H νομοθέτηση της κυβέρνησης αποτελεί αίτιο εγκλημάτων κατά της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο H νομοθέτηση της κυβέρνησης αποτελεί αίτιο εγκλημάτων κατά της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Αυτή η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει και τον χειρότερο εαυτό της στην άθλια νομοθέτηση σε βάρος των εργαζομένων. 

Με απόλυτο κυνισμό και απίστευτη προκλητικότητα νομοθετεί κατ’ εντολήν. 

Νομοθετεί όπως ακριβώς εντέλλεται από τους κακούς εργοδότες και τον ΣΕΒ, με προφανές κίνητρο το κέρδος τους, την απαλλαγή από την πληρωμή του συνόλου ή μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και την ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση του εισοδήματος των εργαζομένων για την διεύρυνση των κερδών τους.

Αυτή όμως η αχαλίνωτα μονομερής νομοθέτηση για την διεύρυνση των κερδών των λίγων σε βάρος της εργασίας των πολλών έχει τα οδυνηρά αποτελέσματα που ζούμε τους τελευταίους μήνες, ακριβώς μετά την απροκάλυπτη εφαρμογή του Νόμου Χατζιδάκη, αλλά και την προκλητική ακύρωση ρυθμίσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που πρωτίστως προστάτευαν την ζωή και την αξιοπρέπεια των επικινδύνως εργαζομένων.

Ο Νόμος Χατζιδάκη τι έκανε; Νομιμοποίησε. Θεσμοθέτησε την εργοδοτική παραβατικότητα, αυτή που αντιμετώπιζαν οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ που όμως καταργήθηκαν.

Ο Νόμος Χατζιδάκη στο άρθρο 69 έδωσε το δικαίωμα στις ψηφιακές πλατφόρμες (WOLT, E-FOOD κλπ) αν ήθελαν να ονομάζουν τους εργαζόμενους, συνεργάτες (freelancers) και να συνάπτουν σύμβαση αυτοαπασχόλησης μαζί τους, τον λεγόμενο τίτλο κτήσης. 

Με λίγα λόγια η όποια εργοδότρια εταιρεία, δεν υπόκειται σε εργοδοτικές εισφορές, δηλαδή γλυτώνει αυτή και στερείται ο ΕΦΚΑ πόρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ασφαλιστικών εισφορών και ακόμα η εργοδότρια εταιρεία δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για το όποιο εργατικό ατύχημα, όπως έγινε με την δολοφονία του ντελιβερά στην Θεσσαλονίκη, ενώ η απόλυση του freelancer είναι διακοπή σχέσης συνεργασίας και δεν υποχρεούται η εργοδότρια εταιρεία σε οποιαδήποτε αποζημίωση. Τι πιό καλό αλλά και πιο ανάλγητο για τους κακούς εργοδότες;.

Όμως όλο το παραπάνω έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την άποψη τόσο των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ που απάντησαν με σαφήνεια σε ερώτημα της εταιρείας e-food στις 20.7.2020 ότι το επάγγελμα του διανομέα εστίασης καλύπτει όλα τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τον καθορισμό του ως μορφή εξαρτημένης εργασίας. 

Αυτή η γνωμάτευση θέτει ένα τεράστιο ζήτημα νομικής ευθύνης τόσο για τις πολιτικές που αναπτύσσονται σε βάρος των διανομέων, αλλά και ένα ζήτημα αυτουργίας της κυβέρνησης για τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν και δεν χαρακτηρίζονται ως τέτοια, που συντελούν στις προαναγγελθείσες δολοφονίες των διανομέων.

Από την άλλη μεριά αντίστοιχη ευθύνη αυτουργίας υπάρχει για τον θάνατο του εργάτη της COSCO. 

Εδώ τα πράγματα είναι πιό χοντρά γιατί ο υπουργός κος Σκέρτσος, έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για να μην καθοριστεί το επάγγελμα των εργατοτεχνιτών της COSCO  ως βαρύ και ανθυγιεινό.

Η ιστορία αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως κατά το σκέλος της σαθρής επιχειρηματολογίας του Σκέρτσου, που δείχνει καταφανώς την επιφανειακότητα του ανθρώπου, αλλά και την χρησιμοποίηση ανακριβειών για να τεκμηριώσει την ένσταση του που έμελλε να αποτελέσει την αφορμή να ΜΗΝ καθοριστούν ως ΒΑΕ τα επαγγέλματα στην COSCO, με αποτέλεσμα χωρίς τα αναγκαία μέτρα να σκοτωθεί ο εργάτης πριν μερικές μέρες.

