Δικαίωση των αγώνων του σωματείου μας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δικαίωση των αγώνων του σωματείου μας

 

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Οι πράξει ένταξης στο Εξειδικευμένο Προσωπικό της Γενικής Δ/νσης Λειτουργικής Στήριξης είναι το επιστέγασμα της μέχρι τώρα πορείας του σωματείου μας από την ίδρυσή του ως: επιχειρησιακό σωματείο της πρώην Εθνοdata μέχρι σήμερα ως: Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας. Αξιολογήθηκε η προσφορά εξειδικευμένης εργασίας για πάνω από 250   συναδέλφους και συναδέλφισσες μας, μαζί με τους συναδέλφους –ισσες των πρώην PROBANK και FBB.

Δεν ήταν μια εύκολη πορεία, ξεκίνησε πολύ πριν την επίσημη ίδρυση του Συλλόγου, με μια προσπάθεια να σπάσουν τα δεσμά του φόβου και της αδράνειας και να αναζητηθεί η πλέον αποτελεσματική μέθοδος να σταματήσουμε τις διακρίσεις σε βάρος μας.

Δώσαμε μάχες για την αποτροπή μείωσης μισθών, για τη πληρωμή υπερωριών, για να μην μετακινηθούν συνάδελφοι σε άλλη εταιρεία, για την αποτροπή απόλυσης. Κερδίσαμε, με την υπογραφή για πρώτη φορά συνδικαλιστικών εκπροσώπων μας, για την Εθνοdata: Πρακτικού Συμφωνίας του Συλλόγου με τη Διοίκηση της εταιρείας.

Ήρθαμε αντιμέτωποι με κάθε είδους μη αναμενόμενες και αχαρακτήριστες επιθέσεις: συκοφαντίες, λοιδορίες, ψευδή δημοσιεύματα, με προσπάθεια υπονόμευσης. Τις αντιμετωπίσαμε βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τα εργασιακά προβλήματα των συναδέλφων και αναδεικνύοντας με κάθε ευκαιρία ότι οι διακρίσεις και οι διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων στον εργασιακό χώρο είναι άδικες για τον εργαζόμενο και μη αποδοτικές για την Τράπεζα.

Δικαιωθήκαμε για την επιλογή μας να στηριχτούμε στην συλλογική δράση με γενικές συνελεύσεις, στάσεις εργασίας, καταλήψεις και απεργίες. Απαιτήσαμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, στηριζόμενοι σε λογικά και δίκαια επιχειρήματα. Προχωρήσαμε με παρεμβάσεις στο Υπουργείο Εργασίας, στον Γενικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ, στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου επίσης επιβεβαιώθηκε το δίκαιο των αιτημάτων μας.

Ακόμα και μετά την απορρόφηση της εταιρείας από την Τράπεζα, η εξομοίωση και η απαλοιφή των διακρίσεων δεν είναι αυτονόητη. Χρειάστηκε η παρέμβασή του Συλλόγου σχεδόν σε ατομική βάση για να τηρηθεί στη πράξη η ίση μεταχείριση. Υπάρχουν προβλήματα.  Πρέπει συλλογικά και πάλι να τα αντιμετωπίσουμε. Ζητάμε από κάθε συνάδελφο / σα  που θεωρεί ότι έχει ένσταση στην ένταξη του στα εξειδικευμένα,  να στείλει σύντομο email  στο σύλλογο ώστε με θεσμικά ή συνδικαλιστικά μέσα να ορίσουμε τα αιτήματα.

Συνεχίζουμε προσπαθώντας να κατοχυρώσουμε διαφανείς και αξιοκρατικούς κανόνες εξέλιξης μέσα στην Εθνική Τράπεζα, όπου η σταδιοδρομία κάθε συναδέλφου και συναδέλφισσας να γίνεται με βάση τα προσόντα του και αυτά να αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό προς το συμφέρον και του ίδιου αλλά και της Τράπεζας και της κοινωνίας.

Το Δ.Σ.