ΠΑΚ-ΕΛΤΑ: Το φως στην άκρη του τούνελ…έσβησε

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΚ-ΕΛΤΑ: Το φως στην άκρη του τούνελ…έσβησε

Η “φιλεργατική” ΠΑΣΚΕ και τα ψέματα της

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚ – ΕΛΤΑ

Συναδέλφισσες, -οι

Την περασμένη Πέμπτη είδε το φως της δημοσιότητας μια ανακοίνωση της ΠΟΣΤ για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ενώ θα περίμενε κανείς να ενημερωθεί για τους όρους της Σύμβασης και πως επηρεάζουν την ζωή των εργαζομένων, αλλά και τη ….λειτουργία του ταχυδρομείου, έμαθε τελικά πόσο φιλεργατική είναι η ΠΑΣΚΕ που σκέφτεται και πράττει για το καλό μας και πόσο αρνητικές είναι οι άλλες παρατάξεις, αλλά κυρίως η παράταξη του ΠΑΚ που φρόντισε να «διαλύσει» τον οργανισμό μέσα σε μια τριετία.

Το «Αιδώς Αργείοι» είναι πολύ φτωχό για να εκφράσει αυτό που συμβαίνει. Με περίσσιο, αλλά και πρωτοφανές θράσος βαφτίζουν το κρέας σε ψάρι και παρουσιάζουν τους εαυτούς τους για πολλοστή φορά και πάλι ως σωτήρες. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση θα μείνει στην ιστορία σαν ένα κείμενο που ξεπέρασε τον υπουργό προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Πάουλ Γιόζεφ Γκαίμπελς, που είχε πει το «όσο μεγαλύτερο το ψέμα και όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται τόσο πιο πιστευτό γίνεται».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση περιέχει τόσα ψέματα, τόσες ανακρίβειες και έχει τόσες διαστρεβλώσεις γεγονότων που στο τέλος μόνο ο τίτλος της ΠΟΣΤ και τα ονόματα των συντακτών της είναι αληθινά.  Συντάκτες που πριν βάλουν τις υπογραφές τους σ’ αυτόν τον οδοστρωτήρα που ονομάζουν συλλογική σύμβαση εργασίας, έπρεπε τουλάχιστον να σκεφτούν τους αγώνες και τις θυσίες των χιλιάδων εργαζομένων στα ΕΛΤΑ διαχρονικά, προκειμένου να κατακτηθούν όσα αυτοί με τόση ευκολία κατεδάφισαν, αλλά και να σεβαστούν όσους έχουν καθίσει στο παρελθόν στις καρέκλες που τους χαρίστηκαν που, με τόσο κόπο είχαν καταφέρει να διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο που είχαμε μέχρι προχθές. Αλλά για να εκτιμήσεις κάτι πρέπει να έχεις μοχθήσει γι’ αυτό.

Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να σχολιάσουμε γραμμή-γραμμή την συγκεκριμένη ανακοίνωση προκειμένου να αναδείξουμε τα ψεύδη και την κακοστημένη θεατρική παράσταση που παίχτηκε το τελευταίο διάστημα.

Λένε στην ανακοίνωση πως «η σύγκλιση των δύο πλευρών έγινε εφικτή με παραχωρήσεις από όλους». Η αλήθεια είναι πως η Διοίκηση, όχι απλά δεν έκανε καμιά παραχώρηση, αλλά το τελικό κείμενο που υπογράφτηκε είναι πολύ χειρότερο από το αρχικό (π.χ. μεταθέσεις χωρίς κριτήρια σε όλη την χώρα, αντί του περιορισμού των 100 χιλιομέτρων που έλεγε το αρχικό). Για να μην τους αδικούμε όμως, είναι αλήθεια πως η μόνη διαφορά στην πρόταση της Διοίκησης, βάσει της οποίας είχε παρθεί η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις και του κειμένου που τελικά υπογράφηκε, αφορά στα προνόμια των συνδικαλιστών!!!! Καταλαβαίνετε πως ήταν πολύ σοβαρός λόγος για να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και τελικά να υπογράψουν.

Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην διαπαραταξιακή επιτροπή, η παράταξη μας  είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για νέο ΓΚΠ και είχαμε συμφωνήσει προφορικά, όλες οι παρατάξεις, πως δεν θα δεχόμασταν την πρόταση της διοίκησης. Οι «σύντροφοι» όμως, εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ, επέλεξαν να πάνε μόνοι τους στην διοίκηση για την τελευταία διαπραγμάτευση που έφερε την «συμφωνία».

