Ανακοίνωση Συλλόγου Icap Outsourcing Solutions

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανακοίνωση Συλλόγου Icap Outsourcing Solutions

4/3/2019

Ενημέρωση από τη Γενική Συνέλευση της 2/3/2019

 

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2/3/2019 η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας στο κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας. Στην εισήγηση της η πρόεδρος κα Βασιλική Χριστοπούλου αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες που πήρε ο Σύλλογός μας και τον τελευταίο χρόνο. Μαζί με το Κλαδικό Σωματείο ΣΥΔΑΠΤΤ καταφέραμε να προστατέψουμε τα μέλη μας από την εργοδοτική αυθαιρεσία στον χώρο δουλειάς. Για τους ενοικιαζόμενους – εργολαβικούς τίποτα δεν είναι αυτονόητο, η απλή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για τα ωράρια, για τις άδειες μητρότητας κ.α. χρειάζεται παρακολούθηση και τη παρέμβαση του Σωματείου για να μην παραβιαστεί.

Έγινε ενημέρωση σχετικά με τη πρόσφατη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Εταιρείας, στην οποία λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών της εταιρείας δεν θα επηρεάσει την εργασιακή θέση των υπαλλήλων της. Θα σας ενημερώσουμε για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη σχετικά με το θέμα αυτό.

Στην ίδια συνάντηση τέθηκε από την πλευρά μας το θέμα της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας (Σ.Σ.Ε.), μίας σύμβασης που θα ρυθμίζει συνολικά και όχι ατομικά τους όρους εργασίας κάθε συνάδελφου και συναδέλφισσας. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι δυνατή η τροποποίησή τους απλά με την υπογραφή του εργαζόμενου αλλά μόνο ύστερα από διαβούλευση με τους εκπροσώπους του συλλογικού μας οργάνου. Η απάντηση του κου Τόλλη ήταν ρητή και κατηγορηματική: δεν αποδέχεται την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Μάλιστα μας ενημέρωσε ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΝ.ΙΔ.Ε.Α. (Ένωση Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης) στην οποία είναι πρόεδρος προβλέπει και δεσμεύει τα μέλη του να μην συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις (Σ.Σ.Ε.) αλλά συνάπτουν μόνο ατομικές συμβάσεις με κάθε υπάλληλο. Η ίδια δέσμευση υπάρχει και στον Κώδικα Δεοντολογίας της αντίστοιχης ένωσης στην Ευρώπη (EUROCIETT) στην οποία η ΕΝ.ΙΔ.Ε.Α. είναι μέλος.

Το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι που έχει ως βασικό του στόχο τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων και το οποίο προστατεύεται τόσο από το εργατικό δίκαιο όσο και από το Σύνταγμα της χώρας δεν αποτελεί δεσμευτικό όρο στη περίπτωση της ICAP.  Η επαναφορά του νομικού πλαισίου που διέπει τις συλλογικές συμβάσεις η οποία ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τους ξένους δανειστές, ισχύει από τις 21 Αυγούστου 2018 και έφερε την επέκταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων σε μια σειρά κλάδων, φαίνεται ότι δεν την αγγίζει. Το Σωματείο μας θα προβεί σε ενημέρωση του Υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων της Βουλής και της Ευρωβουλής για το θέμα αυτό.

Στη συνέλευση τέθηκε το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού η οποία όμως δεν άλλαξε την αμοιβή πολλών από εμάς. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες αν παρατηρήσετε την απόδειξη μισθοδοσίας σας πριν και μετά τη 1η Φεβρουαρίου θα παρατηρήσετε ότι ένα μέρος της αμοιβής μας ορίζεται ως «υπερβάλλον ποσό». Το ποσό αυτό συρρικνώθηκε τόσο όσο να συμψηφίζεται η αύξηση στο ποσό του κατώτατου μισθού. Το «υπερβάλλον ποσό» προέκυψε με τις τροποποιήσεις των ατομικών μας συμβάσεων που έλαβαν χώρα το 2011 και 2012, τότε που μη έχοντας άλλη επιλογή αφού δεν υπήρχε ακόμα σωματείο, υπογράφαμε χωρίς πολλές αντιρρήσεις οποιαδήποτε τροποποίηση αρκεί να εξασφαλίζαμε τουλάχιστον τη θέση εργασίας μας. Επιδόματα τα οποία υπολογίζονταν ως ποσοστό του βασικού μισθού εξαφανίστηκαν και στη θέση του μπήκε το υπερβάλλον ποσό, το οποίο όμως μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με τη βούληση της εταιρείας και να συμψηφίζεται με οποιαδήποτε άλλη αύξηση.  Αυτές οι τροποποιήσεις δεν έγιναν τυχαία και σε συνδυασμό με την ανατροπή του νομικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που έγινε με τη Π.Υ.Σ.6 (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αριθ. 6)  του 2012, έφεραν τη κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι υπάλληλοι της ICAP να καλύπτονται μόνο από ατομικές συμβάσεις. Αυτή τη πραγματικότητα προσπαθούμε να ανατρέψουμε με την συλλογική μας οργάνωση, αλληλοενημέρωση και δράση.

Στη συνέλευση εξελέγη η εφορευτική επιτροπή που θα διεξάγει τις εκλογές του Συλλόγου και αποτελείται από τους Γιώργο Λάζο, Κυριακούλα Λαψάτη,  Στεργιανή Τσιούφη, Φωτεινή Ορφανοπούλου και Νίκο Σπίνο.

Η δήλωση  των υποψηφιοτήτων θα γίνεται με αποστολή email στο somateioicap@gmail.com ή με κατάθεση της αίτησης (επισυνάπτεται) στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής μέχρι τη Παρασκευή 8 Μαρτίου, ώρα 10 μ.μ.

Το απερχόμενο Δ.Σ.