Θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά

Προχωρούν σε διαπραγμάτευση με την εργοδοσία (εργολαβικές εταιρείες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) για συλλογικές συμβάσεις και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 6/6, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας, παρουσία των Π. Κουρουμπλή και Ανδ. Νεφελούδη, η πλευρά της εργοδοσίας (εν προκειμένω η εργολαβική εταιρεία που διαχειρίζεται τη διακίνηση στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) συμφώνησε με το σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά να δρομολογηθεί η υπογραφή συλλογικής σύμβασης αλλά και να πραγματοποιηθεί η ένταξη όλων των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Ναυτιλίας, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε πλήρως τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων, ενώ, με τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας συντάχθηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι των εργοδοτών, των εργαζομένων, όπως και ο κ. Νεφελούδης.

Ως εκ τούτου, η ‘Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση των Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ), αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις της (εδώ το ρεπορτάζ του Left.gr για την απεργία της προηγούμενης εβδομάδας), ενώ, την Τρίτη 12/6, στις 12:30 το μεσημέρι, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα τριμερής συνάντηση, αυτή τη φορά στο υπουργείο Εργασίας, για να προχωρήσει και σε τεχνικό επίπεδο η προαναφερθείσα διαπραγμάτευση για τα αιτήματα των εργαζομένων.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω της νέας απεργιακής κινητοποίησης η οποία είχε τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, καθώς το απόγευμα της Τρίτης, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, μετά από προσφυγή της εργολαβικής εταιρίας που διαχειρίζεται εργαζόμενους για λογαριασμό του ΣΕΠ (θυγατρική εταιρεία της Cosco), έκρινε παράνομη την απεργία που είχε εξαγγείλει η ίδια η ‘ΕΝΕΔΕΠ.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν από πολύ νωρίς το πρωί στις πύλες του λιμανιού, περιφρουρώντας την απεργία τους, ενώ, στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων, σε ένδειξη αλληλεγγύης. Μετά τις θετικές εξελίξεις, όπως προαναφέραμε, αναμένεται να αποφασίσουν αναστολή των κινητοποιήσεων.

Μετά από την ενημέρωση που ακολούθησε από τον πρόεδρο της ΕΝΕΔΕΠ για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο υπουργείο Ναυτιλίας, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Cosco» αποφάσισαν ομόφωνα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα 902.gr, την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, τη συντεταγμένη επιστροφή στα πόστα τους, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έλαβαν από την εργοδοσία και τα συναρμόδια υπουργεία.

Ήδη προγραμματίστηκε το ΔΣ της ΕΔΕΔΕΠ να συνεδριάσει αμέσως μετά την συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης. Επίσης, μετά από τις σημερινές θετικές εξελίξεις, αποφασίστηκε η αναβολή της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη το απόγευμα στην πύλη της «Cosco».

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους της διακίνησης, είχαν απευθύνει τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» , της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ρυμουλκών (ΠΕΠΡΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ( ΠΕΣ/ΝΑΤ).