Γιατί άραγε; Είχαν τίποτα να κρύψουν από τις άλλες παρατάξεις;

Υιοθέτησαν λοιπόν απόλυτα, στην τελευταία πριβέ συνάντηση με την διοίκηση, την άκρατη νεοφιλελεύθερη πολιτική και πανηγυρίζουν πως τα ΕΛΤΑ αλλάζουν εποχή και αναδιατάσσονται συνολικά με τη χρηματοδότηση και εφαρμογή «του καλύτερου διαθέσιμου σχεδίου διάσωσης της εταιρείας» και αποκρύπτουν πως μετά και την εθελουσία έξοδο των παλαιότερων συναδέλφων κάποιος επενδυτής με 20 εκατομμύρια ευρώ (αφού το μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού μειώθηκε από 340 σε 40 εκατομμύρια και χωρίς το «αγκάθι» της Eurobank) μπορεί να τον αγοράσει!!

Αλήθεια τι είδους αύξηση  Μετοχικού κεφαλαίου  ήταν αυτή? Μάλλον χρειάζονται ειδικοί να μας εξηγήσουν.

Μιλούν στην ανακοίνωση τους για ομόφωνες εισηγήσεις των διαπαραταξιακών επιτροπών επεξεργασίας του νέου ΓΚΠ, του σχεδίου αναδιοργάνωσης της διανομής και της υπηρεσίας «ΕΛΤΑ Ενέργεια» που αποτυπώνουν τις θέσεις των εργαζόμενων και την αφετηρία της διαπραγμάτευσης που κατέληξε στη νέα ΣΣΕ. Τους προτρέπουμε να βγάλουν τα πρακτικά και τις εισηγήσεις αυτών των επιτροπών στον αέρα, να μάθουν την αλήθεια οι εργαζόμενοι. Δεν έχουν καμιά σχέση οι προτάσεις των επιτροπών με το κείμενο που υπέγραψαν, είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Αποκαλύπτουν κυνικά στην ανακοίνωση πως μας έλεγαν ψέματα εδώ και έξι μήνες πως δήθεν έχουμε σύμβαση και μετενέργεια αυτής, ενώ παραδέχονται πως «από τις 20.07.2020 δεν είχαμε ούτε σύμβαση, ούτε ΓΚΠ, ούτε μισθολόγιο, ούτε μετενέργεια και κάναμε ότι δεν το γνωρίζαμε», και γι’ αυτό έφταιγε η προηγούμενη κυβέρνηση που δεν είχε μετατρέψει την Κοινή Συμφωνία του 2017 σε συλλογική σύμβαση!!!    

Έλεος!!! Πόσα ψέματα μπορεί να χωρέσουν τελικά σε μια σελίδα; Μάλλον άπειρα! Μια Κοινή Συμφωνία για να μετατραπεί σε συλλογική σύμβαση πρέπει οι συνυπογράφοντες (διοίκηση και ΠΟΣΤ) να υπογράψουν νέο κείμενο με τίτλο συλλογική σύμβαση εργασίας. Άλλωστε γι αυτό και η τελευταία μείωση του 8% στους μισθούς μας της Κοινής Συμφωνίας του 2020 συμπεριλήφθηκε στη νέα συλλογική σύμβαση του 2021.

Παρ’ όλα αυτά η κακή αριστερή διοίκηση, που κάποιοι βγάζουν φλύκταινες, κάλεσε  επανειλημμένα την ΠΟΣΤ, όπως άλλωστε το προέβλεπε η κοινή συμφωνία του 2017 (Μην τολμήσουν να το διαψεύσουν γιατί υπάρχουν δύο επίσημα έγγραφα – προσκλήσεις για διαπραγμάτευση και βέβαια δεκάδες προφορικές συζητήσεις), η οποία ΠΟΣΤ κατ’ αρχήν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και ξεκίνησαν επίσημες διαπραγματεύσεις αρχές του 2018 (μάλιστα συμφωνήθηκαν και δύο κεφάλαια του ΓΚΠ – υπάρχουν πρακτικά για όλα αυτά – Τα θυμάστε «σύντροφοι» ή έχετε επιλεκτική μνήμη;;;) και στη συνέχεια αποχώρησε με διάφορες δικαιολογίες και δεν ξαναήρθε ποτέ, γιατί προφανώς δεν ήθελε και πολλά πάρε δώσε με την «αριστερή παρένθεση». Περίμεναν όπως αποδείχτηκε την νεοφιλελεύθερη δεξιά διακυβέρνηση που τους εκφράζει απόλυτα να διαπραγματευτούν!!!

