ΠΑΣΥΜΗΤΕ : Στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΣΥΜΗΤΕ : Στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ

Στάσεις εργασίας – Να σταματήσουν οι  μειώσεις και η  υποβάθμιση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι  

Το τελευταίο διάστημα η Διοίκηση της ΕΡΤ επέλεξε να μας ενημερώνει αποσπασματικά μόνο για τα  θέματα που νομίζει ότι βελτιώνουν  την εικόνα της και ταυτόχρονα κρύβει στο σκοτάδι μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων,  αντίθετων με τους κανόνες λειτουργίας ενός δημόσιου οργανισμού  και  αντίθετων με το συμφέρον της ΕΡΤ και των εργαζομένων της.  

Ενώ μεθοδικά το είχε αποκρύψει, από την 1/1/2022  εφάρμοσε  νέες δυσβάστακτες  μειώσεις  στο εισόδημα μας, τόσο με την μείωση  1% υπέρ ΟΑΕΔ, όσο και με επιπλέον φορολογικές κρατήσεις. Οι μειώσεις αυτές  κυμαίνονται από 20€ έως 60€ περίπου κάθε μήνα.  Όμως ο Ν. 3986/2011 που επικαλείται η Διοίκηση  διαχωρίζει τις αναφερόμενες κρατήσεις και προσδιορίζει  ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ  τις  προβλεπόμενες εξαιρέσεις.  Εμείς τους θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι,  πριν  από όλα,  ζητούν ενημέρωση  για την αμοιβή τους.  

Γι’ αυτό καλούμε άμεσα  τη  Διοίκηση να μας ενημερώσει εάν  οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρέπει να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης και εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ.   Ισχύουν και δύο κρατήσεις ;  Για ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων ;  Η ΕΡΤ είναι Δημόσιο ή ευρύτερος Δημόσιος Τομέας ; Πως πρέπει να γίνονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις με διατάξεις Δημοσίου ή  Ιδιωτικού Δικαίου ;  Για αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, αλλά και καμιά λογική, ούτε νομιμότητα  στην οριζόντια  εφαρμογή όλων των μειώσεων  που  διαρκώς μας επιβάλλουν.   

Ενώ  μας ενημερώνουν για τις  ‘‘ επιτυχίες ’’ ας μας ενημερώσουν και  για  τα  αστρονομικά ποσά που κόστισαν  στα ελληνικά  νοικοκυριά  αυτές οι παραγωγές, ας εξηγήσουν  τα μονοψήφια  ποσοστά τηλεθέασης  και τη χαμηλή  διαφημιστική  τους απόδοση. 

Ας μας ενημερώσουν  

  • Ποιοι μέσω των μεικτών ή εξωτερικών παραγωγών απολαμβάνουν ‘‘ημερομίσθια’’ 1.000 €,  5.000 €  ή  10.000 €  και πλέον  για αυτές τις ‘‘απίστευτες’’ εκπομπές ;   
  • Πόσο από το ραδιοτηλεoπτικό πρόγραμμα παράγεται  από το ανθρώπινο δυναμικό και τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ,  πόσο με τη μέθοδο  των μεικτών ή εξωτερικών παραγωγών  και  με ποιο κόστος ;   
  • Για το εργατικό ατύχημα κατά τη διάρκεια εργασιών  στο ΚΕ Μεσαίων στο Ηράκλειο της Κρήτης, με συνέπεια το βαρύ τραυματισμό του εργαζόμενου (εκτός ΕΡΤ)  –  που παρά λίγο να κοστίσει τη ζωή του.  Ποιες είναι οι ευθύνες της Διοίκησης  και του εργολάβου ;  
  • Για την κλοπή μεγάλης αξίας αναγκαίου εξοπλισμού  στο  Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας και σε άλλες εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Ποιοι έχουν ευθύνη και τι ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς Διοίκησης για τον εντοπισμό των ενόχων  και για την προστασία της Δημόσιας περιουσίας ;
  • Για το  προαποφασισμένο  κλείσιμο των Πομπών των  Περιφερειακών Σταθμών και την απώλεια των Συχνοτήτων, που είναι κατοχυρωμένες πριν την ίδρυση της Ιδιωτικής Ραδιοφωνίας και που –  την τελευταία στιγμή  – προσωρινά  περισώθηκαν μετά από έντονες  διαμαρτυρίες σε κάθε τοπική κοινωνία  και  την αντίδραση των τοπικών παραγόντων. Τι συμφωνίες έχουν γίνει για την παραχώρηση των συχνοτήτων  και με ποιους ;  
  • Για τον αριθμό των εργολάβων, που με κόστος πολλαπλάσιο και με υποαμοιβόμενους υπαλλήλους τους αναθέτουν πλήθος υπηρεσιών όπως συντήρηση εγκαταστάσεων, πληροφορική – δίκτυα,  ενοικίαση εξοπλισμού, μισθοδοσία,  συντήρηση κέντρων εκπομπής  κ.λ.π.    
  • Για τον αριθμό των οργανικών μονάδων και των  οργανικών θέσεων, ώστε να προσδιοριστούν οι ελλείψεις  και να ξεκινήσει η διαδικασία πλήρωσης των κενών σύμφωνα με .  
  • Πότε θα αποδοθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που προβλέπει  ο  νόμος ; 
  • Πότε θα αναγνωριστεί  η προϋπηρεσία των νεοπροσληφθέντων συναδέλφων μας ;  

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι  

Όταν  η Διοίκηση αρνείται πεισματικά να συμφωνήσει με τα Σωματεία σε ένα δίκαιο, λογικό και υλοποιήσιμο  πλαίσιο αιτημάτων για τη  ΣΣΕ,  διαλαλεί με αυταρέσκεια τις υπέρογκες αυξήσεις που θέλει να δώσει σε εαυτούς, σε συμβούλους, σε μετακλητούς, σε όσους σωρηδόν βάζει από το παράθυρο και σε όσα στελέχη επιθυμεί.   

Όλα αυτά αποτελούν μια ζοφερή πραγματικότητα και αποκαλύπτουν πλήρως τις προθέσεις της Διοίκησης. Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ολική υποβάθμιση και διάλυση του Τεχνικού Κλάδου με αντίστοιχες συνέπειες για την ΕΡΤ.   

Για όλους αυτούς τους  λόγους και πολλούς άλλους …  και αφού έχει πλέον εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανοχής  είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά για να περισώσουμε ότι έχει απομείνει. Προκηρύσσουμε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας τις παρακάτω ημερομηνίες και ώρες :  

  • Την  Τρίτη  25  Ιανουαρίου  από  06:00 έως 09:00 
  • Την  Πέμπτη  27  Ιανουαρίου  από  09:00 έως 12:00 
  • Την  Δευτέρα  31  Ιανουαρίου  από  15:00 έως 18:00 
  • Την  Τετάρτη  2  Φεβρουαρίου  από  20:00 έως 23:00 

Για την υπογραφή δίκαιης και αξιοπρεπούς ΣΣΕ, για ίδιους κανόνες εργασίας και αμοιβής όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ χωρίς ανισότητες.   

                                        Για το ΔΣ 

             Ο  Πρόεδρος                                     Ο  Γενικός  Γραμματέας 

 

          Γαβριήλ  Κασιμάτης                            Χρήστος  Γιαννόπουλος