H Π.Ε.Π.Ε. απαντά στις συκοφαντίες της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο H Π.Ε.Π.Ε. απαντά στις συκοφαντίες της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών

Χτεσινή 2η επιστολή του Σωματείου των μηχανοδηγών σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που απαντά στις συκοφαντίες που εκτόξευσε η Π.Ο.Σ. 

Συνάδελφοι της ΠΟΣ, της οποίας υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ακόμα μέλος και μάλιστα από τα αρχαιότερα, προφανώς, αντί να ξοδεύετε τον πολύτιμο –κατά τα άλλα-συνδικαλιστικό χρόνο σας για την εξυπηρέτηση και την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων του κλάδου, αναλώνεστε στην σύνταξη ψευδών και συκοφαντικών, πλήρως αστήρικτων και απροκαλύπτως μεροληπτικών επιστολών, υπέρ άλλου νεοσύστατου σωματείου -που δεν γνωρίζουμε και δεν μας έχετε γνωστοποιήσει μέχρι σήμερα αν είναι έστω μέλος σας (!)- και βάλετε κατά του σωματείο μας και της ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ εφευρίσκοντας: 

1. Ως προς τη δήθεν θέσπιση της «7μερης εργασίας». Λίγη προσεκτικότερη ανάγνωση της παρ.2 και παρ.4 του άρθρου 7 της ΣΣΕ  δεν βλάπτει.

2. Ως προς τις δήθεν απώλειες αποδοχών. Παραγνωρίζετε υποκριτικά ότι υπάρχουν αυξήσεις και σταδιακή ένταξη σε μισθολογικά κλιμάκια για τους εργαζόμενους προερχόμενους από την πρώην ΕΣΣΤΤΥ. Επισημαίνεται ότι οι τελευταίοι είχαν μείνει πλήρως ακάλυπτοι, μετά και απότην πλήρως «επιτυχημένη» προ έτους παρέμβασή σας. 

3. Ως προς τις δήθεν νομικές ρήτρες για μη δικαστική αναζήτηση των δήθεν «απωλειών» αυτών. Η νομική αξιολόγηση της φράσεως «δεν καταβάλλονται και δεν αναζητούνται» είναι τουλάχιστον πλημμελής. Είναι τουλάχιστον αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι όταν υπάρχει ένα ατομικό δικαίωμα, αυτό δεν μπορεί να αναζητηθεί δικαστικά με το επιχείρημα ότι αναγράφεται έτσι στην ΣΣΕ. Οποίο ατομικό δικαίωμα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την διεκδίκησή του. Η σπέκουλα αλλού.  

4. Ως προς την ύπαρξη δήθεν ανακοινώσεων για α) μη συμμετοχή μας σε απεργίες που είχατε προκηρύξει και β) σε μη συμετοχή μας σε οποιαδήποτε «κινητοποίηση της Π.Ο.Σ. όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την Σ.Σ.Ε. δηλαδή πέντε (5) μήνες». Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ανακοίνωση του Σωματείου μας με τέτοιο περιεχόμενο όπως ψευδώς αναφέρετε στην από 40646/12.01.2021 επιστολή σας.

5. Ως προς το ότι δήθεν το Σωματείο μας είναι μονοπαραταξιακά προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ: επαναφέρετε εκ νέου τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων στο συνδικαλιστικό κίνημα, προφανώς επειδή η συγκυριακώς διαμορφωμένη πλειοψηφία σας έτσι έχει μάθει να λειτουργεί. Σας υπενθυμίζουμε ότι το σωματείο μας ουδέποτε ήταν ή είναι μονοπαραταξιακό και συνιστούμε να επαναφέρετε στην μνήμη σας την από 4.10.2018 ανακοίνωση της Ομοσπονδία μας με τίτλο «Η αρχή της πλειοψηφίας και ο σεβασμός των αποφάσεων της αποτελεί το ελάχιστο δείγμα σεβασμού της δημοκρατίας μας», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «κάποιοι λοιπόν δεν έχουν καταλάβει τον θεσμικό ρόλο και την λειτουργία των συνδικάτων και επειδή δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν από τον ρολό των παρατάξεων επιδίδονται σε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής επιδιώκοντας αλλαγή τον συσχετισμών με εξωθερμικές και αντικαταστατικές παρεμβάσεις και συμπεριφορές». Παραβιάζετε σήμερα με την στάση σας τα όσα τότε επισημαίνατε, εκτός αν η μνήμη σας είναι επιλεκτική ανάλογα με τις εκάστοτε πλειοψηφίες.  

6. Ως προς το δήθεν σχέδιο περί αποκλεισμού του σωματείου ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τις διαπραγματεύσεις. Για το τελευταίο αφήγημα σας, ευτυχώς υπάρχουν τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων όπου το εν λόγω σωματείο, λειτουργώντας πλήρως διασπαστικά και ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπεί αλλά και όλων των συναδέλφων τους στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ από το τραπέζι και ενώ του ζητείτο από εμάς να παραμείνει. Δεν πρόβαλε το οποιοδήποτε αίτημα, δεν έκανε καμία πρόταση για τα όσα έως τότε είχαν ήδη συζητηθεί στις μέχρι τότε διαπραγματεύσεις με την -από τους Ιταλούς διορισμένη- διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το ερώτημα παραμένει: γιατί δεν παρέμεινε στις διαπραγματεύσεις, προασπίζοντας έτσι τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Εκτός αν οι τακτικισμοί αυτοί, ήταν μέρος κάποιου διεστραμμένου σχεδίου για να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις και στην περίοδο της μετενέργειας, με ανυπολόγιστες μισθολογικές συνέπειες για 1080 εργαζόμενους, τους οποίους τα συμφέροντα δήθεν ήθελε να εκπροσωπήσει. Το ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπονόμευσε με αυτήν την διασπαστική του στάση τις έως τότε διαπραγματεύσεις, ισχυροποιώντας τις θέσεις της «διορισμένης» διοίκησης ενώ «τζόγαρε» την υπογραφή της «κατάπτυστης» σσε με «δανεικά», της οποίας τους όρους της οποίας ποτέ δεν εκπόνησε ή διαπραγματεύτηκε. 

