Σωματείο ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Πρωτοφανής παρέμβαση εναντίον συναδέλφων μας από το Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σωματείο ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Πρωτοφανής παρέμβαση εναντίον συναδέλφων μας από το Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2018

 

Εκδικάστηκε σήμερα (Πέμπτη 22/3) η τακτική αγωγή των συναδέλφων μας Σταυρούλας Σκλαπάνη και Γεωργίου Παπαφώτη για την ακύρωση της μετάθεσής τους από τη Λιβαδειά σε Καταστήματα Κηφισιά

 

Συνάδελφοι,

Σήμερα (Πέμπτη 22/3) εκδικάσθηκε στο Μονομ. Πρωτοδικείο Λιβαδειάς η τακτική αγωγή των συναδέλφων μας Σταυρούλας Σκλαπάνη και Γεωργίου Παπαφώτη για την ακύρωση της εκδικητικής εκτός Νομού μετάθεσής τους από το Κατάστημα της Λιβαδειάς σε Καταστήματα της Κηφισιάς Αττικής, επειδή δεν δέχθηκαν να αποχωρήσουν οικιοθελώς στο πλαίσιο προγράμματος άτυπης «εθελουσίας» εξόδου, που εφαρμόζει η Τράπεζα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μετάθεση των συναδέλφων μας έχει ήδη ανασταλεί με προσωρινή διαταγή (βλ. ανακοίνωσή μας Νο 4/21.07.17) και με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (βλ. ανακοίνωσή μας Νο 12/16.01.18).

Όπως και στις δύο προηγούμενες δικαστικές διαδικασίες, στη σημερινή εκδίκαση ο Σύλλογός μας στήριξε συνδικαλιστικά, ηθικά και νομικά τους συναδέλφους μας που παραστάθηκαν με τη νομική μας συνεργάτιδα κ. Ντέτα Πετρόγλου και με το δικηγόρο Λιβαδειάς κ. Θεόδωρο Γερονικολό και υπέρ των οποίων κατέθεσε ως μάρτυρας ο συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος. Η αντιδικία διήρκεσε αρκετές ώρες και παρακολουθήθηκε από πλήθος τοπικών φορέων.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερης σημασίας υπόθεση, στο πλαίσιο της οποίας εγκαινιάσθηκε η στρατηγική της τράπεζας να εκδικείται με μεταθέσεις εκτός Νομού όσους δεν υποκύπτουν στις αφόρητες πιέσεις της για «εθελουσία» έξοδο. Ακριβώς για το λόγο αυτό, αλλά και υπό το βάρος των δύο μέχρι σήμερα αρνητικών γι’ αυτήν δικαστικών κρίσεων, στη σημερινή δίκη η Τράπεζα δεν δίστασε να επιστρατεύσει όλες τις αντεργατικές δυνάμεις για να επιτύχει τους στόχους της.

Ειδικότερα, στη δίκη αυτή με τη συνδικαλιστική, ηθική και νομική στήριξη του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank και την υπέρ αυτών μαρτυρία του Προέδρου του κ. Τάσου Γκιάτη, παρενέβησαν δύο άλλοι εργαζόμενοι του Κατ/τος Λιβαδειάς υπέρ της τράπεζας και κατά των συναδέλφων μας Σταυρούλας Σκλαπάνη και Γεωργίου Παπαφώτη, ζητώντας την απόρριψη της αγωγής τους!

Είναι η πρώτη φορά στα εγχώρια συνδικαλιστικά χρονικά που συνδικαλιστική οργάνωση στρέφεται επίσημα, με την ενεργή συμμετοχή και μαρτυρία του προέδρου της, εναντίον εργαζομένων που αγωνίζονται να μη μετατεθούν δυσμενώς, έχοντας μάλιστα δικαιωθεί τόσο με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής όσο και με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων!

Μετά από τα σημερινά θλιβερά γεγονότα, ήδη το Εργατικοϋπαλληλικό Κέντρο Λιβαδειάς εξέδωσε το συνημμένο ψήφισμα συμπαράστασης προς τους συναδέλφους, με το οποίο καταδικάζει “την καινοφανή στα χρονικά του εργατικού δικαίου ενέργεια του Συλλόγου Προσωπικού της ALPHA BANK να παρεμβαίνει στα δικαστήρια υπέρ της Τράπεζας και κατά των συναδέλφων, αντιβαίνουσα όχι μόνο στις αρχές του συνδικαλισμού αλλά και της ηθικής”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, προφανώς με τις ευλογίες της τράπεζας, αποτελεί μία πράξη που αντιβαίνει στην ύψιστη συνδικαλιστική αξία της συναδελφικής αλληλεγγύης, αλλά και της ηθικής, και εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς “διαίρει και βασίλευε” της τράπεζας, θέτοντας σε λειτουργία τον κοινωνικό αυτοματισμό που στρέφει εργαζόμενους εναντίον άλλων εργαζομένων.

Ο Σύλλογός μας, πιστός στις ύψιστες αξίες του συνδικαλισμού που υπηρετεί πιστά, έχει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει αυτήν την επαίσχυντη και απεχθή ενέργεια στις υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να αγωνιστούμε ώστε η κατακριτέα αυτή πρακτική να ξεριζωθεί από τη ρίζα της και να μη γιγαντωθεί στο “φιλόξενο έδαφος” του εργοδοτικού συνδικαλισμού!

 

Συνάδελφοι,

Μπορεί να διανύουμε μία περίοδο γενικευμένης αδιαφορίας και απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά αν δεν αντιμετωπίσουμε δραστικά γεγονότα όπως το σημερινό, να είστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι θα οδηγηθούν σε εξαθλίωση και οι εργασιακές σχέσεις σε κατάρρευση.

Είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης, όχι μόνο επειδή οι συνάδελφοί μας έχουν δικαιωθεί ήδη δύο φορές από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και γιατί υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των εργαζομένων, όπως ασυμβίβαστα πράττει ο Σύλλογός μας στον σχεδόν 20ετή αγώνα που δίνουμε μετά το ξεπούλημα της ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που μας έχουν ανάγκη και να ερχόμαστε σε μετωπική σύγκρουση τόσο με τις αδίστακτες πρακτικές της εργοδοσίας, όσο και με τα ενεργούμενά της στο συνδικαλισμό, ελπίζοντας ότι μέσα από τις στάχτες της κρίσης, θα αναγεννηθεί ο συνδικαλισμός και θα εδραιωθεί εκ νέου η αξιοπιστία του ανάμεσα στους εργαζομένους.

 

Συνημμένο: ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

 

Ο Πρόεδρος          Ο Γεν. Γραμματέας

 

Ν. Αλεξόπουλος            Γ. Ανδριώτης