ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων

Το ντοκιμαντέρ του Ελληνα σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» παρουσιάζει με χθεσινό της δημοσίευμα η ιστοσελίδα της Deutsche Welle.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο γαλλογερμανικό δίκτυο ARTE – που είναι και συμπαραγωγός του. Αποτελεί ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε έξι χώρες της Ε.Ε., εστιάζοντας στις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ύδρευσης σε Ελλάδα και Γερμανία.

Η έρευνα του Ελληνα δημιουργού υπογραμμίζει ότι ενώ Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες προχωρούν τα τελευταία χρόνια σε επιστροφή στους δήμους των εταιρειών ύδρευσης που είχαν ιδιωτικοποιηθεί την 20ετία 1980-2000, στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ασκούνται έντονες πιέσεις για ιδιωτικοποιήσεις.

«Οι επαναδημοτικοποιήσεις δεν είναι καλό νέο για τις ιδιωτικές εταιρείες. Ετσι, ασκούνται πιέσεις από την οικονομική και πολιτική ελίτ της Ευρώπης -μέσω Ευρωπαϊκής Επιτροπής- για να βρεθούν νέες αγορές. Οι πιο ευάλωτες σε ιδιωτικοποιήσεις είναι οι χώρες σε κρίση. Ολες οι χώρες που υπέγραψαν μνημόνιο υπέγραψαν όρους και προβλέψεις που αφορούν το νερό» τονίζει στην Deutsche Welle o Γ. Αυγερόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «το νερό αποτελεί μια κερδοφόρα επένδυση με σταθερή πελατεία, είναι μονοπώλιο με απίστευτη διασφάλιση κερδών».

Για την περίπτωση της Ελλάδας, το ντοκιμαντέρ επισημαίνει ότι παρά την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και το «όχι» των Θεσσαλονικέων στο δημοψήφισμα του 2014 για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, οι δύο εταιρείες βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων – με κυρίαρχο το ενδιαφέρον των γαλλικών εταιρειών.

Ο Γ. Αυγερόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι ο ιδιώτης αποσκοπεί στο κέρδος, σκέφτεται μόνο μέχρι το τέλος της σύμβασης, που συνήθως κρατά 25-30 χρόνια, και όχι τις επόμενες γενιές.

Το αποτέλεσμα είναι όπου υπάρχει ιδιωτική διαχείριση του νερού να παρατηρείται αύξηση των τιμολογίων κατανάλωσης και επιδείνωση της ποιότητας του νερού λόγω έλλειψης επενδύσεων.

«Οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν, αν βρεθεί αγοραστής των ελληνικών εταιρειών, θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη διεθνή εμπειρία και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με τους όρους που θα υπογράψουν, οι οποίοι συχνά παρουσιάζονται ως αδιαπραγμάτευτοι» προειδοποιεί.

πηγη:www.efsyn.gr

Συντάκτης: