Ο ΣΕΒ απαιτεί και ο Μητσοτάκης υλοποιεί

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ΣΕΒ απαιτεί και ο Μητσοτάκης υλοποιεί

Συνεχίζει το βιολί της η κυβέρνηση των «αρίστων». Χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει αντιδραστικά νομοθετήματα. Όπως αυτό για τα εργασιακά που μας γυρίζει στον εργασιακό μεσαίωνα.

Ο Χατζιδάκης προσπαθεί μαζί με τον Μωυσή να κάνει στο μαύρο άσπρο με τη βοήθεια βέβαια των εργολάβων της παραπληροφόρησης που αποκρύπτουν: Την κατάργηση του οκτάωρου, το ωράριο-λάστιχο αλλά και την  καθαρή κλοπή υπέρ της εργοδοσίας αφού η απλήρωτη υπερωρία – που η εργοδοσία επιβάλει όταν χρειάζεται μεγαλύτερη παραγωγή – δεν αναπληρώνεται με τις λιγότερες ώρες δουλειάς όταν η εργοδοσία βολεύεται. Η πληρωμή των υπερωριών πάει περίπατο. Αυτά είναι μερικά μόνο από αυτά που επιβάλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επιλογές που επιτρέπουν μεγαλύτερη εκμετάλλευση του εργαζομένου αυξάνοντας ταυτόχρονα την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Πρόκειται στην ουσία για την «ευέλικτη αγορά εργασίας» και τις «ελαστικές σχέσεις εργασίας» στο όνομα της ανταγωνιστικότητας για τις οποίες από  καιρό απαιτούσε ο ΣΕΒ να επιβληθούν. Στην διάρκεια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο ΣΕΒ έφαγε πόρτα. Τώρα με την κυβέρνηση της Δεξιάς ικανοποιεί τις επιθυμίες του. Ο ΣΕΒ απαιτεί και ο Μητσοτάκης υλοποιεί.

Αλλά το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση δουλεύει για λογαριασμό των μεγάλων  συμφερόντων:

-Παρέδωσε την μεσαία τάξη στις τράπεζες με τον Πτωχευτικό κώδικα και με την άρση της προστασίας στην πρώτη κατοικία. Πρόκειται για πραγματική συντριβή των μικρομεσαίων.

-Ωθεί χιλιάδες παιδιά στα ιδιωτικά ΙΕΚ και στους κολεγιάρχες με τους «κόφτες» που επέβαλε στη Παιδεία. Παράλληλα παρέδωσε στα κολέγια τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών, δικηγόρων.

Επί της ουσίας ο Μητσοτάκης λεηλατεί την κοινωνία και την παραδίνει σιγά-σιγά στις μεγάλες επιχειρηματικές ελίτ.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που αρνείται κάθε συζήτηση για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της εργασίας  όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η κατάργηση του οκτάωρου, οι απλήρωτες υπερωρίες  έρχονται από τον Μωυσή σε μία περίοδο που:

-Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν τις περισσότερες ώρες ετησίως σε όλη την Ευρώπη και συγκεκριμένα 2.035 ώρες το χρόνο με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έναντι 1.363 ωρών στη Γερμανία που είναι και πρώτη σε παραγωγικότητα (μόνο η Εσθονία μας περνάει σε αριθμό ωρών εργασίας).

– Επτακόσιες χιλιάδες περίπου πολίτες αμείβονται με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα μικτά.

Την ίδια περίοδο στην Ισπανία καθιερώνονται, πιλοτικά,  οι 32 ώρες εβδομαδιαίως, η τετραήμερη αντί πενθήμερης εργασία χωρίς καμία μείωση αποδοχών. 

Ο Μητσοτάκης για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των κινητοποιήσεων που έρχονται για τα εργασιακά  θα καταφύγει σε αντιπερισπασμούς, Ενδεικτική η προκαταρκτική για Ν.Παππά. Θα ακολουθήσουν και άλλοι παρόμοιοι σε μια προσπάθεια να ανακόψει την φθορά του που επιταχύνεται μετά και τα «κατορθώματα» των «αρίστων» και του ίδιου με την πανδημία αλλά και τις περιπτώσεις  Λιγνάδη, Φουρθιώτη κτλ .

Μιντιάρχες, δημοσκόποι είναι σε εγρήγορση για να τον σώσουν αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να φιλοτεχνούν μία «εικονική πραγματικότητα» για τον Μωυσή. Όσο το εναλλακτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται κτήμα της κοινωνίας τόσο πιο κοντά θα έρχεται η απαλλαγή της χώρας από τον χειρότερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης.

ΠΗΓΗΜάκης Κοψίδης