Ο σοσιαλισμός στο μεγαλείο του!!!! Πόσα κόκκαλα θα τρίζουν;;;

Αναφέρονται εκτενώς στην παράταξη μας, προσάπτοντας σε μας την πολιτική της αριστερής κυβέρνησης, κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων για τις διαχρονικές σχέσεις τους με τις κυβερνήσεις και διοικήσεις της παράταξης τους. Εκπαιδευμένοι στο «δόγμα του σοκ και δέος» τόσα χρόνια κρατούσαν όλους τους εργαζόμενους σε αγωνία και παρουσιάζονταν μετά σαν σωτήρες,  το ίδιο κάνουν και τώρα στην ανακοίνωση τους κατηγορώντας την παράταξη μας πως φταίει για όσα συνέβησαν την τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορούν εμάς για την απόσυρση του αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταβολή του συνολικού κόστους της Καθολικής Υπηρεσίας από τον αρμόδιο Υπουργό;;;

Εμείς εκείνο που ξέρουμε είναι πως μπήκαν στα ταμεία του οργανισμού 135 εκατ. ευρώ από την κακή αριστερή κυβέρνηση ως προκαταβολή της αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας και τον κράτησαν ζωντανό, πράγμα που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν από τις φιλικές προς την ΠΟΣΤ κυβερνήσεις. Το αντίθετο μάλιστα! Το σκάνδαλο του Ταμιευτηρίου και το κούρεμα των ομολόγων ήταν κατά κύριο λόγο αυτά που έφεραν τον οργανισμό στο χείλος της καταστροφής.

Μας κατηγορούν για τις συζητήσεις (;) που γινόταν για την ένταξη του ΕΛΤΑ στο Κεφάλαιο Α΄ του ν. 3429/2005 και το ενιαίο μισθολόγιο και τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης. Υπήρξε απόφαση σε βάρος των εργαζομένων από τις …συζητήσεις; Είχαμε καμιά εφαρμογή των παραπάνω επί ΣΥΡΙΖΑ; ΟΧΙ!!!!

Επί δεξιάς διακυβέρνησης δεν κόπηκε η αποζημίωση απόλυσης; Και ποιά ήταν η αντίδραση της ΠΟΣΤ; Καμία!

Κάποιοι τα συζητούσαν τότε και κάποιοι άλλοι τα πραγματοποίησαν σήμερα με την υπογραφή τους!!!! Και προφανώς είναι πολύ χειρότερα όσα υπέγραψαν από όσα συζητούνταν τότε.

Μας κατηγορούν για την μείωση στους μισθούς  το 2017. Ναι, το ψηφίσαμε αλλά υπήρχε η ρήτρα να επανέλθουν οι μισθοί μας τον Ιούλιο του 2020, γιατί δεν τους διεκδίκησαν στην διαπραγμάτευση;;;;

Κατηγορούν εμάς για την εισαγωγή του ΕΛΤΑ στο υπερταμείο; Εκείνοι τι έκαναν όταν τα ΕΛΤΑ μπήκαν στο ΤΑΙΠΕΔ; Ποιός τα έβαλε;

Μας κατηγορούν για το κλείσιμο 70 καταστημάτων την περασμένη τετραετία! Θυμούνται πόσα έκλεισε η προσφιλή τους διοίκηση, πριν την «αριστερή παρένθεση»; Γνωρίζουν καλά επίσης πόσα θα κλείσουν με το νέο σχέδιο μετασχηματισμού (450 καταστήματα!!!), αλλά τώρα είναι όλα καλώς καμωμένα!!!

Γράφουν πως φταίμε εμείς που η αριστερή διοίκηση ανέστειλε την απογευματινή λειτουργία κάποιων καταστημάτων με διευρυμένο ωράριο το καλοκαίρι του 2017 για να πάρει άδεια το προσωπικό και δεν λένε κουβέντα για το τι συμβαίνει σήμερα στο δίκτυο καταστημάτων και την διανομή του οργανισμού. Προφανώς δεν το έχουν αντιληφθεί από τους γυάλινους θρόνους της Αριστοτέλους.

Κατηγορούν εμάς για το θέμα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, λες και δεν είμαστε οι πρώτοι που το καταγγείλαμε.

Για την «σκοτεινή» ιστορία με την απώλεια των διαγωνισμών των διαβατηρίων και της ΕΥΔΑΠ δεν έχουν το Θεό τους! Αν ψάχνουν ενόχους καλά θα κάνουν να ψάξουν εκεί που ξέρουν, γιατί ήταν θέματα που κληρονόμησε η αριστερή διοίκηση από την προσφιλή τους, προηγούμενη.

