Ελληνική δικαιοσύνη: ευγενική στους ισχυρούς, αδυσώπητη στους αδύναμους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ελληνική δικαιοσύνη: ευγενική στους ισχυρούς, αδυσώπητη στους αδύναμους

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 Ελληνική δικαιοσύνη: ευγενική στους ισχυρούς, αδυσώπητη στους αδύναμους.

Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας απόφασης που καταμαρτυρά το αληθινό πρόσωπο της ελληνικής αστικής δικαιοσύνης.

Η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση για 10ετή φυλάκιση καθαρίστριας που παραχάραξε το απολυτήριο του δημοτικού για να καταλάβει θέση στο δημόσιο ως καθαρίστρια παιδικού σταθμού (λες και χρειάζεται απολυτήριο για να σφουγγαρίζεις καλά) μόνο να μας υπενθυμίσει το αληθινό πρόσωπο της δικαιοσύνης μπορεί.

  • Η δικαιοσύνη που κλείνει πονηρά το μάτι στους ισχυρούς που καταχράζονται χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και αποφυλακίζονται άμεσα δίχως βαριές συνέπειες (βλ. Β. Παπαγεωργόπουλο, τέως Δήμαρχο Θεσσαλονίκης).
  • Η δικαιοσύνη που κωφεύει απέναντι σε καταγγελίες και στοιχεία για την δράση της MyServices του πρόσφατα δολοφονημένου μαφιόζου μετόχου της αλλά και των άλλων εργολαβικών που λυμαίνονται το Δημόσιο με μαφιόζικες πρακτικές εις βάρος των εργαζόμενων.
  • Η δικαιοσύνη που απλά χαϊδεύει τις δυνάμεις καταστολής κάθε φορά που στέλνουν στο νοσοκομείο ή στον τάφο έναν ακόμα συνάνθρωπο μας.

Αυτή η δικαιοσύνη κλείνει στη φυλακή για 10 ολόκληρα χρόνια μια γυναίκα, καθαρίστρια, που συντηρεί οικογένεια και σύζυγο με αναπηρία. Αυτή η δικαιοσύνη της ζητά να επιστρέψει όλα τα χρήματα που εισέπραξε και που τα δούλεψε τόσα χρόνια. Αυτή η δικαιοσύνη της διαγράφει 20 χρόνια ένσημα, σα να μη δούλεψε ποτέ, σαν να μην υπήρξε ποτέ.  

Μια απόφασή που δεν μπορεί παρά να μας υπενθυμίσει ξανά όπως άλλες στο παρελθόν πως ο ρόλος της δικαιοσύνης ήταν και είναι πάντα αναλογικός και ταξικός. Η αστική δικαιοσύνη έχει αποδείξει πολλάκις ότι είναι τυφλή (και κωφή), αρκεί ο κατηγορούμενος να έχει καταχραστεί κάποια εκατομμύρια, να έχει ασκήσει εξουσία και να ανήκει σε ένα ιδιότυπο κλαμπ ανθρώπων με παντός είδους διασυνδέσεις

Όσο πιο φτωχός και αδύναμος, τόσο πιο βαριά η ποινή.

Η προσωρινή αποφυλάκιση της καθαρίστριας ενόψει της συζήτησης της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετριάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί. Η πίεση της κοινής γνώμης και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε οδήγησε στη προσωρινή της αποφυλάκιση και δείχνει το δρόμο πως κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στη κοινωνική αδικία, στεκόμαστε δίπλα σε κάθε αδικημένο, δηλώνουμε ταξικά αλληλέγγυοι στη καθαρίστρια και απαιτούμε:

  • την άρση κάθε δίωξης, υπηρεσιακής και πειθαρχικής, και την αθώωση της άνευ όρων και προϋποθέσεων
  • την πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της
  • την άμεση επάνοδο στην εργασία της