«Άτλας»: Άλυτο το πρόβλημα- 157.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις τον περασμένο Νοέμβριο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Άτλας»: Άλυτο το πρόβλημα- 157.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις τον περασμένο Νοέμβριο

Σε δυσθεώρητα ύψη παρέμειναν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και τον περασμένο Νοέμβριο του 2020. Τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» είναι αποκαλυπτικά, τόσο για τον αριθμό των εκκρεμοτήτων, όσο και για το συνολικό κόστος. Για να απονεμηθούν οι 157.000 κύριες συντάξεις που εκκρεμούν, απαιτούνται περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρούν ότι, εάν προστεθούν τα «φέσια» που έχουν δημιουργηθεί για την επικουρική σύνταξη, τα εφάπαξ, αλλά και τις διεθνείς κύριες συντάξεις, τότε το συνολικό χρέος υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Αν τώρα, επαληθευτεί η εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας, ότι κατά το τρέχον έτος, κάθε μήνα θα υποβάλλονται 12-14.000 αιτήσεις κατά μέσο όρο, τότε η συνολική δαπάνη για να καλυφθεί αυτή η «μαύρη τρύπα» στην Κοινωνική Ασφάλιση, φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» δείχνουν ότι από 116.000 που ήταν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη τον Ιανουάριο του 2019, ξεπέρασαν τις 170.000 τον περασμένο Σεπτέμβριο για να υποχωρήσουν στις 157.000 το Νοέμβριο.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι αυξήθηκε κατά 30,86% η έκδοση συντάξεων στο 11μηνο του 2020. Όμως ακόμα και έτσι, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να εξαλειφθεί το πρόβλημα, καθώς μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τις 20.000 οι αιτήσεις απονομής συντάξεων, κατά τους τελευταίους μήνες. Με τον αριθμό των νέων αιτήσεων να προσεγγίζει τις 14.000 σε μηνιαία βάση, θα είναι πολύ αργός ο περιορισμός του προβλήματος, άρα θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Γνωρίζοντας αυτές τις λεπτομέρειες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αποφάσισε να προωθήσει το σχέδιο για τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης έως 384 ευρώ, έτσι ώστε ακόμα και όσοι δεν δικαιούνται προσωρινή σύνταξη, να μπορούν να έχουν ένα μικρό εισόδημα, μέχρι να λάβουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

ΠΗΓΗ