Οι αλλαγές στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι αλλαγές στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

Η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, μια ρύθμιση στην οποία στηρίζει πολλά η κυβέρνηση για την πάταξη της μαύρης-ανασφάλιστης απασχόλησης, τίθεται σε εφαρμογή αφού χθες υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση.

Πρόκειται για έναν νέο τρόπο πληρωμής του προστίμου αν καταληφθεί κάποιος εργοδότης να μην έχει δηλώσει τον εργαζόμενό του, καθώς μπορεί να μειώσει τη χρηματική ποινή από 10.500 ευρώ ακόμη και σε 3.000 ευρώ.

Ουσιαστικά μιλάμε για μείωση του προστίμου κατά 71,5% με την προϋπόθεση της πρόσληψης του εργαζομένου με σύμβαση πλήρους εργασίας 12 μηνών.

Βέβαια μπορεί να προσφέρεται αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, αλλά από την άλλη αν ο ίδιος εργοδότης καταληφθεί εντός τριετίας να απασχολεί ανασφάλιστο εργαζόμενο τότε στην περίπτωση της διπλής υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται!

Για την κυβέρνηση μέσω της νέας αρχιτεκτονικής του προστίμου που πλέον θα εφαρμόζεται εξυπηρετείται τριπλός στόχος.

Αναλυτικότερα:

■ Ο εργαζόμενος αποκτά ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και δικαιώματα που απορρέουν από τη σχέση εργασίας (δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, επιδόματα αδείας, υπαγωγή στις διατάξεις για το επίδομα ανεργίας, ασφάλιση, δικαίωμα στην αποζημίωση απόλυσης).

■ Το ασφαλιστικό σύστημα εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές και αυξάνει ραγδαία τα έσοδά του, αφού από τη μία ο εργοδότης θα υποχρεωθεί να ασφαλίσει τον εργαζόμενο και από την άλλη υποχρεούται να διατηρήσει το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης για περίοδο ίση με την περίοδο που απασχολεί νόμιμα τον ανασφάλιστο εργαζόμενο.

■ Μια τρίτη συνέπεια που δημιουργείται είναι ότι όποιος εργοδότης βρεθεί να απασχολεί αδήλωτους εργαζομένους ουσιαστικά αποτρέπεται από το να το επαναλάβει, αφού στην περίπτωση της υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται!

Η νέα αρχιτεκτονική

Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο λοιπόν επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών.

Από την άλλη (αυτός είναι ο νεωτερισμός) προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Η έκπτωση θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης.

Αναλυτικότερα το πρόστιμο των 10.500 ευρώ μειώνεται ως εξής:

α) στο ποσό των 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών,

β) στο ποσό των 5.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, και

γ) στο ποσό των 3.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 1 έτους.

Από την άλλη οι υπότροποι εργοδότες στην πραγματικότητα καίγονται!

Με τις νέες ρυθμίσεις σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο ανά εργαζόμενο επιβάλλεται προσαυξημένο:

α) κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση, και
β) κατά 200% για κάθε μεταγενέστερες παραβάσεις που διαπιστώνονται σε έλεγχο διενεργούμενο σε διαφορετική ημερομηνία.

Πάντως αν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ επιβληθούν σε μια επιχείρηση, εκμετάλλευση ή άλλη εργασία περισσότερα από ένα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία του ίδιου εργαζομένου, που προκύπτουν από έλεγχο κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, η καταβολή του προστίμου γίνεται άπαξ βάσει της πράξης επιβολής προστίμου που κοινοποιήθηκε πρώτη στον εργοδότη.

«Με την απόφαση αυτή τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου που αναβαθμίζει συνολικά την αποτελεσματικότητα του συστήματος κυρώσεων για την αδήλωτη εργασία και, παράλληλα, αποδίδει δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας με την οποία δεικνύεται και η στόχευση της κυβέρνησης έναντι της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας.

Συντάκτης:

Αναδημοσίευση από: efsyn.gr