Νέα επίθεση της «Μαλαματίνα» στους εργαζόμενους που απεργούν

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέα επίθεση της «Μαλαματίνα» στους εργαζόμενους που απεργούν

Νέα επίθεση της «Μαλαματίνα» στους εργαζόμενους που απεργούν για τις συλλογικές συμβάσεις

Τι ισχυρίζεται σε σημείωμά της προς την «Εφ.Συν.» η εταιρεία και τι απαντά το Εργατοϋπαλ­ληλικό Κέντρο Θεσσα­λονίκης.

Δεν θέλει συνδικαλισμό η «Μαλαματίνα»! Με ένα ενημερωτικό σημείωμα προς την «Εφ.Συν.» η γνωστή εταιρεία παραγωγής ρετσίνας επιτίθεται στους εργαζομένους που απεργούν εδώ και 1,5 μήνα αντιδρώντας στις μεθόδους της νέας ιδιοκτησίας.

Σκληρή απάντηση από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Μετά τις συλλήψεις της περασμένης εβδομάδας, δύο προέδρων εργατικών σωματείων και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, η «Μαλαματίνα» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Μια ομάδα συνδικαλιστών προπηλακίζει και απειλεί τη σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και στελεχών, που θέλουν να προσέλθουν για εργασία –όπως έχουν κάθε δικαίωμα– και συστηματικά παρανόμως απαγορεύει την είσοδό τους στο εργοστάσιο, εμποδίζοντας τη λειτουργία της επιχείρησης. Αυτό έχει αποτέλεσμα σήμερα να είναι κλειστό το εργοστάσιο και να υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων».

Αναφορικά με τις πρακτικές της και τις απολύσεις τονίζει ότι «η εταιρεία υλοποιεί ένα σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης το οποίο θα ενδυναμώσει τη “Μαλαματίνα” και θα αντιμετωπίσει προβλήματα και αδυναμίες, που την οδήγησαν σε αδιέξοδο στο παρελθόν, θα ενισχύσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική και τη διεθνή αγορά και παράλληλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα προσθέσει αξία στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης και στο εισόδημα Ελλήνων αγροτών».

Σύμφωνα με τη νέα ιδιοκτησία «η απόκτηση της “Μαλαματίνας” από τον Ομιλο Εταιρειών Mantis ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ιστορική ελληνική οινοποιία, διασφαλίζεται η συνέχιση μιας πορείας 127 ετών και ταυτόχρονα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας στο μέλλον».

Από την πλευρά του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την εργοδοσία της «Οινοποιίας Μαλαματίνα», η οποία, «ενώ παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης το τελευταίο διάστημα, έχει προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων και συστηματικά εκφοβίζει τους υπαλλήλους». Επισημαίνει μάλιστα ότι προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια:

«Παραβιάζοντας κάθε δικαίωμα των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις, συνοδεία των αστυνομικών δυνάμεων τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας με ανειδίκευτο προσωπικό, προκειμένου να βάλουν μπρος τη γραμμή παραγωγής. Αποτέλεσμα ήταν να προσαχθούν στο τμήμα μέλη της διοίκησης του Σωματείου και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών».

Η διοίκηση του ΕΚΘ τονίζει πως η εταιρεία, «αντί να συμμορφωθεί και να έρθει σε διαπραγματεύσεις με το σωματείο προκειμένου να εξασφαλιστεί εργασιακή ειρήνη στον χώρο, συνέχισε τις απροειδοποίητες και άνευ λόγου απολύσεις εργαζομένων, την υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας που προβλέπουν μείωση μισθού (οι εργαζόμενοι την τελευταία τριετία δέχτηκαν μείωση 20% του μισθού τους για να σωθεί η εταιρεία), χωρίς να επιτρέπεται καν στους εργαζομένους να διαβάσουν τι υπογράφουν και κάλεσε την αστυνομία στην προσπάθειά της να “σπάσει” την απεργία».

Υπό αυτές τις συνθήκες το ΕΚΘ καλεί τα σωματεία σε συγκέντρωση ενημέρωσης και συμπαράστασης που έχει συγκαλέσει για σήμερα στον χώρο της πύλης του εργοστασίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

πηγή: efsyn.gr/

Νέα επίθεση της «Μαλαματίνα» στους εργαζόμενους που απεργούν για τις συλλογικές συμβάσεις

Νίκος Φωτόπουλος