Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο …εκτροχιάζεται

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο …εκτροχιάζεται

Προβληματίζει ιδιαίτερα η αλλαγή στάσης και τακτικής που ακολουθεί το ΠΑΜΕ σε μια σειρά διαδικασιών Σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών. Το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να παρέμβει και να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο των διαδικασιών (συνελεύσεων, συνεδριάσεων, εκλογών) με θεμιτά αλλά και με αθέμιτα μέσα. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού δεν είναι λίγες οι φορές που προσφεύγει και στη χρήση βίας, λεκτικής αλλά και μη λεκτικής. Στη φαρέτρα των δράσεων έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα η εξύβριση, η συκοφαντία, οι προπηλακισμοί, οι τραμπουκισμοί και  η διάλυση διαδικασιών τις οποίες δεν ελέγχουν, πρακτικές παντελώς ξένες με τις πρακτικές της Αριστεράς και του Συνδικαλιστικού Κινήματος.  Ένα τελευταίο δείγμα γραφής από μια σειρά γεγονότων που έχουν αναφερθεί και έχουν δημοσιευτεί στο «εργασία σήμερα» είναι οι εκλογές στο «Σωματείο Εργαζομένων Θεάματος».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου:

«*Το Σ.Ε.Θ. – «Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία, τον Πολιτισμό» – είναι ένα νεοσύστατο πρωτοβάθμιο κλαδικό Σωματείο που ασχολείται με τις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον ευρύτερο χώρο του θεάματος και αγκαλιάζει όλες τις ειδικότητες του κλάδου.

Μέλη του Σωματείου μπορούν να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι στο θέατρο, την ψυχαγωγία και τους χώρους πολιτισμού, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: θέατρο, μουσική, χορό, πολυχώρους, οργανισμούς πολιτισμού, συναυλίες, ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις, γραφεία παραγωγής κτλ., ανεξάρτητα από τη φύση της σύμβασής τους, την ειδικότητα, τον τόπο ή τους όρους της παρεχόμενης εργασίας και ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μηνιαίος μισθός, κατ’ αποκοπή, ωρομίσθιος κλπ) ή τον τυπικό χαρακτηρισμό της εργασιακής τους σχέσης.

Σκοπός του Σωματείου είναι να εκπροσωπήσει όλους όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις και φορείς στον κλάδο του θεάματος. Στόχος του είναι να συνενώσει τα διάφορα αιτήματα των εργαζομένων ώστε αυτά να αποκτήσουν μία διεκδικήσιμη μορφή. Για τον σκοπό αυτό, προάγει τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στη συζήτηση και στην επεξεργασία των αιτημάτων και των τρόπων διεκδίκησης τους. Σε πλήρη αντίθεση με μία λογική ανάθεσης, το Σ.Ε.Θ. φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τη σύνδεση των μελών, των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου, με το περιεχόμενο και τους τρόπους των διεκδικήσεων, προκειμένου να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αυτοί που θα διαμορφώσουν εν τέλει τις μελλοντικές συνθήκες της εργασίας τους.

*Το Σ.Ε.Θ. την Πέμπτη 31/5 πραγματοποίησε τις πρώτες του εκλογές με σκοπό να εκλέξει διοίκηση.

Την ήμερα αυτή μέλη του ΠΑΜΕ από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (Π.Μ.Σ.) επέλεξαν να επιτεθούν με αχαρακτήριστο τρόπο στο νεοσύστατο Σωματείο και στις Εκλογές του. Δεκαπέντε μέλη του ΠΑΜΕ βρισκόταν στην είσοδο του κτιρίου που πραγματοποιούνταν οι εκλογές και άλλα δέκα μέλη στο διάδρομο του ορόφου που βρισκόταν η κάλπη. Με αλλεπάλληλες προτροπές, φωνές, προσωπικές επιθέσεις, προκλήσεις στους παρευρισκόμενους και σε όποιον προσέρχονταν να ψηφίσει, χρησιμοποίησαν τη φυσική τους παρουσία ως φυσικό εμπόδιο για να αποτρέψουν τον κόσμο να ασκήσει το δικαίωμα του στην εκλογή διοίκησης. Χρησιμοποίησαν κάθε λογής επιχειρήματα για να σταματήσουν τη διαδικασία, όπως ότι το σωματείο στήθηκε από εργοδότες, ότι το σωματείο φτιάχτηκε για να διαλύσει τους εργαζόμενους, ότι οι εκλογές γίνονται κρυφά και άλλα τέτοια. Ταυτόχρονα, προσέφυγαν αμέτρητες φορές στη Δικαστικό Αντιπρόσωπο σταματώντας τη διαδικασία για να καταθέσουν ενστάσεις και να επαναλάβουν τα ίδια επιχειρήματα. Επιδεικνύοντας έναν πρωτόγνωρο τσαμπουκά, απειλούσαν για πειθαρχικές συνέπειες αν δεν σταματήσει η διαδικασία ή εάν δεν γίνει όπως ήθελαν αυτοί. Τελικά δεν κατόρθωσαν τίποτα χάρη στην ψύχραιμη στάση μας και οι εκλογές ολοκληρώθηκαν κανονικά.

*Το Σ.Ε.Θ. φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο κλαδικό σωματείο, ένα οργανωτικό δίκτυο για τους εργαζομένους του κλάδου, με αιτήματα που μπορούν να διαχυθούν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Το Σ.Ε.Θ. σε καμία περίπτωση δεν ανταγωνίζεται άλλα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του θεάματος, αντίθετα επιθυμεί να συνδιαμορφώσει με αυτά τις διεκδικήσεις από την πλευρά των εργαζομένων. Το Σ.Ε.Θ., επίσης, προάγει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες, ώστε να είναι οι ίδιοι αυτοί που θα διαμορφώσουν τα αιτήματα και εν τέλει τις συνθήκες της εργασίας τους. Πρακτικές όπως οι παραπάνω, όχι μόνο μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους, αλλά θεωρούμε ότι συνάδουν στην οπισθοχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού βρίσκονται στη λογική του ενός προνομιακού εκπροσώπου – μίας ομάδας ή ενός σωματείου που γνωρίζει καλύτερα από τους άλλους τα συμφέροντα των εργαζομένων και τους τρόπους διεκδίκησής τους. Μία τέτοια λογική μονοπωλίου δεν μπορεί να είναι προς τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού αποξενώνει τους εργαζόμενους από τη συνδικαλιστική διαδικασία, ανακηρύσσοντας κάποιους ως αυθεντίες-υπερασπιστές τους.»

setheamatos.blogspot

facebook.com/Somateio.Ergazomenon.Theamatos

Εργασία Σήμερα