ΣΥΔΑΠΤΤ: Παρέμβαση στον ΣΕΠΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΔΑΠΤΤ: Παρέμβαση στον ΣΕΠΕ

Συνάδελφοι -ισσες,

Πραγματοποιήθηκε χθες (12/11/2019) συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας για την διενέργεια εργατικής διαφοράς σχετικά με την απόλυση συναδέλφισσας εργαζόμενης μέσω της εταιρείας ICAP Outsourcing Solutions στην Εθνική Τράπεζα.

Από τη πλευρά μας θέσαμε το θέμα ότι η συνάδελφος εργαζόταν για 19 χρόνια και ενώ έχει υπογράψει συμβάσεις εργασίας με τέσσερις διαφορετικές εταιρείες (Intersys, DataPlan, First Data, ICAP) εργαζόταν πάντα στην ίδια διεύθυνση της Εθνικής Τράπεζας εκτελώντας -προφανώς- τραπεζικές εργασίες. Η απόλυση είναι καταχρηστική διότι δεν δικαιολογείται με οικονομοτεχνικούς όρους και δεν εξετάστηκαν κοινωνικά κριτήρια.

Ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας δήλωσε ότι «όντως έγινε κάποια μείωση έργου, πλην όμως η επιλογή των προσώπων που αφορά την εν λόγω μείωση δεν αφορά την Εθνική Τράπεζα η οποία ουδόλως εμπλέκεται στην εργασιακή σχέση της προσφεύγουσας με την ICAP. Μοναδικός εργοδότης της προσφεύγουσας είναι η ICAP, η οποία ασκεί το διευθυντικό δικαίωμα επ’ αυτής και με την οποία ICAP Outsourcing Solutions συνδέεται η ΕΤΕ με σύμβαση έργου». Επίσης ανέφερε ότι η σύμβαση αυτή προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης του έργου έως και 20% ακόμα και πριν την λήξη της.

Από τη πλευρά τόσο του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού το οποίο εκπροσωπούσε η πρόεδρος Βασιλική Χριστοπούλου όσο και του Συλλόγου Εργαζομένων στην Icap Outsourcing Solutions το οποίο εκπροσωπούσε η Γραμματέας Μαρία Αχειμάστου, ζητήθηκαν απαντήσεις στα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

  • Πώς γίνεται την ίδια στιγμή που μειώνεται το έργο να γίνονται προσλήψεις;

  • Για ποιο λόγο δεν εξετάστηκε η δυνατότητα μετακίνησης της συναδέλφου σε άλλη υπηρεσία όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις;

  • Γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη κοινωνικά κριτήρια με δεδομένο το γεγονός ότι στη προκειμένη περίπτωση υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Σε σχέση δε με τον ισχυρισμό ότι η Τράπεζα ουδεμία εργασιακή σχέση έχει με τους εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών και ότι το διευθυντικό δικαίωμα ασκείται αποκλειστικά από την ICAP, απαντάμε ότι δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα που μαρτυρά ότι ως εικονικός εργολάβος του «έργου» η ICAP δεν επιβλέπει ούτε έχει τη δυνατότητα να επιβλέψει τη ποιότητα ή/και τη ποσότητα της εργασίας που αποδίδει κάθε εργαζόμενος.

Από την Επιθεώρηση Εργασίας δόθηκε προθεσμία μία εβδομάδας ώστε να εξεταστούν τα στοιχεία που καταθέσαμε ως προς τη καταχρηστικότητα της απόλυσης και η δυνατότητα επαναπρόσληψης της συναδέλφου.

Συνάδελφοι, -ισσες,

Υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο το δικαίωμά μας στην εργασία, δεν αποδεχόμαστε αυθαίρετες αποφάσεις στελεχών της Τράπεζας για μείωση του «έργου». Οι 1200 εργαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών ζητάμε απαντήσεις – που να στηρίζονται στη πραγματικότητα – και να τεκμηριώνουν το πώς η εξοικονόμηση από τον μισθό της συναδέλφου των 700 ευρώ θα σώσει τη Τράπεζα;

Σε αυτή τη τεράστια και δύσκολη προσπάθεια η μόνη μας στήριξη είναι η αλληλεγγύη μεταξύ μας, η συσπείρωση στο σωματείο μας. Στηρίξτε με κάθε τρόπο τη κοινή μας προσπάθεια γιατί είναι η μόνη ελπίδα να κερδίσουμε. Θα σας ενημερώνουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Το Δ.Σ. του ΣΥΔΑΠΤΤ