Αν τους πείραξε η τοποθέτηση του τότε επικεφαλής της παράταξης μας στη θέση του Γενικού Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού, γιατί δεν πρότειναν να καταργηθεί η θέση με την αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά με την υπογραφή τους την αναβάθμισαν και έδωσαν τόσες αρμοδιότητες, μέχρι και να απολύει προσωπικό;;;

Τολμούν και μιλούν αυτοί για ρουσφέτια στις θέσεις ευθύνης, που από το 2010 μέχρι το 2017 δεν είχε γίνει καμιά αξιολόγηση και όλοι οι συνάδελφοι ήταν αιχμάλωτοι αναθεσίτες και οι αξιολογήσεις με την αξιοκρατική διαδικασία της στελέχωσης επανήλθαν το 2017;;;; 

Και σήμερα τι κάνουν; Σιωπούν μπροστά στις τόσες προκλητικές και παράτυπες αναθέσεις των ημετέρων. Το «ράβε-ξήλωνε» καλά κρατεί, εκτός εάν εφαρμόζεται η μέθοδος « δίνω και παίρνω….»

Μήπως ξεχνάνε τις καταλήψεις που γινόντουσαν σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ.;;; Μήπως ξεχνάνε ότι με τέτοιες ακρότητες είχε καταλυθεί κάθε έννοια προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να επιβάλλουν την δικιά τους βούληση;;;

Μιλούν πως, η φιλική προς εμάς εξουσία άφησε ερείπια (!!!) ενώ πριν ο οργανισμός ήταν μια εύρωστη επιχείρηση που ανθούσε οικονομικά!!!!

Όσο για την στάση του εκπροσώπου μας στο ΔΣ του ΕΛΤΑ, επειδή η λάσπη και η συκοφαντία έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, προφανώς επειδή κάποιοι ψάχνουν συνενόχους στην κατρακύλα τους και για να κρύψουν της συνδικαλιστική τους ανυπαρξία και την ενδοτικότητα που επέδειξαν, ο εκπρόσωπος μας έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να λάμψει η αλήθεια. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ ΕΛΤΑ ο εκπρόσωπος μας ψήφισε υπέρ της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού του οργανισμού γενικά, χωρίς να γίνεται αναφορά σε επιμέρους θέματα. Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τους λασπολόγους και συκοφάντες μας (όχι μόνο την ΠΟΣΤ, αλλά και όσους αναπαραγάγουν το θέμα) να ανακαλέσουν άμεσα τα ψεύδη τους και να σταματήσουν να συνεχίζουν να τα διασπείρουν, γιατί θα μας αναγκάσουν προκειμένου να υπερασπιστούμε την τιμή και την αξιοπρέπεια μας να στραφούμε εναντίον τους με κάθε νόμιμο μέσο.

Μετά την επίθεση εναντίον μας στη συνέχεια της ανακοίνωσης τους έχουν το θράσος να παρουσιάσουν 10 θέματα δήθεν επιτυχίες τους μέσα από την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, τα οποία δυστυχώς γι’ αυτούς, είναι τελείως ανακριβή και σας τα παρουσιάζουμε στη συνέχεια ( με έντονα γράμματα το κείμενο της ΠΟΣΤ):

 1. Ένταξη στη νέα ΣΣΕ της μισθολογικής Κοινής Συμφωνίας με αναγνώριση όλων των επιδομάτων. Η κοινή συμφωνία εντάχθηκε στην ΣΣΕ για να κατοχυρωθεί η μείωση στους μισθούς του 8%. Δυστυχώς τα επιδόματα δεν είναι όλα αναγνωρισμένα (στην νομοθεσία που ισχύει σήμερα) και γι αυτό δεν αναφέρονται πουθενά και σε λίγο καιρό θα φανεί)

2.  Αναβολή εφαρμογής απολογιστικού μισθού μέχρι τον Απρίλη του 2022. (Παρουσιάζουν σαν επιτυχία το γεγονός πως θα χάσουμε ένα μισθό το Απρίλιο του 2022. Ακόμη και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά)

3.  Διατήρηση της αναλογίας εισφορών εργοδότη – εργαζόμενου στο ΤΕΑ ΕΛΤΑ για έναν χρόνο ακόμα τουλάχιστον, με δυνατότητα διατήρησής της. (Παρουσιάζουν σαν επιτυχία το γεγονός πως μετά από ένα χρόνο θα μειωθεί η εισφορά του εργοδότη στο ΤΕΑ – ακόμη μια μείωση στο εισόδημα μας. )

Βελτίωση σε σχέση με την πρόταση της Διοίκησης των όρων μετακίνησης προσωπικού   μεταθετότητα). (Πόσα ψέματα ακόμη θα διαβάσουμε; Η αρχική πρόταση της διοίκησης μιλούσε για μεταθέσεις μέχρι 100 χλμ και με την …βελτίωση που πέτυχε η ΠΟΣΤ μπορεί να μετατεθεί κάποιος σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας!!!!!

