Αυστραλία: Άρση ασυλίας για πολιτικούς και δικαστές σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αυστραλία: Άρση ασυλίας για πολιτικούς και δικαστές σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο

Σκληραίνει η στάση μετά από περιστατικά μέσα στο κοινοβούλιο

Δεν θα εξαιρούνται στο εξής πολιτικοί, δικαστές και δημόσιοι υπάλληλοι από τη νομοθεσία για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Η διοίκηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, προσπαθεί να περιορίσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης μετά τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων στο κοινοβούλιο.

Ο Μόρισον επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη νομοθεσία προκειμένου βουλευτές, δικαστές και δημόσιοι υπάλληλοι να λογοδοτούν για τη σεξουαλική παρενόχληση συναδέλφων τους στον χώρο εργασίας.

«Η σεξουαλική παρενόχληση είναι απαράδεκτη», τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός. «Δεν είναι μόνο ανήθικη και κατάπτυστη, ακόμη και εγκληματική, αλλά επίσης στερεί από τους Αυστραλούς, κυρίως από τις γυναίκες, όχι μόνο την προσωπική τους ασφάλεια αλλά και την οικονομική τους ασφάλεια όταν δεν αισθάνονται ασφαλείς στην εργασία τους», εξήγησε.

Μέχρι στιγμής βουλευτές, δικαστές και δημόσιοι υπάλληλοι έχαιραν ασυλίας σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, ακόμη κι αν είχαν απαγγελθεί εναντίον τους κατηγορίες.

Η απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη μετά τη δημοσίευση μιας έκθεσης με τίτλο «Respect@Work» (σεβασμός στην εργασία) που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, έπειτα από έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και η οποία ζητούσε να γίνουν ευρείες αλλαγές.

Επίσης ακολουθεί τις δύο υποθέσεις σεξουαλικής βίας στις οποίες εμπλέκονταν υπουργοί.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο