Σύλλογος ΕΤΕ π. Εθνοdata: Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, απεργούμε

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύλλογος ΕΤΕ π. Εθνοdata: Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, απεργούμε

Συναδέλφισσες – οι,

Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προαναγγείλει  τις αλλαγές που έχει στόχο να επιφέρει στο εργατικό δίκαιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η ψηφιακή κάρτα εργασίας με την οποία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά το ωράριο και θα αποστέλλεται αυτόματα στο ΕΡΓΑΝΗ. Η απαγόρευση κατά τη διάρκεια της απεργίας της κατάληψης εισόδων και της άσκησης ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας (ΣΕΠΕ), συγκεκριμένα η επίλυση συλλογικών διαφορών αι ανατίθεται στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας). Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως χωρίς αμοιβή εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει θεσμοθετηθεί εδώ και 9 χρόνια (νόμος 3996/2011, άρθρο 26), χωρίς να έχει μπει σε εφαρμογή !

Σχετικά με τη λεγόμενη «κατάληψη εισόδων και άσκηση ψυχολογικής βίας»: γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον την ανάγκη περιφρούρησης της απεργίας. Έχουμε κερδίσει την αναγνώρισή μας ως τραπεζοϋπαλλήλους – όσοι προερχόμαστε από την πρώην Εθνοdata – με πολύ σκληρούς απεργιακούς αγώνες. Έπρεπε να περιφρουρήσουμε τις απεργίες μας όχι από συναδέλφους –ισσες που διαφωνούσαν μαζί μας αλλά από την ψυχολογική βία της εργοδοσίας που έμμεσα ή άμεσα αποδοκίμαζε και απειλούσε με συνέπειες όποιον–α συμμετείχε στην απεργία. Προφανώς ο συντάκτης της παραπάνω διάταξης δεν έχει βρεθεί ούτε μία ημέρα σε χώρο δουλειάς του ιδιωτικού τομέα όπου η απλή συμμετοχή σε σωματείο πόσο μάλλον η συμμετοχή σε απεργία σημαίνει στοχοποίηση, απομόνωση, απόλυση. Η ύπαρξη περιφρούρησης  στις εισόδους είναι η μέθοδος που μάθαμε από παλιότερους συναδέλφους, είναι ο τρόπος που περιφρουρήθηκαν και νίκησαν αγώνες χάρη στους οποίους υπάρχουν δικαιώματα και παροχές.

Σχετικά με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) προς τον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) και συγκεκριμένα της επίλυσης συλλογικών διαφορών: Πολλές φορές οι ατομικές διαφορές γίνονται μέσω του Συλλόγου ώστε να μην εκτίθεται και  να μην στοχοποιείται ο/η εργαζόμενος-η. Επιπλέον ο  ΟΜΕΔ, όπως αναγράφεται στο site του, έχει μόνο δύο (2) γραφεία σε όλη την χώρα: στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, όταν το ΣΕΠΕ έχει γραφεία-παραρτήματα σε κάθε νόμο της χώρας – στον νομό Αττικής 10.  Παρά τη συνεχή υποβάθμισή του  από αυτή την κυβέρνηση (άρθρο 7 του Π.Δ 84/2019) και την υποστελέχωση του συνεχίζει να παίζει ένα πολύ σημαντικό και βοηθητικό ρόλο. Με τους ελέγχους που έγιναν, ύστερα από καταγγελίες σωματείων, σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες αποκαλύφθηκε  σε όλη του την έκταση το φαινόμενο της αδήλωτης και απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης. Εργαζόμενοι –ες είδαν ξαφνικά τις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται,  να τηρείται το ωράριο και να γυρίζουν σπίτι τους την προκαθορισμένη ώρα, ένα πολύ καλό παράδειγμα επίτευξης εξισορρόπησης μεταξύ  επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.  Φυσικά, όταν στα «παράπονα» των επιχειρηματιών/επιχειρήσεων για ελέγχους του ΣΔΟΕ, η προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τους επιχειρηματίες ήταν «Δεν θα σας στείλω [ελεγκτές]», είναι αναμενόμενη η συνεχής προσπάθεια υποβάθμισής του ΣΕΠΕ.

Τέλος σχετικά με τον συμψηφισμό των υπερωριών με ημέρες ρεπό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι συνήθως εργαζόμαστε υπερωριακά όχι λόγω κάποιας έκτακτης – απρόβλεπτης ανάγκης όπως θα έπρεπε αλλά επειδή υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να μας δοθεί ρεπό κάποια άλλη ημέρα διότι ο φόρτος εργασίας παραμένει μεγάλος. Το αποτέλεσμα να συσσωρεύονται ώρες υπερωριακής απασχόλησης χωρίς αμοιβή. Επιπλέον η διευθέτηση αυτή ανατρέπει κάθε προγραμματισμό οικογενειακής ζωής και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε γονείς οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν για τη φύλαξη των παιδιών τους αυτές τις ώρες, για τις οποίες δεν θα πληρώνονται οι ίδιοι.

Δεν θα περιμένουμε να νομοθετηθούν τα παραπάνω και να διαμαρτυρηθούμε κατόπιν εορτής. Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το ΕΚΑ την 26η Νοεμβρίου. Την Πέμπτη κλείνουμε υπολογιστές και λαπτοπ, κάνουμε αποσύνδεση από τα online συστήματα, δεν απαντάμε σε κλήσεις και email. Δεν θα επιτρέψουμε εν μέσω καθολικού lockdown λόγω της πανδημίας να προχωρήσει η ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων.

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου απεργούμε

Το ΔΣ