Τα συνδικάτα σε θέση μάχης για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα συνδικάτα σε θέση μάχης για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ των Ομοσπονδιών ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ΠΟΕ-ΥΕΘΑ και ΠΟΕ-ΠΦΥ για τις επερχόμενες αλλαγές στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Θυμίζουμε ότι κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση, συγκρότησε 17μελή επιτροπή για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, στην επιτροπή «δεν μετέχει ούτε ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων (ούτε της ΑΔΕΔΥ, ούτε καμιάς Ομοσπονδίας) σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, όπου σε αντίστοιχες επιτροπές υπήρχε θεσμική συμμετοχή των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις, έχει ως στόχο την περικοπή του επιδόματος και τον περιορισμό των εργαζομένων που το δικαιούνται. Εξάλλου η επίκληση του άρθρου 18 του Ν.4354/15 -νόμος για το μισθολόγιο- αυτό καταδεικνύει. Η κυβέρνηση σε πλήρη συμφωνία με τους θεσμούς αντιμετωπίζει το θέμα ως οικονομικό δείκτη με κόστος που πρέπει να περικοπεί».

Οι μετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη συναποφάσισαν:

1. Να συντονιστεί ο αγώνας όλων των Ομοσπονδιών στο Δημόσιο που τους αφορά το θέμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης του ανθυγιεινού επιδόματος -μη περικοπής από κανέναν- και της αύξησης και επέκτασης σε όλους τους εργαζόμενους -σε χώρους κλάδους ή ειδικότητες- που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες και το δικαιούνται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, έργου, κοινωφελούς εργασίας).

2. Να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικαλιστικών στελεχών του Λεκανοπεδίου, όλων των Ομοσπονδιών που οι εργαζόμενοί τους λαμβάνουν το επίδομα την Τρίτη, 3 του Απρίλη, ώρα 11:00 π.μ., στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

3. Να συντονίσουν τη δράση τους, αμέσως μετά το Πάσχα και να οργανώσουν κινητοποιήσεις υπό την ευθύνη της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να προλάβουν αρνητικές εξελίξεις.

4. Να ζητηθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς να εκπροσωπηθούν οι εργαζόμενοι στη 17μελή Επιτροπή που συγκροτήθηκε για τη μελέτη του θέματος.

πηγη :asfalistiko.gr