ΣΥΒΧΨΑ: Συμπαράσταση στους ανθρακωρύχους των Soma και Ermenek της Τουρκίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΒΧΨΑ: Συμπαράσταση στους ανθρακωρύχους των Soma και Ermenek της Τουρκίας

Κάτω τα χέρια από τους ανθρακωρύχους των Soma και Ermenek της Τουρκίας. Να καταβληθούν τώρα οι αποζημιώσεις των εργατών και των οικογενειών τους !

Το 2013 στη πόλη Soma της Τουρκίας δολοφονήθηκαν εκατοντάδες ανθρακωρύχοι ύστερα από έκρηξη και φωτιά στις στοές στις οποίες εργάζονταν, δύο χιλιόμετρα κάτω από τη γη. Από τους 787 εργάτες που παγιδεύτηκαν, 301 πέθαναν από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Το 2014 στο βωμό του κέρδους θυσιάστηκαν άλλοι 18 ανθρακωρύχοι στα ορυχεία της πόλης Ermenek. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Τουρκία για κάθε ένα εκατομμύριο τόνους εξόρυξης κάρβουνου πεθαίνουν πάνω από επτά εργάτες. Δηλαδή πέντε φορές περισσότερο από ό,τι στη Κίνα.

Στέλεχος της εταιρίας Soma Holding το 2014 ισχυρίστηκε, ότι το κόστος της εξόρυξης ενός τόνου κάρβουνου από την ιδιωτικοποίηση των ορυχείων και μετά έπεσε από 140$ σε 24$ !

To 2020 οι ανθρακωρύχοι μαζί με τις οικογένειες τους με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Bagimsiz Maden, ξεκίνησαν πορεία προς την Άγκυρα για να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους που έως τώρα δεν έχουν καταβληθεί. Στις 12 Οκτώβρη στην πορεία επιτέθηκε η αστυνομία.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ) εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο πλευρό των Τούρκων εργατών.

Σε μια εποχή που για τα κέρδη των πολυεθνικών και των εξορύξεων τους οι σειρήνες του πολέμου σε Ελλάδα και Τουρκία διαλαλούν εθνικιστικό μίσος, η ενότητα των εργατών πρέπει γίνει η γέφυρα για την ειρήνη των λαών.

Οι εργάτες όλου του κόσμου είναι αδέρφια !