Όρους για τους οποίους αγωνιστήκαμε και πετύχαμε την σύναψη και την διατήρηση τους, τα 2 συνυπογράφοντα και ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΑ σωματεία-ΠΕΠΕ ΟΣΕ και ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εκτός αν συνεχίζετε να μην αντιλαμβάνεστε ότι 700 και πλέον εργαζόμενοι είναι περισσότεροι των 380. Εκτός αν θεωρείτε ότι οι 700 εργαζόμενοι αυτοί είναι αμελητέα ποσότητα ή δεν τους λαμβάνετε υπ’όψιν. 

7. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που αποδεικνύετε ότι εκεί, στην, συγκυριακών πλειοψηφιών, διοίκηση της ΠΟΣ, πάσχετε στην αριθμητική. Τα ίδια αριθμητικά «σφάλματα» έκαναν την εμφάνισή τους, με τον αντικαταστατικό, παράτυπο και παράνομο αποκλεισμό αντιπροσώπων μας στις προ έτους εκλογές της Ομοσπονδίας. Τα δύο σωματεία μεταξύ των οποίων η ΠΕΠΕ που υπέγραψαν τη σύμβαση λειτούργησαν με απόλυτο αίσθημα ευθύνης. Διασφάλισαν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Και των 1080. Απέκλεισαν τους κινδύνους από το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Εξασφάλισαν την προοπτική της ένταξης των συναδέλφων της πρώην ΕΕΣΤΥ στη συλλογική μας σύμβαση. Διασφάλισαν το θεσμό των επιχειρησιακών διαπραγματεύσεων μακριά από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.   

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι ως Ομοσπονδία έχετε μέλη σας πρωτοβάθμια Σωματεία. Δεν έχετε εκλεγεί ως διοίκηση για να επαναφέρετε –ανέλεγκτα και αντικαταστατκά- στην τάξη τα μέλη σας ή ενεργώντας εις βάρος αυτών, παραβιάζοντας έτσι την αρχή της αυτονομίας των μελών μιας Ομοσπονδίας. Τα πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν την υπερκείμενη οργάνωση, όχι το αντίστροφο. Αλλά, η συγκυριακά διαμορφωμένη πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας μας, έχει αποδείξει ότι τα περί συλλογικού εργατικού δικαίου  είναι ψιλά γράμματα.

Επειδή όμως ως συνδικαλιστές, αντί να κάνουμε χρήση συνδικαλιστικών διευκολύνσεων ζούμε από την εργασία μας, εργαζόμενοι καθημερινά επί των αμαξοστοιχιών, είναι η τελευταία φορά που ανεχόμαστε και αφήνουμε αναπάντητους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς για το Σωματείο μας, ένα εκ των ιστορικότερων στον κλάδο, την ραχοκοκαλιά του σιδηρόδρομου με την 55ετή γεμάτη δράσεις και αγώνες ιστορία του, όπως και τις προσωπικές επιθέσεις στους εκπροσώπους του. Κανείς από εμάς λοιπόν δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί προσβολές από εργατοπατέρες που έχουν οδηγήσει με την διαχρονική τους δράση σε απαξίωση τα συνδικάτα στην χώρα μας και τον σιδηρόδρομο γενικότερα, που προφανώς αναλώνουν τον χρόνο τους στην σύνταξη επιστολών και την διακίνηση αυτών μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ΓΣΕΕ. Ούτε καταστατικό είναι, ούτε ηθικό. Η ΓΣΕΕ ανήκει σε όλους μας και όχι μόνο σε κάποιους.

Η μέχρι τώρα ήπια στάση μας στις συκοφαντικές επιθέσεις αυτές δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία ή ως ένδειξη της οποιασδήποτε από μέρους μετάνοιας, για την υπογραφή μιας σσε με την οποία διασφαλίζονται δικαιώματα  θέσεις εργασίας όλων εργαζόμενων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα, κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αδήλωτη εργασία, το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία, οι αναστολές και οι καταγγελίες συμβάσεων εργαζομένων. Θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί με αυτά η ηλεκτρονική αλληλογραφία της ΓΣΣΕ και η Ομοσπονδία μας. Ακόμα περιμένουμε δε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για την επίθεση που δέχθηκε εργαζόμενος στη ΣΤΑΣΥ που είναι μέλος Σωματείου σας. 

Αν συνεχιστούν όμως αυτές ανήθικες επιθέσεις της Ομοσπονδίας καθώς και του ΣΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Σωματείο μας και προσωπικά στους εκπροσώπους του, θα απαντηθεί σε όλα τα επίπεδα. Επιτέλους, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, αντιληφθείτε ότι πρέπει λειτουργείτε ως ενωτική Ομοσπονδία και όχι ως μαγαζάκι μικροπολιτικών συμφερόντων. 

                      Ο    Πρόεδρος                                   Ο Γ. Γραμματέας 

                  Γενιδούνιας Κώστας                                Α. Ποργιάζης