Πρόταση για 4ημερη εργασία στην Τράπεζα Πειραιώς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόταση για 4ημερη εργασία στην Τράπεζα Πειραιώς

Mετά την τρίτη κατά σειρά συνάντηση με τη διοίκηση για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης το χάσμα των δύο πλευρών παραμένει

Ο σύλλογος εργαζομένων «βάζει δύσκολα» στην τράπεζα και στον υπουργό Εργασίας, απαντώντας στη μεγάλη «σφαγή» που γίνεται στην Πειραιώς

Με μια ρηξικέλευθη αλλά και υπεύθυνη πρόταση ο σύλλογος εργαζομένων στην Πειραιώς θέτει τη διοίκηση της τράπεζας, αλλά και τον υπουργό Εργασίας Κ. Χαζηδάκη, προ των ευθυνών τους όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών αλλά και τη διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Κατά τη συνάντηση, ο σύλλογος ( ΣΕΥΤΠΕ) υπέβαλε επισήμως αίτημα εφαρμογής 4ήμερης εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών, στη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της χώρας.

Η πρόταση έρχεται ως απάντηση στη δραματική συρρίκνωση των δικτύων όλων των τραπεζών, που συνεχίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προγραμματίσει να κλείσουν καταστήματα και να μειώσουν το προσωπικό τους με υλοποίηση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Στους σχεδιασμούς που έχουν εκπονήσει, προβλέπεται ότι θα κλείσουν συνολικά 115-120 καταστήματα, ενώ ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στον κλάδο θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 800 άτομα.

Η μεγάλη «σφαγή» γίνεται στην Πειραιώς, που σχεδιάζει να κλείσει έως και 52 καταστήματα, μειώνοντας αναλογικά το προσωπικό του ομίλου της, που αριθμεί τώρα περίπου 8.900 εργαζόμενους. Η Eurobank σκοπεύει να βάλει λουκέτο σε 25 καταστήματα, η Εθνική σε 20 με 25 και η Alpha Bank σε 15.

4ήμερη εργασία αντί συρρίκνωσης

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, απέναντι στην επιλογή της συρρίκνωσης που προβλέπει το Business Plan 2022-25 και τη δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνιών από το κλείσιμο καταστημάτων και την απώλεια θέσεων εργασίας, ζητεί την εφαρμογή «ενός καινοτόμου μοντέλου 4ήμερης απασχόλησης, που μπορεί να δώσει μια νέα προοπτική, σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής».

Όπως επισημαίνει ο σύλλογος, «τόσο η διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όσο και οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας, που προσεγγίζουν την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας με μια νέα οπτική, συνηγορούν υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής του μοντέλου που στοχεύει σε 100% αποδοχές, 80% απασχόληση, 100% παραγωγικότητα. 

Με τον τρόπο αυτό, η τράπεζα μπορεί να οδηγηθεί έξω από τον φαύλο κύκλο της συρρίκνωσης, να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας, να υπηρετήσει το ζητούμενο της ανάπτυξης και να ενισχύσει το κύρος και τη φήμη της ως ηγετικής τράπεζας της χώρας».

Ο σύλλογος καλεί την τράπεζα να ευθυγραμμισθεί με τις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας, που έχουν δημιουργηθεί μετά την ενεργειακή κρίση, αναβαθμίζοντας έτσι και την εικόνα της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας στα μάτια εργαζόμενων και πελατών.

Πηγή: avgi.gr/