Ο καθορισμός ως ΒΑΕ των επαγγελμάτων στην COSCO, ως αποτέλεσμα τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας, υπό την ευθύνη και προεδρία μου στις 5/11/2015 και από αυτήν προγραμματιστηκε η επίσκεψη κλιμακίου του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ τότε), όπως προβλέπεται από το Νόμο, στις 8/3/2016. Με ένα ιστορικό πόρισμα (έκθεση διαπιστώσεων) στις 10/5/2016 το ΙΚΑ εισηγείται με το με αρ.πρωτ. Γ99/1/52 έγγραφό της υπηρεσίας «….την υπαγωγή στις διατάξεις του ΚΒΑΕ των απασχολουμένων στους χώρους διακίνησης εμπορευματικιβωτίων του Σ.ΕΜΠΟ, δυνάμει του άρθρου..κλπ κλπ». 

Από τότε κύλησε πολύ νερό μέχρι να εκδοθεί η οριστική Υ.Α στις 20.8.2018 (αμέσως μόλις βγήκε η χώρα μας από τα μνημόνια, διότι μέχρι τότε συναντούσαμε πολλά εμπόδια). 

Υπουργική Απόφαση όμως που δεν έγινε κατορθωτό να υλοποιηθεί, αφού σχεδόν αμέσως κατετέθη μήνυση σε βάρος του τότε διοικητή του ΕΦΚΑ και στις 5.10.2018 κατετέθη ακυρωτικό υπόμνημα του ΣΕΒ διά του κυρίου Σκέρτσου, που αποτέλεσε και το βασικό υλικό διαρκών ενστάσεων των ενδιαφέρομενων και «θιγόμενων» εταιρειών προς τον ΕΦΚΑ με συνέπεια να καθυστερήσει η όλη διαδικασία, να επελάσει ως οδοστρωτήρας ο Μητσοτάκης στα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και να μην υλοποιηθεί ποτέ η εν λόγω ΥΑ. 

Τα κείμενα που κατέθεσε ο κος Σκέρτσος τότε, στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, έχουν πολύ ενδιαφέρον για την αναλγησία που αναδεικνύουν. 

Γράφει ο κος Σκέρτσος σε κάποιο σημείο: « η ένταξη ή μη ενός επαγγέλματος ή μιας ειδικότητας στον κατάλογο των ΒΑΕ δεν πρέπει να εξετάζεται αυτοτελώς, αλλά μέσα στο πλαίσιο του συνολικού πλαισίου (sic) μέτρων για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση της προβλεπόμενης βλάβης της υγείας του απασχολούμενου, εφόσον πράγματι τεκμηριώνεται επιστημονικά τέτοιος κίνδυνος…», έπρεπε λοιπόν να σκοτωθεί ένας εργαζόμενος, η πραγματικότητα να χαστουκίσει τις αθλιότητες του κου Σκέρτσου για να καταλάβει ο υπάλληλος των κακών εργοδοτών ότι πράγματι υπήρχε κίνδυνος και έπρεπε να καθιερωθούν τα ΒΑΕ.

Τώρα όμως κε Σκέρτσο ο άνθρωπος πέθανε και εσύ είσαι η βασική αιτία, όπως τέλος τέλος ο Χατζιδάκης είναι η βασική αιτία για τον θάνατο των 5 εργολαβικών της ΔΕΗ και του άτυχου ντελιβερά της Θεσσαλονίκης.

Και πόσες άλλες ζωές θα δούμε ακόμα να χάνονται ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών.

Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ, δημόσια στο πρόγραμμα μας, έχουμε σαφείς προτάσεις που κατεδαφίζουν όλο το αντεργατικό πλαίσιο αυτής της δολοφονικά ανάλγητης κυβέρνησης, ελπίζω να μην θρηνήσουμε ξανά, αλλά από ότι βλέπω δεν είναι διατεθειμένοι να συμμορφωθούν, συνεχίζουν να ονομάζουν τους εργαζόμενους παρόχους και να μην θεσπίζουν τα ΒΑΕ στην COSCO. 

Αυτοί πρέπει να είναι οι στόχοι, μοναδικοί και απαρέγκλιτοι του εργατικού κινήματος σε αυτούς τους χώρους για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα όσο κυβερνούν οι ανάλγητοι.

Από το F/B του Ανδρέα Νεφελούδη