Eργολάβοι αντιμέτωποι με πρόστιμα για εισφοροδιαφυγή

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Eργολάβοι αντιμέτωποι με πρόστιμα για εισφοροδιαφυγή

Ενώπιον της διοικητικής επιτροπής του ΕΦΚΑ θα βρεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα αρκετοί εργολάβοι που ανέλαβαν δημόσια έργα στον Νομό Μαγνησίας, όμως δεν πλήρωσαν ως όφειλαν ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του δημοσίου.

Αφού έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες» οι υποθέσεις έρχονται πλέον προς εξέταση στην τοπική διοικητική επιτροπή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχει δικαίωμα να προσφύγει ο επαγγελματίας ζητώντας αναίρεση του προστίμου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για ανάδοχους εργολάβους, οι οποίοι υπέγραψαν συμβάσεις που ελέγχθηκαν και στις οποίες εντοπίστηκαν παρατυπίες που επισείουν πρόστιμα, αφορούν στην περίοδο 2008 – 2010.

Ο έλεγχος ξεκίνησε το 2016 από τους επιθεωρητές – ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στα δημόσια έργα με απευθείας ανάθεση που εκτελέστηκαν από το 2008 – 2010 σε όλους τους δήμους της χώρας. Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος περί ανάθεσης δημοσίων έργων.

Μεταξύ των στοιχείων που είχαν ζητηθεί τότε από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ήταν οι γενικές ή οι ειδικές ασφαλιστικές ενημερότητες, που επιβάλλεται να προσκομίσει ο ανάδοχος στο φάκελο προσφορών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε εισφοροδιαφυγή ή όχι.

Η διαδικασία του ελέγχου αποδείχτηκε χρονοβόρα, καθώς τα λογιστήρια των δήμων έπρεπε να ανατρέξουν χρόνια πίσω για να βρούνε όλες τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί, να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που αναζητούσαν οι επιθεωρητές, να κάνουν τη διασταύρωση και να αποστείλουν τους φακέλους προς εξέταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ήδη οι πρώτοι εργολάβοι, αφού τους βεβαιώθηκαν πρόστιμα προσέφυγαν στη Διοικητική Επιτροπή και προβάλλοντας την επιχειρηματολογία τους ζήτησαν απαλοιφή του προστίμου.

Η σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Διοικητικής Επιτροπής προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα, ενώ ο θιγόμενος μπορεί εφόσον θεωρεί ότι «αδικείται» να προσφύγει και στα διοικητικά δικαστήρια.

ΠΗΓΗ: taxydromos.gr