Π. Τσακλόγλου: Ο κορονοϊός εξετάζεται να αναγνωριστεί ως εργατικό ατύχημα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Π. Τσακλόγλου: Ο κορονοϊός εξετάζεται να αναγνωριστεί ως εργατικό ατύχημα

Μετά την συντονισμένη προσπάθεια των συνδικάτων, έπειτα από επιστολές, συγκεκριμένες προτάσεις και σχετικές ανακοινώσεις προς το υπουργείο εργασίας, (Βλέπε σχετική Κοινή ανακοίνωση ΕΑΕΚ, ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Αναγνώριση ΤΩΡΑ της λοίμωξης COVID19 ως επαγγελματικής ασθένειας), επιτέλους μπήκε στο κάδρο του δημόσιου διαλόγου το ζήτημα της νόσου covid-19 στους χώρους εργασίας

Παράλληλα ο ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, αρνήθηκε την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με προβάλλοντας το αυξημένο «κόστος»!

Το Υπουργείο Εργασίας  και Κοινωνικών Υποθέσεων εξετάζει το ενδεχόμενο «να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων προκειμένου να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα ο θάνατος από τη νόσο COVID-19 – υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όμως, οι οποίες να σχετίζονται αμιγώς με την επαγγελματική δραστηριότητα»Αυτό επεσήμανε χθες στη βουλή ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου.

«Πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι, όχι απλά να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, αλλά να αποτελέσει η τωρινή περιπέτεια το εφαλτήριο τόσο για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους όσο και για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνολικά», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, επισημαίνοντας ότι η πανδημία επαναβεβαιώνει το ότι «αξιοπρεπής εργασία είναι η ασφαλής εργασία». 

«Το ζήτημα της ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάζεται ολιστικά», καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου «έχει πολλαπλές συνέπειες σε αρκετά πεδία» επισημαίνοντας χαρακτηριστικά  τα εξής: 

– «Πρώτον, όντως εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του συνταξιοδοτικού καθεστώτος του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.  Και οι διαφορές αυτές άλλοτε είναι υπέρ του Δημοσίου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπέρ του Ιδιωτικού τομέα.  Προφανώς και αναγνωρίζουμε -και το έχουμε πει πολλές φορές και από το βήμα της Βουλής- ότι εντός ενός ενιαίου φορέα οι κανόνες πρέπει να είναι ενιαίοι, πάντα βέβαια λαμβάνοντας υπόψη και επιμέρους ιδιαιτερότητες.

Δεύτερον, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις με μόνιμα μέτρα.  Το αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι ένα διαρκές αίτημα τα τελευταία χρόνια και έρχεται τώρα στην επιφάνεια με αφορμή την πανδημία που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης.  Όντως τα υγειονομικά επαγγέλματα είναι από τη φύση τους δύσκολα και οι ασχολούμενοι με αυτά εκτίθενται σε βαρύτερους κινδύνους από άλλους εργαζομένους.  Η έκθεση του υγειονομικού προσωπικού φυσικά δεν είναι η ίδια για όλες τις επιμέρους ειδικότητες, ούτε για όλους τους χώρους εργασίας. 

Τρίτον, μια επιπλέον διάσταση του ζητήματος είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις και αυτή τη διάσταση θα πρέπει πάντοτε να τη λαμβάνουμε υπόψη για να αποφύγουμε κακές πρακτικές του παρελθόντος.  Το Υπουργείο μας και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας εξετάζουν και αυτή τη διάσταση, ως μέρος του όλου ζητήματος της ένταξης των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ειδικά με δεδομένες τις δριμύτατες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στα δημόσια οικονομικά της χώρας μας. 

Τέταρτον, απαιτείται μεγάλη προσοχή όταν εξετάζονται τέτοιου είδους αιτήματα και για έναν ακόμα λόγο.  Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες, την οργάνωση και τη στελεχιακή επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες θα πρέπει όχι μόνο να μην διαταραχθούν από την δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά να βελτιωθούν συνολικά και ριζικά, αν θέλουμε να προετοιμαζόμαστε για τις υγειονομικές προκλήσεις της επόμενης εικοσαετίας.  Πολύ περισσότερο, αυτό ισχύει για τη δεδομένη συγκυρία των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της πανδημίας του COVID-19».

asfalistiko.gr