ΠΟΘΑ: Η Λυρική Σκηνή να σεβαστεί τα εργασιακά και συγγενικά μας δικαιώματα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΘΑ: Η Λυρική Σκηνή να σεβαστεί τα εργασιακά και συγγενικά μας δικαιώματα

Η ΠΟΘΑ σε σχετική ανακοίνωση της αναφέρει ότι με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΣ καταργείται η υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου μικρής διάρκειας για το έκτακτο καλλιτεχνικό προσωπικό και πλέον θα υπογράφονται μόνο Συμβάσεις Έργου (…) δημιουργώντας εργαζομένους δύο ταχυτήτων για την ίδια εργασία

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Με αφορμή την Πανδημία και την οικονομική κρίση, η Διοίκηση της Ε.Λ.Σ. προσπαθεί να μεταφέρει το κόστος της κρίσης στις πλάτες  των εργαζόμενων στις παραγωγές της.

Με απόφαση Δ.Σ. καταργείται η υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου μικρής διάρκειας για το έκτακτο καλλιτεχνικό προσωπικό και πλέον θα υπογράφονται μόνο Συμβάσεις Έργου, παρόλο που από τους όρους που περιγράφουν οι Συμβάσεις αυτές φαίνεται καθαρά η εξαρτημένη εργασία, αφού ορίζεται σαφώς ο χώρος, ο χρόνος και ο τρόπος εκτέλεσης της εργασίας.

Αυτό δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων για την ίδια εργασία, με διαφορετικές αμοιβές και χωρίς τα δικαιώματα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου όπως ορίζονται από την ΣΣΕ. Σπρώχνει έτσι τους εργαζόμενους να εργαστούν με Δ.Π.Υ., που λόγω της βαριάς φορολόγησης του, έχει γίνει απαγορευτικό για την πλειονότητα. Συγχρόνως προχωρά σε εκτεταμένη χρήση εργολαβικών εταιρειών για να αποφύγουν κάθε εργοδοτική ευθύνη και κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Μέσω αυτής της πρακτικής έχουμε εργαζομένους που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συναδέλφους τους. Αυτό γίνεται πιο εμφανές στις παραστάσεις που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα της GNO TV, αφού όσοι έχουν εργαστεί μέσω εργολαβικών εταιρειών ή με σύμβαση έργου, έχουν ήδη παραχωρήσει την άδεια προβολής και εκμετάλλευσης της παράστασης, χωρίς απαίτηση επιπλέον αμοιβής. Όποιος δικαιολογημένα αρνηθεί την παραχώρηση αυτή, η απάντηση της διοίκησης είναι ότι αυτή είναι η σύμβαση και προχωρούν στην αντικατάστασή του.

Δεν τους αρκούν αυτά, αλλά μέσα στις Συμβάσεις προβλέπουν, ότι η Απεργία θεωρείται ως «ανωτέρα βία» μαζί με τους σεισμούς και τις άλλες φυσικές καταστροφές. Δεν περιμένουν καν την Κυβέρνηση να νομοθετήσει την περαιτέρω συρρίκνωση του απεργιακού δικαιώματος και αναλαμβάνουν να την καταργήσουν ολοκληρωτικά σα δικαίωμα, μέσα από τις Συμβάσεις τους.

Δε θα τους περάσει.


Ζήσαμε την πιο δύσκολη χρονιά της επαγγελματικής μας ζωής, που έφερε στα όρια της επιβίωσης τη μεγαλύτερη πλειονότητα των συναδέλφων. Η Λυρική πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εργασία μας δεν είναι «κόστος», αλλά παρέχει το καλλιτεχνικό περιεχόμενο που είναι ο πυρήνας της λειτουργίας της. Η μόνιμη δικαιολογία για ελλείμματα στη μισθοδοσία λόγω αυξημένου κόστους, δεν είναι δικό μας πρόβλημα, αλλά της διοίκησης.

Μπροστά σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε, πρέπει να δώσουμε οργανωμένη απάντηση. Όλα τα παρακάτω Σωματεία που υπογράφουμε απαιτούμε Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου για το έκτακτο καλλιτεχνικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό με αξιοπρεπείς αμοιβές που να εντάσσονται στη ΣΣΕ έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός στα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη νέα ψηφιακή εποχή.

Υπογράφουν τα σωματεία:

ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ & ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.Λ.Σ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Λ.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