Επιστολή ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. για τον αποκλεισμό των εργολαβικών εργαζόμενων από τα self test

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιστολή ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. για τον αποκλεισμό των εργολαβικών εργαζόμενων από τα self test

Ανακοίνωση του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. με αφορμή τον αποκλεισμό των εργολαβικών εργαζόμενων από τα self test:

Συνάδελφοι, -ισσες,

Με την Κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) της 17/4/2021 αποφασίστηκε ότι:

Tα self-tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

·        Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)

·        Εστίαση

·        Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες

·        Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)

·        Υπηρεσίες καθαρισμού

·        Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής

·        Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά στους χιλιάδες εργολαβικούς τραπεζοϋπαλλήλους και εργαζόμενους ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίοι διατρέχουν προφανώς τους ίδιους ακριβώς κινδύνους αφού εργάζονται σε διπλανά γραφεία μέσα στα ίδια τραπεζικά καταστήματα και διευθύνσεις.

Το Σωματείο μας έστειλε επιστολές προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας επισημαίνοντας ότι η παράλειψη αφορά μερικές χιλιάδες εργαζόμενους.  Το μέτρο των self test μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο εφόσον εφαρμοστεί καθολικά και συνολικά στους χώρους εργασίας, όπως μπορεί να αντιληφθεί κάθε άνθρωπος με κοινή λογική. Διαφορετικά θα πρόκειται για αλόγιστη σπατάλη σε χρήμα και χρόνο χωρίς αντίκρισμα.

Επιστολή επίσης στείλαμε προς την ΟΤΟΕ η οποία σωστά είχε καταθέσει αίτημα για την συμπερίληψη των τραπεζοϋπαλλήλων στην υποχρέωση διενέργειας των self test, ξέχασε όμως τους χιλιάδες εργολαβικούς τραπεζοϋπαλλήλους (!).

Ο «θεσμός» της εικονικής εργολαβίας δημιουργεί ένα απαράδεκτο καθεστώς διακρίσεων και συνθήκες που διευκολύνουν την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι σε τέτοιου είδους επισφαλείς θέσεις εργασίας χαίρουν πολύ μικρότερης προστασίας όσο αφορά την υγεία και ασφάλεια με τραγικές συνέπειες όπως έδειξαν τα 5 θανατηφόρα ατυχήματα σε εργολαβικούς εργαζόμενους της ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες.

Ο άδικος θάνατος των πέντε συναδέλφων θα έπρεπε να μας έχει αφυπνίσει (…), και να μην επιτρέπουμε να θεωρούνται αόρατοι και να αποκλείονται εργαζόμενοι από μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Καλούμε τα Υπουργεία να εκδόσουν άμεσα τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις ώστε να συμπεριληφθούν στο μέτρο των self test όλοι οι εργαζόμενοι, εργολαβικό και τακτικό προσωπικό σε όλους τους κλάδους στους οποίους αναφέρεται το μέτρο.

Επισυνάπτονται οι δύο επιστολές.

Το Δ.Σ.