ΔΑΣ ΕΤΕ: Ως εδώ στην εργοδοτική ασυδοσία της ΕΤΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΑΣ ΕΤΕ: Ως εδώ στην εργοδοτική ασυδοσία της ΕΤΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σε πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικού κινδύνου και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να βρίσκει, εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών, το ΕΣΥ ανοχύρωτο και την κοινωνία σε απόγνωση, με γενικευμένη οριζόντια απαγόρευση της κυκλοφορίας για δεύτερη φορά σε ένα εξάμηνο, η ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος «εθελούσιας αποχώρησης» προσωπικού στην ΕΤΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί και «λάθος timing». Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Δυστυχώς, αυτό που κυρίως αναδεικνύει αυτή η πρωτοβουλία του κ. Μυλωνά είναι η απόλυτη προτεραιοποίηση που δίνεται στην πάση θυσία συρρίκνωση της Τράπεζας και στη δραστική μείωση του εργασιακού κόστους.

Ως ΔΑΣ έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί: Η μαζική μείωση του προσωπικού (την τελευταία δεκαετία πάνω από 50%), η υποκατάσταση τακτικού προσωπικού με φτηνότερο, ευέλικτο εργατικό δυναμικό μέσω τρίτων εταιρειών, η εμπέδωση ενός καθεστώτος εργαζομένων «πολλαπλών ταχυτήτων» χωρίς ενιαία εργασιακά δικαιώματα και κανόνες (ενοικιαζόμενοι, ειδικοί συνεργάτες, πρακτικάριοι, μέσω ΙΚΥ κοκ.), η συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων και η απουσία του σήματος της ΕΤΕ από πλήθος περιοχών, ακόμη και στην παραμεθόριο ή τμήματα της νησιωτικής χώρας, μπορεί να αποτελούν «βέλτιστες πρακτικές» στα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια, που στην Αμερική κατά τις 2 τελευταίες δεκαετίες εκδίδονταν με το τσουβάλι, δεν απαντάνε όμως στις ανάγκες και τις σύνθετες προκλήσεις του 2020. Κυρίως δεν απαντάνε στο διακηρυγμένο, διά στόματος Δ/ντα Συμβούλου, στόχο «προστασίας της ασφάλειας του προσωπικού, στήριξης των πελατών και της ελληνικής οικονομίας, εκπλήρωσης του ιστορικού ρόλου της Εθνικής Τράπεζας» (Π. Μυλωνάς, Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Β’ τριμήνου 2020 στις 6/08/20).

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ως ΔΑΣ έχουμε πολλές φορές επιχειρηματολογήσει ότι πίσω από κάθε μαζική αποχώρηση προσωπικού κρύβεται η νόθευση των εργασιακών μας σχέσεων και το χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Τα Ταμεία μας (ΤΥΠΕΤ, Ταμείο Αυτασφάλειας) χάνουν κρίσιμους πόρους από εισφορές, η εντατικοποίηση και η πίεση στους χώρους δουλειάς μεγεθύνεται, ο αριθμός εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις και θεσμούς συλλογικής διεκδίκησης μειώνεται δραματικά.

Σε αυτές τις συνθήκες το σωματείο μας, ο ΣΥΕΤΕ, έχει χρέος να παίξει καταλυτικό ρόλο.

Ως ΔΑΣ επιμένουμε ότι ο ρόλος του σωματείου δεν είναι ούτε ρόλος παρατηρητή των εξελίξεων ούτε ρόλος διαχειριστή ή damage controller των επώδυνων αποφάσεων της Διοίκησης.

Απεναντίας ως ΔΑΣ καλούμε με όρους ενότητας όλες και όλους τους εργαζόμενους, συνολικά το ΣΥΕΤΕ, στο να πούμε ένα ξεκάθαρο «ΩΣ ΕΔΩ» και να απαιτήσουμε με κάθε πρόσφορο συνδικαλιστικό, πολιτικό, νομικό όπλο που διαθέτουμε:

  • Την ουσιαστική στήριξη των ασφαλιστικών-υγειονομικών μας δικαιωμάτων, μέσω ξεκάθαρης, θεσμοθετημένης οικονομικής στήριξης του ΤΥΠΕΤ και του ΤΑΠΕΤΕ. Η εθελούσια ανακοινώθηκε χωρίς να ληφθεί καμία πρόνοια αποκατάστασης του οικονομικού πλήγματος που θα υποστούν τα Ταμεία μας!
  • Τη μαζική πρόσληψη προσωπικού με ανοικτό, δημόσιο διαγωνισμό, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό Εργασίας μας. Η δουλειά δεν βγαίνει με εργαζόμενους – λάστιχο και με απλήρωτες υπερωρίες!
  • Την αναθεώρηση του πλάνου κλεισίματος καταστημάτων, ειδικά όταν το κλείσιμο αυτό αφορά και καταστήματα που βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές ή δημιουργούν κενό παρουσίας της ΕΤΕ σε μεγάλες γεωγραφικές ενότητες. Κανένας συνάδελφος και καμία συναδέλφισσα από χώρο που καταργείται να μην υποστεί βλαπτική μεταβολή!
  • Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα εκβιασμών ή προγραφής συναδέλφων για συμμετοχή στην «εθελούσια»!

Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στους συναδέλφους. Κάθε παράταξη εντός του ΣΥΕΤΕ, κάθε σωματείο, κάθε συνδικαλιστής και συνδικαλίστρια!

Ως ΔΑΣ είμαστε πεπεισμένοι ότι τίποτα δεν πρόκειται να μας «χαριστεί» χωρίς αγώνα και διεκδίκηση.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να…παρατηρούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, τους κανόνες και τους θεσμούς προστασίας της εργασίας μας να συνθλίβονται.  Άπαντες οφείλουν να πάρουν θέση απέναντι στις εξελίξεις!

 Αθήνα, 12/11/2020

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