Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας – φωτο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας – φωτο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες (3/9/2019) έξω από το Υπουργείο πέντε Σωματείων εργολαβικών/ενοικιαζόμενων για να γίνει το αυτονόητο: διαβούλευση με τα σωματεία.  Οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, στη καρδιά του καλοκαιριού κατήργησαν διατάξεις νόμων,  προστατευτικές για τους εργαζόμενους: την αιτιολόγηση της απόλυσης και τη διάταξη για την συνευθύνη.

Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση των πέντε σωματείων:

«… με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση:  Κάνει πιο εύκολες τις απολύσεις –και εμείς οι ενοικιαζόμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό- ήδη έχουμε αρκετές απολύσεις και τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Καταργεί τον πιο ουσιαστικό νόμο που ψηφίστηκε το 2018, αυτόν της συνευθύνης, δίνοντας και πάλι την δυνατότητα στους εργοδότες (Τράπεζες, Επιχειρήσεις Ενέργειας, Ασφαλιστικές Εταιρίες, κ.α.) για παράδειγμα να έρχονται στις συμφιλιωτικές συναντήσεις στο Υπουργείο ή στην Επιθεώρηση Εργασίας και να μας λένε δεν τους ξέρουμε, δεν ευθυνόμαστε, δεν έχουμε σχέση ενώ πίσω στο χώρο εργασίας, να μας ορίζουν επακριβώς το -πάγιο και διαρκές- περιεχόμενο της εργασίας μας, το χώρο και το χρόνο εκτέλεσής της, τις ημερομηνίες αδειών, να μας συμπεριλαμβάνουν σε διαδικασίες αξιολόγησης προσωπικού, και να μας ορίζουν ακόμη και το εάν και πότε θα εγκαταλείψουμε τα κτίρια σε περίπτωση σεισμού ή άλλης έκτακτης ανάγκης!»

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια όταν αντί να βελτιώνονται οι όροι και οι συνθήκες για τους συναδέλφους μας, χειροτερεύουν για όλους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο, να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις, να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες.

Η βούληση του ΣΕΒ ικανοποιήθηκε στο πάρα πέντε του κλεισίματος της Βουλής. Όχι στο παρά πέντε, αλλά στο παρά τέταρτο καλούμε όλους τους εργαζόμενους με μπροστάρηδες τα σωματεία τους στο δρόμο του αγώνα, να βάλουμε την δικιά μας ατζέντα.»