5.  Προστασία του τρόπου χορήγησης αναρρωτικών αδειών για τους βαριά και χρόνια πάσχοντες. (Το ΔΣ του ΕΛΤΑ θα αποφασίζει ποιους  από τους βαριά ασθενείς θα καλύπτει, για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους οι αναρρωτικές άδειες μειώνονται στο μισό)

6.  Διατήρηση της συμμετοχής των εργαζόμενων στα Πειθαρχικά Συμβούλια (μιλάμε για μεγάλη επιτυχία!!! Τα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα δεν θα εκδικάζονται στα πειθαρχικά συμβούλια, αλλά θα αποφασίζει για τον επαγγελματικό θάνατο του εργαζόμενου ο γενικός διευθυντής)

7.  Διατήρηση αδειών Οσίου Ζήνωνα και ονομαστικής εορτής (οι ημιαργίες «σύντροφοι» τι απέγιναν;;;;)

8.   Μη αναφορά στον νέο νόμο για τις προσλήψεις (αφού παραπέμπει η ΕΣΣΕ ευθέως στην ισχύουσα νομοθεσία, ποιον κοροϊδεύουν;;;)

9.   Προστασία συνδικαλιστικής δράσης (ουδέν σχόλιο-περιμένουμε να δούμε και την πρόταση της διοίκησης για την εθελουσία).

10. Τριετή διάρκεια της ΣΣΕ (Πολύ μεγάλη επιτυχία, λες και οι προηγούμενες συμβάσεις ήταν εξαμηνιαίες!!!)

Υποθέτουμε πως κουράστηκαν πολύ για να βρουν να γράψουν κάτι …θετικό και παρουσιάσαν τα αρνητικά ως επιτυχίες!

Εκείνο όμως που νομίζουμε πως ενοχλεί περισσότερο από όλα είναι πως θεωρούν τους εργαζόμενους μειωμένης πνευματικής ικανότητας, που μπορούν να τους εξαπατούν και να τους κοροϊδεύουν!

Και κλείνουν την ανακοίνωση τους αναφερόμενοι στις παρεμβάσεις  που θα κάνουν για την διανομή.

Εμείς, κρίνοντας από τις μέχρι σήμερα …επιτυχίες τους,  είμαστε σίγουροι πως κι εδώ θα τα καταφέρουν περίφημα!

Όσο κι αν προσπαθούν να κρυφτούν και να ρίξουν τις ευθύνες αλλού αποπροσανατολίζοντας τους εργαζομένους, τίποτα δεν πρόκειται να καταφέρουν. Τους έχουν πάρει χαμπάρι και οι πιο ένθερμοι οπαδοί τους. Θα μείνουν στην ιστορία σαν η χειρότερη και πλέον επικίνδυνη για τους εργαζόμενους διοίκηση του συνδικάτου μας.

Έχουν πλέον δύο επιλογές, ή να παραιτηθούν και να φύγουν, ή να περιμένουν να τους διώξουν οι εργαζόμενοι.

Δεν μπορούμε όμως να μην σχολιάσουμε και κάποια θέματα που κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση το τελευταίο διάστημα.

–     Τι απέγιναν οι λαλίστατοι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων τελευταία; Ακόμη κι αυτοί που καταψήφισαν την σύμβαση είναι άφαντοι. Κάποιο λόγο θα έχουν.

–     Η παράταξη της πλειοψηφίας που κατά κύριο λόγο αποφάσισε την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, εκτός από τους συνδικαλιστές της που βρίσκονται λίγο πριν την συνταξιοδότηση έχει και νέους αξιόλογους συναδέλφους που στη συνέχεια του εργασιακού τους βίου θα υποστούν, όπως όλοι μας, τις συνέπειες των επιλογών της ηγεσίας της παράταξης τους.

Εμείς σαν παράταξη δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των επαίσχυντων αλλαγών που έφερε η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

«Ο καιρός γαρ εγγύς»