ΕΡΤ / Πώς οργάνωσαν για πρώτη φορά απεργοσπασία στη δημόσια τηλεόραση

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΤ / Πώς οργάνωσαν για πρώτη φορά απεργοσπασία στη δημόσια τηλεόραση

Ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων Φ. Καφαράκης σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πίεζε τους εργαζόμενους να μεταδώσουν το δελτίο των 15.00

Νέα ήθη εισάγει στην ΕΡΤ η διοίκηση του προέδρου Κωνσταντίνου Ζούλα. Για πρώτη φορά η ΕΡΤ προσφεύγει στη δικαιοσύνη εναντίον απόφασης της ΕΣΗΕΑ για απεργιακή κινητοποίηση και για πρώτη φορά επίσης, κινητοποιεί απεργοσπαστικό μηχανισμό, προκειμένου να σπάσει κινητοποίηση των δημοσιογράφων.

Η στάση εργασίας (το διάστημα 12.00-16.00) πραγματοποιήθηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της ΕΡΤ προκειμένου να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, στη διάρκεια του οποίου η διοίκηση ακολούθησε παρελκυστική τακτική, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Την ίδια ώρα, είχε… μεριμνήσει για τις δικές της απολαβές και μπόνους.

Πρωταγωνιστής στο επεισόδιο που συνέβη γύρω το μεσημέρι στο Ραδιομέγαρο, κοντά στο newsroom, ήταν ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων Φ. Καφαράκης, ο οποίος σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πίεζε τους εργαζόμενους να μεταδώσουν το Δελτίο Ειδήσεων των 3.00 της ΕΡΤ1. Ο Φ. Καφαράκης υποστήριζε ότι έχει βγει δικαστική απόφαση η οποία χαρακτηρίζει τη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ παράνομη και καταχρηστική. Ωστόσο, τέτοια απόφαση δεν είχε λάβει ακόμα εκείνη την ώρα η ΕΣΗΕΑ, οπότε η ειδική γραμματέας, εργαζόμενη της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα παρενέβη ώστε να μην μεταδοθεί το Δελτίο Ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της ΕΡΤ μετέδωσε από τη συχνότητα της ΕΡΤ1 το μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ3, το οποίο βγαίνει στον αέρα νωρίτερα, στις 2.00 το μεσημέρι. Με τον τόπο αυτό, η διοίκηση της ΕΡΤ οργάνωσε για πρώτη φορά απεργοσπασία στη δημόσια τηλεόραση, χρησιμοποιώντας τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης.

Αντιδρώντας στην εργαλειοποίηση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ3, ο Ταμίας της ΕΣΗΕΜ-Θ Βασίλης Πεκλάρης, η Μαρίνα Μεϊντάνη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και οι εργασιακοί εκπρόσωποι της ΕΡΤ3 Στέλιος Νικητόπουλος και Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, με ανακοίνωση τους καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΕΡΤ  ότι «την ώρα της στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ αναμετέδωσε στην ΕΡΤ1 το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, χρησιμοποιώντας το ως απεργοσπαστικό μηχανισμό». Επιρρίπτουν ευθύνες όμως και στη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ καθώς, η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ να μην συμμετάσχουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3 στη στάση εργασίας, «κατέστησε τους εργαζόμενους – εν αγνοία τους – απεργοσπαστικό παιχνίδι στα χέρια της διοίκησης της ΕΡΤ»

Καταγγελίες από Σωματεία και εργασιακούς εκπροσώπους

Ο Γιάννης Δάρρας, εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο ΔΣ της ΕΡΤ κατήγγειλε τη διοίκηση και αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Με δήλωση του σημειώνει: «Όταν η διοίκηση ζητάει υπερδιπλάσιες αυξήσεις επιδομάτων σε στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης, είναι τουλάχιστον ανάλγητη η στάση της να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα σε υποαμειβόμενους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν μια στάση εργασίας διεκδικώντας όχι το επιπλέον αλλά το ελάχιστο μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στην πρώτη μου συμμετοχή στο ΔΣ ξεκαθάρισα ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν με εξέλεξαν ούτε για να «πετροβολάω αδιακρίτως την τζαμαρία» παίζοντας το λαϊκός ήρωας, ούτε για να κάνω τα στραβά μάτια ασκώντας συνδιοίκηση. Μου έδωσαν ξεκάθαρη εντολή να είμαι χρήσιμος. Να είμαι τα αυτιά, τα μάτια και η φωνή τους. Και σε αυτή την επιθετική κίνηση απέναντι τους, η ελάχιστη αντίδραση μου ήταν να καταγγείλω αυτή την συμπεριφορά και να αποχωρήσω από την συνεδρίαση σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.

Δεν θα μπορούσα να συζητάω για την έγκριση μικτών και εξωτερικών παραγωγών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και μάλιστα με δέσμευση για το 2023, όταν οι απλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως εχθροί. Είμαστε σύμμαχοι. Σύμμαχοι με όποιον διεκδικεί μια ΕΡΤ αντάξια των προσδοκιών που έχουν οι εργοδότες μας, που δεν είναι άλλοι από αυτούς που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος».

Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση της χαιρετίζει την καθολική συμμετοχή στην στάση εργασίας και καταγγέλλει τη διοίκηση της ΕΡΤ «που έσυρε τις δημοσιογραφικές μας Ενώσεις στα δικαστήρια» και συνεχίζει: «Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτες οι μέθοδοι που μετέρχεται η διορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ, προκειμένου να απαξιώσει τις δυναμικές διεκδικήσεις των δημοσιογράφων, που αγωνίζονται για τα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματά τους». Η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ έχουν ενημερώσει για τις ενέργειες αυτές τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και έχουν προσκαλέσει στην Αθήνα την Πρόεδρο Dominique Pradalié.

ΣΥΡΙΖΑ: Σέρβις στον Μητσοτάκη

Σε οξύ τόνο η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στιγματίζει την πολιτική Ζούλα στην ΕΡΤ:  «Την ώρα που οι δημοσιογράφοι στα δημόσια ΜΜΕ διεκδικούν την αυτονόητη βελτίωση των θεσμικών και οικονομικών όρων στην εργασία τους, η διοίκηση της ΕΡΤ με τρόπο απαράδεκτο προσπαθεί να εμποδίσει τη στάση εργασίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό εκθέτοντας για μια ακόμη φορά τη δημόσια τηλεόραση διεθνώς». Και συνεχίζει:

«Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Ζούλας διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ και από τότε δεν έχει επιδείξει το στοιχειώδες σθένος να παραιτηθεί. Αποτελεί έτσι ο ίδιος κηλίδα στην ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας. Παράλληλα, θυμίζουμε πως το πρώτο πράγμα που έκανε όταν πήγε στην ΕΡΤ ήταν να αυξήσει τον δικό του μισθό, λαμβάνοντας προκλητικά ποσά.

Και σήμερα ο ίδιος άνθρωπος στρέφεται κατά των διεκδικήσεων των – τυπικά – συναδέλφων του κάνοντας το μόνο πράγμα που είναι ικανός να κάνει καλά: service στον κ. Μητσοτάκη.

Με τον τρόπο αυτό, για μια φορά ακόμη, αποδεικνύεται ότι τη χώρα κυβερνά μια ανάλγητη παρέα γόνων και Λουδοβίκων που δεν συγκινούνται με τίποτε άλλο παρά με την καρέκλα και την τσέπη τους».

αναδημοσίευση από: .avgi.gr