10+5 προβλήματα στο Ασφαλιστικό

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 10+5 προβλήματα στο Ασφαλιστικό

Τεράστια είναι τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σύμφωνα με τους συνδικαλιστές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως εκτέθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), ο χώρος της κοινωνικής ασφάλισης αντιμετωπίζει 10+5 προβλήματα.

Ολα αυτά βέβαια ταλανίζουν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους που βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας, χωρίς να ευθύνονται για τα οργανωτικά και λειτουργικά εμπόδια.

Αναλυτικότερα στον ΕΦΚΑ υφίστανται τα εξής:

● Ελλειψη Οργανογράμματος και Οργανισμού του φορέα.

● Ελλειψη Ενιαίου Κανονισμού Παροχών.

● Μη κοινή εφαρμογή παροχής ασφαλιστικής ικανότητας.

● Τεράστια προβλήματα στο Μητρώο, τη μόνη πλατφόρμα που λειτούργησε ενιαία εξ αρχής (διπλοεγγραφές, λανθασμένες συγχωνεύσεις, ακύρωση επικαιροποιημένων στοιχείων κ.α.). Ασυμβατότητα εφαρμογών και έλλειψη διασύνδεσης Μητρώου Μη Μισθωτών & Μισθωτών ΙΚΑ.

● Τρόπος προσδιορισμού εισφορών των αυτοαπασχολούμενων με τα εισοδήματα πάντα του προηγούμενου έτους ή του τελευταίου εκκαθαρισμένου. Καθυστέρηση εκκαθάρισης και καταβολή εισφοράς για μη πραγματικά εισοδήματα. Ακόμη δεν έγινε η εκκαθάριση όσων έχουν διπλή ιδιότητα μισθωτών – μη μισθωτών, καθώς και στα μπλοκάκια.

● Συρρικνωμένες πιστώσεις με αποτέλεσμα μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, υπηρεσίες καθαριότητας, κλιματισμό κ.λπ. Αθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

● Μηχανογραφικά συστήματα που δεν ήταν έτοιμα για τέτοιο όγκο εργασίας και καταρρέουν καθημερινά, ενώ τα επίπεδα διασύνδεσης μεταξύ των εντασσόμενων Ταμείων, των υπηρεσιών του Δημοσίου και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του πολίτη παραμένουν ακόμη σε πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των συναλλασσομένων.

● Καθυστέρηση αποστολής εγκυκλίων που μαζί με τα προαναφερθέντα προβλήματα, οδήγησαν σε καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων, ενώ η λύση των κλιμακίων οδήγησε σε εργασιακή υποταγή των υπαλλήλων, με περιπτώσεις στέρησης αδειών το καλοκαίρι και εργασία το Σαββατοκύριακο χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού τα προβλήματα ήταν άλλα και όχι η παραγωγικότητα των εργαζομένων.

● Αναξιοκρατία στις τοποθετήσεις-μετακινήσεις προσωπικού. Μεγάλη τάση φυγής των συναδέλφων προς άλλες υπηρεσίες λόγω των πολλών δυσχερειών και προβλημάτων. Σε συνδυασμό με μετακινήσεις και αποσπάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί καθώς και συνταξιοδοτήσεις, ο ΕΦΚΑ οδηγείται σε σημαντικότατες ελλείψεις σε προσωπικό, κάτι που στο άμεσο μέλλον θα δημιουργήσει ουσιαστικό πρόβλημα λειτουργίας.

● Ελλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης προσωπικού.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Ο ΟΠΑΔ μετά την κατάργησή του με τον μνημονιακό νόμο 4254/2014 συνέχισε τη λειτουργία του στο ΙΚΑ, με τον Τομέα Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων και τον Τομέα Ασφάλισης Δημοτικών Υπαλλήλων και επιτελική μονάδα τη Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών ΟΠΑΔ.

Σήμερα, ύστερα από ενάμιση χρόνο λειτουργίας του ΕΦΚΑ, έχουν καταργηθεί οι λογαριασμοί των δύο τομέων, προκειμένου να απορροφηθούν τα αποθεματικά τους, συνεχίζουν όμως να ισχύουν οι επιμέρους κανονισμοί παροχών και οι επιμέρους κανονισμοί υπαγωγής στην ασφάλιση Δημοσίου, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τα άλλα Ταμεία.

Ωστόσο όλο αυτό δεν έλυσε τα προβλήματα, τα οποία μπορούν να συμπυκνωθούν στα εξής:

◼ Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων Δημοσίου και δήμων είναι «στο κόκκινο», καθώς οι υπάλληλοι του πρώην ΟΠΑΔ συνταξιοδοτούνται ή ακολουθούν το γενικό κύμα φυγής από τον ΕΦΚΑ. Οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν το Δημόσιο και τους δήμους στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα της μετάπτωσης των Μητρώων του ΙΚΑ στον ΕΦΚΑ, όπου έχουν χαθεί τα στοιχεία που είχαν επικαιροποιηθεί κατά την προηγούμενη μετάπτωση από τον τέως ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πολλές διπλοεγγραφές ή η παλαιότερη εικόνα των ασφαλισμένων ως σημερινή, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συναδέλφων.

◼ Ο ΟΠΑΔ συνεχίζει να λειτουργεί παράλληλα με το πληροφοριακό σύστημα μηχανοργάνωσης του ΟΠΑΔ και το πληροφοριακό σύστημα μηχανοργάνωσης του ΙΚΑ, καθώς δεν έχει γίνει μετάπτωση της βάσης δεδομένων του, όσον αφορά το λογιστήριο.

◼ Οι πληρωμές των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων για αναδρομικά όπως και των παρόχων για ληξιπρόθεσμες οφειλές συνέχεια αναβάλλονται, λόγω του «σφιχτού» προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών.

◼ Τα έσοδα δεν ελέγχονται, λόγω κατάργησης της αρμοδιότητας και μη ανάληψής της από τη Διεύθυνση Εσόδων Μισθωτών του ΕΦΚΑ.

◼ Οι χρόνοι έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων Δημοσίου και δήμων ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα δύο έτη, λόγω της υποβάθμισης της Γενικής Δ/νσης Συντάξεων Δημοσίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε απλή Διεύθυνση και της υπαγωγής της στον ΕΦΚΑ, της υποστελέχωσής της, της ασυμβατότητας που παρουσιάζεται στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων σε σχέση με τα άλλα Ταμεία και της αδυναμίας υποστήριξής τους από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον ΕΦΚΑ.

Αναδημοσίευση από : efsyn.gr

Έντυπη έκδοση
Συντάκτης: