρων. Ωστόσο η διοίκηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ευρεία αποδοχή της συμφωνίας που επετεύχθη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Το Σωματείο πάντως σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η τράπεζα σημείωσε ότι φέρουσα τη συνολική ευθύνη της επιτυχίας του εγχειρήματος, διατηρεί αυτούσια τα δικαιώματα που παρέχονται στον μεταβιβάζοντα εργοδότη στο πλαίσιο των νόμων, με στόχο ακριβώς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το Σωματείο σημείωσε ότι σε αυτή την περίπτωση θα επανεξετάσει τη στάση του ανάλογα με τα νέα δεδομένα και με μοναδικό σκοπό να μην υπάρξουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς ή τεχνικούς ή οργανωτικούς λόγους στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