Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών: Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία 2021 – Γιατί απεργούμε;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών: Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία 2021 – Γιατί απεργούμε;

Η Ένωση Μονίμων & Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ προωθεί την ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) για τη φετινή 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

IDC- International Dockworkers’ Council (Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών)

Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία 2021 – Γιατί απεργούμε;

Δεκαετίες μετά τις πρώτες διαδηλώσεις των γυναικών που πάλευαν για την βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, η ίση αντιμετώπιση των δύο φύλων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα.  Οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι οι πλέον ευάλωτες σε όλες τις μορφές βίας.  Οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι οι πλέον ευάλωτες στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η πανδημία του covid-19 είναι μία μεγάλη πρόκληση για τις κοινωνίες μας και τις οικονομίες μας και θέτει υπό αίρεση το ακολουθούμενο μοντέλο ανάπτυξης.  Οι γυναίκες στέκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης σας εργαζόμενες στην υγεία, και σε άλλους τομείς αιχμής, σαν τα πρόσωπα που κυρίως φροντίζουν.  Παίζουν ενεργό ρόλο στην οργάνωση των κοινοτήτων τους και καινοτομούν.

Εξαιτίας της πανδημίας και των στρατηγικών αντιμετώπισής της έχουν επιβληθεί νέα εμπόδια, μεταξύ αυτών η πρακτική του lockdown.  Για αυτό το λόγο οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωπες με αυξημένη ενδο-οικογενειακή βία, αυξημένες ώρες απλήρωτης εργασίας αφιερωμένες στη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, ανεργία και φτώχεια.

Η ανεπαρκής ή και σε άλλες περιπτώσεις κατεστραμμένες από τον νέο-φιλελευθερισμό δομές του κράτους πρόνοιας, ωθούν τις γυναίκες πίσω σε «παραδοσιακούς» ρόλους ως οι μόνες υπεύθυνες για την φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Η υποχρεωτική και μη ρυθμισμένη εισαγωγή της τηλε-εργασίας έχει επιπλέον συμπιέσει τον ελεύθερο χρόνο των γυναικών και τις έχει υποχρεώσει στην παράλληλη άσκηση διαφορετικών καθηκόντων.

Η φετινή 8 Μάρτη είναι μία πολύ διαφορετική επέτειος, για αυτό το λόγο πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειες μας, να εστιάσουμε στα προβλήματα και να μην τα κρύψουμε.

Το 2020 το IDC αποφάσισε να αναλάβει μία παγκόσμια καμπάνια για την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Βία και την Παρενόχληση στην εργασίας.  Η έμφυλη Βία και Παρενόχληση είναι μία σημαντική παράμετρος της συζήτησης.

Είναι απολύτως απαραίτητο να ολοκληρωθεί η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης 190 και του Κανονισμού 209.

Είναι απολύτως αναγκαίο να ενδυναμώσουμε την απαίτησή μας για ίσες ευκαιρίες παντού, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των συνδικάτων και να σηκώσουμε το πέπλο της σιωπής.