ΕΛΤΑ / Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το ξεπούλημα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΛΤΑ / Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το ξεπούλημα

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 2.000 εργαζόμενους, που ανοίγει και επίσημα τον δρόμο για την παραχώρησή τους σε ιδιώτη

Η αντίστροφη μέτρηση για το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ ξεκίνησε και με τη βούλα πλέον, μετά την ολοκλήρωση, το βράδυ της Τρίτης, του προγράμματος εθελουσίας εξόδου από την εταιρεία, στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή 1.968 εργαζόμενοι.

Το πρόγραμμα της εθελουσίας, το οποίο τα ΕΛΤΑ, στην ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν ως «ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον επιτυχημένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που επιχειρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα», άνοιξε και επίσημα τον δρόμο για την παραχώρησή τους σε ιδιώτη με τους πλέον ευνοϊκούς όρους, μέσω της «ελάφρυνσης» του οργανισμού από το υφιστάμενο προσωπικό.

Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει θεσμοθετηθεί (Ν. 4758/2020) και η μετακίνηση του «πλεονάζοντος προσωπικού», τόσο εντός του ομίλου όσο και σε φορείς υποδοχής του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους ΟΤΑ, το σχέδιο για το άδειασμα του οργανισμού βρίσκεται στην τελική ευθεία. Το πρόγραμμα εξάλλου για το ξεφόρτωμα από «πλεονάζοντες εργαζόμενους» προχώρησε παράλληλα με την εκπόνηση του νέου οργανογράμματος διανομής του ομίλου, που προβλέπει κατάργηση και συγχώνευση περιφερειακών διοικήσεων και αναδιάρθρωση του δικτύου.

Ψαλίδισμα αποδοχών

Στο ίδιο πλαίσιο περικοπής του εργατικού κόστους, συνέβαλε και η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που έκλεισε τον Ιανουάριο και περιλαμβάνει περικοπές των αποδοχών κατά 8% αλλά και κατάργηση σειράς επιδομάτων για τους εργαζομένους, που «ψαλιδίζουν» περαιτέρω τις αποδοχές τους.

Όλες αυτές οι εξελίξεις ήταν λογικό να δημιουργήσουν έντονες ανησυχίες και ανασφάλεια μεταξύ των εργαζομένων για το μέλλον των ΕΛΤΑ, παράλληλα με την πασίδηλη κατεύθυνση της κυβέρνησης για την εκτεταμένη παραχώρηση ΔΕΚΟ ή υπηρεσιών αυτών σε ιδιώτες.

Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου και μπήκε σε εφαρμογή με fast track διαδικασίες από την 1η Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε τυπικά την περασμένη Παρασκευή και απευθυνόταν σε εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει το 41ο έτος ηλικίας τους και έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών.

Παραχώρηση υπηρεσιών

Τέλος, την πρόδηλη στοχοθεσία της κυβέρνησης αναδεικνύει και η δήλωση, από την πλευρά των ΕΛΤΑ, ότι «η Διοίκηση έχει λάβει ειδική μέριμνα ώστε η αποχώρηση των εργαζομένων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα να πραγματοποιηθεί ομαλά, το προσεχές διάστημα, χωρίς να επηρεασθεί η εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, και ταυτόχρονα εκφράζει τη δέσμευσή της ότι όλα τα σημεία εξυπηρέτησης των ΕΛΤΑ θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα και να εξυπηρετούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κανονικά».

Κι αυτό γιατί αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για άμεση παραχώρηση υπηρεσιών μέσω outsourcing σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως άλλωστε προβλέπει κι ο Ν. 4758/2020, που δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση για την ανάθεση συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών άνω και κάτω των χρηματικών ορίων, κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία για την ανάθεση και την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων…

πηγή