Mega: Το άθλιο επιχειρηματικό παιχνίδι σε βάρος των εργαζόμενων και οι τελευταίες εξελίξεις

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Mega: Το άθλιο επιχειρηματικό παιχνίδι σε βάρος των εργαζόμενων και οι τελευταίες εξελίξεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις για τους 420 εργαζόμενους του Mega μετά την απόφαση των μετόχων του να μην καταθέσουν αίτηση για νέα άδεια, με το κανάλι να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το οριστικό του κλείσιμο και τους εργαζόμενους του να συνεχίζουν το κρατούν «ζωντανό», παρά το γεγονός πως παραμένουν για πολλούς μήνες απλήρωτοι.

(Αναδημοσίευση απο :left.gr)

«Θα συνεχίσουμε με το καθημερινό δελτίο που θα ενημερώνει τον κόσμο για τις εξελίξεις, διάρκειας 20 περίπου λεπτών, από τις 8 παρά 10 έως τις 8:10» δηλώνει εργαζόμενος του Mega στο Left.gr.

Οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι) ήταν άλλωστε αυτοί στήριξαν απλήρωτοι εδώ και περίπου 2 χρόνια το κανάλι προκειμένου να μην κλείσει και θα συνεχίζουν τον αγώνα, όπως δηλώνουν, με τον ίδιο στόχο.

Τα επόμενα βήματα

Όπως είπε στο Left.gr o ίδιος εργαζόμενος, ο Β. Μαρινάκης, «ο οποίος κρυβόταν για 6 μήνες», δέχτηκε να συναντήσει εκπροσώπους των εργαζομένων, το πρωί της επόμενης Τρίτης 16/1.

Προηγήθηκε συνάντησή τους (11/01), με τον Γ. Βαρδινογιάννη, συνάντηση στην οποία φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι επιβεβαιώθηκε η απροθυμία των μετόχων (σ.σ: Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, μία κυπριακή εταιρεία στην οποία έχει μεταβιβάσει το ποσοστό του ο Ιβάν Σαββίδης) να αναλάβουν την ευθύνη και το κόστος διάσωσης του καναλιού.

Παρ’ όλα αυτά, από τη στιγμή που παραμένει (τουλάχιστον) 1 άδεια που δεν έχει διατεθεί, αν υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον προς το ΕΣΡ, η Ρυθμιστική Αρχή είναι υποχρεωμένη να την προκηρύξει εκ νέου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει δρομολογηθεί συνάντηση των εργαζομένων και με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα  τους παράσχει κάθε δυνατή στήριξη.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση μία προωθητική πρωτοβουλία ώστε να «ξεβαλτώσει» από τις τράπεζες ένα μικρό μόνο μέρος από τα πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ των διαφημιστικών εσόδων των τελευταίων μηνών ώστε να καταβληθούν να δεδουλευμένα.

Τα παραπάνω έσοδα και μάλιστα σε διάστημα που το Mega δεν είχε ενημερωτικό ή άλλο «φρέσκο» πρόγραμμα, μόνο δηλαδή με την αξιοποίηση της βιβλιοθήκης του και την προβολή «κονσέρβας», αποδεικνύουν ότι αρκεί μία μικρή, λογική ενίσχυση ώστε το κανάλι να είναι βιώσιμο»

Η ομηρεία των εργαζόμενων

Την επιχειρηματική επιλογή των μετόχων να μην προβούν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να μην διεκδικήσουν την έβδομη άδεια (κάτι που αποτελεί πλέον την ελπίδα των εργαζομένων) στηλίτευσε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ, όπου υπενθύμισε ότι υπήρχαν αλλεπάλληλες ευκαιρίες από τους μετόχους για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Μίλησε επίσης για ομηρεία των εργαζομένων, οι οποίοι με αυτοθυσία κράτησαν ανοικτό το κανάλι με έσοδα από τη διαφήμιση, προσθέτοντας ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να διασφαλιστούν τα δεδουλευμένα τους.

Παρά τις υποκριτικές κραυγές από διάφορες πλευρές, μεταξύ των οποίων και η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να ξεχαστεί, θυμίζουν οι εργαζόμενοι, το άθλιο επιχειρηματικό παιχνίδι που παίχτηκε όλους αυτούς τους μήνες στις πλάτες τους, με τους ίδιους να είναι απλήρωτοι τη στιγμή που ο σταθμός εκπέμπει κανονικότατα και εισπράττει έσοδα από διαφημίσεις.

Αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι λάμβαναν διαρκώς ψεύτικες υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Τον τελευταίο μήνα, μάλιστα, τους ενημέρωναν ότι «όλα πάνε καλά» και ότι η εταιρεία που τους έχει απλήρωτους εδώ κια 16 μήνες θα υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα (Άρθρο 106 Β’). Όλα αυτά γκρεμίστηκαν την Πέμπτη, όμως, όπως περιγράφει και ο ένας εκ των παρουσιαστών του πρώτου δελτίου των εργαζομένων (, Μ. Ιγνατίου, η κρίση του Mega ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016, όταν δεν πληρώθηκαν οι δόσεις των δανείων.

«Οι τράπεζες πάγωσαν τους λογαριασμούς και φτάσαμε στο σημείο που είμαστε τώρα, το κανάλι να πρέπει κλείσει στις 26 Φεβρουαρίου του 2018. Απώλεσε πλέον την τηλεοπτική του άδεια, εκτός εάν οι κ. Βαρδινογιάννης και Μαρινάκης αποφασίσουν να διεκδικήσουν την έβδομη άδεια, κάτι που δεν το βλέπω», σημειώνει και συνεχίζει:

«Εάν δεν πληρώθηκαν οι δόσεις των δανείων, δεν φταίει κανένας, μα κανένας πολιτικός. Όσοι διατείνονται το αντίθετο, δεν λένε την αλήθεια. Διότι ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκαν ποτέ στους ιδιοκτήτες ότι εάν δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, το Mega θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν ούτε στις πιο άναρχες χώρες»

«Την υποχρέωση να επαναλειτουργήσει το κανάλι είχαν και έχουν οι παλιοί και νέοι μέτοχοι. Δεν «τα βρήκαν» μεταξύ τους, ο καθένας είχε και άλλα συμφέροντα, οι άγραφοι νόμοι του ποδοσφαίρου επηρέασαν τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων, με αποτέλεσμα 400 τόσοι άνθρωποι να εργάζονται και να μην πληρώνονται για 15 μήνες», τονίζει ο δημοσιογράφος.

Πλέον, οι εργαζόμενοι ελπίζουν οι μέτοχοι να αξιοποιήσουν τη «δεύτερη ευκαιρία» για την άδεια και να διορθώσουν τα εγκληματικά τους λάθη (;).

«Οι μέτοχοι δεν διεκδικούν άδεια, μας κλείνουν», τονίστηκε από τους εργαζόμενους και στο πρώτο έκτακτο δελτίο, την Πέμπτη 11/1

Τάσος Γιαννόπουλος

Αναδημοσίευση απο :left.gr