Διονύσης Τεμπονέρας: Αλαλούμ με το δώρο Χριστουγέννων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διονύσης Τεμπονέρας: Αλαλούμ με το δώρο Χριστουγέννων

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν, ποιο θα είναι τελικά το δώρο, που θα λάβουν στις γιορτές.

Λίγο περισσότερο από ένας μήνας απέμεινε, για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν, ποιο θα είναι τελικά το δώρο, που θα λάβουν στις γιορτές:

1.Αρχικά η κυβέρνηση δήλωσε, δια της αρμόδιας, Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Στρατινάκη ότι, το δώρο θα υπολογιστεί για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας, όχι επί του ονομαστικού μισθού, αλλά επί του επιδόματος των 534 ευρώ.

2.Έπειτα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτσης δήλωσε ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, γίνονται προσπάθειες το δώρο Χριστουγέννων, να υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού. Θυμίζουμε ότι στο Δώρο Πάσχα, το κράτος κάλυψε το σύνολο των αποδοχών του εργαζομένου μέχρι τον ονομαστικό μισθό.

3.Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί, αν η κρατική ενίσχυση όποια και αν είναι τελικά, αν θα καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου μαζί με την αναλογία που θα καταβάλλουν οι εργοδότες (δήλη ημέρα καταβολής του δώρου) ή μεταγενέστερα. Αρχικά ακούστηκε ότι, θα πληρωθεί απ τον εργοδότη όπως το Δώρο Πάσχα (δηλαδή ετεροχρονισμένα) και μετά θα υπάρξει η πληρωμή του κράτους στον εργοδότη. Στη συνέχεια ακούστηκε ότι, η αναλογία για το δώρο αναστολής θα δοθεί από το κράτος μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου. Έπειτα ακούσαμε ότι, τελικά το Δώρο που αφορά το διάστημα αναστολής θα πληρωθεί από τον εργοδότη μαζί με τον υπόλοιπο δώρο έως τις 21 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα υπάρξει η κρατική επιδότηση προς τον εργοδότη.

4. Αν τελικά επιλεγεί να πληρωθεί το δώρο αναστολής απ τον εργοδότη, θα εδώ έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, από αυτήν του Πάσχα. Διότι τότε υπολογίστηκαν κανονικά και οι εισφορές αλλά και ο φόρος. Με βάση τα όσα ισχύουν για τα 534€, αυτά είναι χωρίς κρατήσεις και προσαυξήσεις. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να έχουμε μια τέτοια διαφορετική μεταχείριση; ασφαλιστικές εισφορές ;

5.Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί αν τελικά το δώρο θα έχει φορολογικές κρατήσεις.

6.Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπολογιστεί η προσαύξηση του 0,4166 .

7.Θα εμφανιστεί στην ΑΠΔ και στην Προσωρινή ΦΜΥ (μηνιαίες βεβαιώσεις αποδοχών);

Η κυβέρνηση, αντί να αναπληρώσει τον ονομαστικό 13ο μισθό, ώστε να λειτουργήσει υποτυπωδώς η χριστουγεννιάτικη αγορά, να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων και να ελαφρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καλεί τις τελευταίες, σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας τους(!), να δώσουν στους εργαζομένους τους, ένα ολόκληρο μισθό, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Η στοχευμένη αυτή τακτική, μοναδικό αποτέλεσμα θα έχει να εκτοξευθεί η παραβατικότητα και η αυθαιρεσία και οι εργαζόμενοι να εκβιαστούν στυγνά ώστε να ”βάλουν πλάτη”.

Ενώ τον Απρίλιο η κυβέρνηση είχε δώσει ακόμα και παράταση στην καταβολή του επιδόματος Πάσχα (μέχρι 30.6.2020) αφού οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές, τώρα με μια αλλοπρόσαλλη επιλογή, στρώνει το έδαφος σε χιλιάδες ποινικές διώξεις.

Πρόκειται, είτε για την απόλυτη άγνοια της λειτουργίας της αγοράς ή ακόμα χειρότερα για στοχευμένη μεθόδευση που στόχο έχει να πλήξει το εισόδημα των μικρομεσαίων πολιτών.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος

ieidiseis.gr