Η έκθεση Πισσαρίδη «κρύβει» νέες περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις στα όρια ηλικίας!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η έκθεση Πισσαρίδη «κρύβει» νέες περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις στα όρια ηλικίας!

Σε κίνδυνο μπαίνουν για άλλη μια φορά οι συντάξεις, ενώ μπροστά σε νέες αυξήσεις βρίσκονται τα όρια ηλικίας, από την εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη! Με τη θεσμοθέτηση του μοντέλου της ρήτρας συνταξιοδότησης και τη σύνδεσή της με το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης, προκύπτουν ανατροπές «μεγατόνων» στη λειτουργία του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Παράλληλα κάνει την εμφάνισή του το «επίδομα εργασίας», δημιουργώντας ξεκάθαρες αμφιβολίες και ερωτηματικά, ως προς το είδος του μελλοντικού μισθού, που θα χορηγείται εφεξής!

Ας δούμε τις βασικές προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, όπως αποτυπώθηκαν στην σχετική έκθεση:

  • Δημιουργείται ρήτρα ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία συνδέεται με την ανταποδοτική σύνταξη. Σε αυτή την περίπτωση υποκρύπτεται ενδεχόμενη παράταση του εργασιακού βίου ή μείωση του τελικού ποσού της σύνταξης!
  • Πλασματικός χρόνος ασφάλισης: Προτείνεται ο εξορθολογισμός των κανόνων που ισχύουν έως τώρα, με συνέπεια να περιοριστεί δραματικά ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα μπορούν να κάνουν στο μέλλον, χρήση του εν λόγω μέτρου. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται στη λύση των περισσότερων ετών εργασίας για να βγουν στη σύνταξη, εκτός αν επιτρέπεται να αποχωρήσουν νωρίτερα, αλλά με αισθητά χαμηλότερες αποδοχές.
  • Καθιερώνεται η μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, με μετάβαση από το διανεμητικό, στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Η μετάβαση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας θα είναι άμεση και εθελοντική για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν. Στόχος να συνδεθεί η επικουρική σύνταξη με επενδυτικά προϊόντα, χαμηλού ρίσκου.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικά για τα επιδόματα, η ίδια έκθεση προτείνει τα εξής:

  • Ενοποίηση όλων των επιδομάτων, ώστε να δημιουργηθεί μία ενιαία ψηφιακή πύλη πρόσβασης. Εκεί θα τηρείται ιστορικό για κάθε δικαιούχο. Εξαιρούνται από τη διαδικασία ενοποίησης μόνο το επίδομα ανεργίας, το επίδομα αναπηρίας και το στεγαστικό επίδομα που καταβάλλεται σε οφειλέτες οι οποίοι είναι οικονομικά αδύναμοι. Έτσι, εκτιμάται ότι θα μπορεί να διαπιστωθεί από την επίσημη Πολιτεία ότι τα επιδόματα αυτά καλύπτουν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων της χώρας.
  • Δημιουργείται το επίδομα εργασίας. Θα συνδέεται με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Βασικός του στόχος θα είναι η επαναφορά των δικαιούχων στην αγορά εργασίας. Επίσης, εκτιμάται ότι θα καταπολεμάται με αυτό τον τρόπο η αδήλωτη εργασία.
  • Οριοθετείται η αύξηση των ωρών απασχόλησης με παράλληλη μείωση της αμοιβής στις υπερωρίες…

ΕΝΔΙΣΥ