Α.Σ. ΟΤΕ: Απαράδεκτες πρακτικές από το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Α.Σ. ΟΤΕ: Απαράδεκτες πρακτικές από το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε τους τελευταίους μήνες, μία άνευ προηγουμένου εκτροπή του σημερινού προεδρείου της ΟΜΕ από την υπηρέτηση του θεσμικού του ρόλου.  Ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όπου η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom σχεδιάζει  βλαπτικές μεταβολές με τη μονομερή και βίαιη μετακίνηση εργαζομένων σε «θυγατρικές» εταιρείες.  

Μόνο τη φετινή χρονιά η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom έχουν πραγματοποιήσει (με το μανδύα των «εθελούσιων» εξόδων) ήδη 450 απολύσεις και έχουν προαναγγείλει άλλες 1.000. Αυτές οι «εθελούσιες», το καλοκαίρι που μόλις πέρασε, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τρεις (3) συναδέλφους που δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις ώστε να αποχωρήσουν και οι οποίοι δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την απελπισία και τη στεναχώρια τους. Τούτο συνέβη μάλιστα σε μία εταιρία που στην οικονομική χρήση που έκλεισε είχε μικτά κέρδη (κι αφού είχε πληρωθεί η μισθοδοσία) 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην τρέχουσα, δε, χρήση – παρά τις δυσκολίες της πανδημίας – τα οικονομικά αυτά αποτελέσματα φαίνεται ότι τουλάχιστον διατηρούνται.

Τι κάνατε ως προεδρείο της ΟΜΕ προκειμένου να αποτρέψετε τα εκβιαστικά διλήμματα των απολύσεων;

·   Κάνετε μόνοι σας (πρόεδρος και γενικός γραμματέας) συναντήσεις με τη διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ κι όχι διαπαραταξιακά, όπως γινόταν για όλα τα κρίσιμα θέματα έως τώρα (π.χ. συλλογικές συμβάσεις εργασίας).

·  Δεν έχετε απαντήσει σε κανένα από τα ουσιαστικά ερωτήματα (π.χ. στις πρόσφατες διευρυμένες εκτελεστικές) που σας θέτουν οι παρατάξεις και κάποιοι πρόεδροι σωματείων αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τις ανάγκες της διαβούλευσης. Πότε θα μας ενημερώσετε γραπτώς για τις συστάσεις του δικηγόρου της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε σχέση με την προετοιμασία όλων μας (παρατάξεων, ΟΜΕ, συλλόγων, εργαζομένων) για τις ανάγκες της διαβούλευσης;

Φτάσαμε στο σημείο να πληροφορούμαστε από τις φιλικές προς τη διοίκηση ιστοσελίδες τα όσα θα έπρεπε να μας πληροφορεί η ΟΜΕ και να μην διαμαρτύρεστε ούτε για τους τύπους στη διοίκηση.

Η παράταξή μας είναι πεπεισμένη ότι η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom θα επιχειρήσει να μεταφέρει βιαίως και μονομερώς εργαζομένους σε θυγατρικές εταιρείες με μοναδικό σκοπό να βλάψει στο μέλλον τους μισθούς, τις εργασιακές τους σχέσεις και την προοπτική αξιοπρεπούς συνταξιοδότησής τους. Σε αυτή την προοπτική, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι αντί το προεδρείο της ΟΜΕ να ομονοήσει με τις άλλες παρατάξεις, τουναντίον αυτό παρεκτρέπεται θεσμικά, κάνει κακή χρήση ή και κατάχρηση εξουσίας και δεν επιτελεί το ρόλο για το οποίο έχει εκλεγεί από τους εργαζόμενους.

Διαπιστώσαμε τα πρώτα αποτελέσματα από την έλλειψη διαπαραταξιακής επιτροπής, στη διαπραγμάτευση σχετικά με την καθαριότητα, τη συρρίκνωση των ΣΥΠ και των πωλήσεων πόρτα-πόρτα (που πριν από λίγα χρόνια μας διαφημιζόταν ως μια πρωτοποριακή υπηρεσία πωλήσεων): Αντί για καθολική συνέχιση της εκτέλεσης του αντικειμένου σε όλες τις πόλεις, μπαλώματα σε επιλεκτικές πόλεις και με επιλεκτικό τρόπο! Το ίδιο το προεδρείο πρότεινε και το θεωρεί και ως κατάκτηση, να μετακινηθούν κάποιοι από αυτούς τους εργαζομένους σε τηλεφωνικά κέντρα! Δεν αντιλαμβάνεστε αλήθεια τι σημαίνει η μετακίνηση στα τηλεφωνικά κέντρα για τη μελλοντική εξέλιξη των μισθών και των θέσεων εργασίας αυτών των εργαζομένων;

Καλούμε το προεδρείο της ΟΜΕ και τις παρατάξεις ΣΥΝ1 (ΠΑΣΚΕ) και (Δ)ΑΚΕ που εκπροσωπεί, να σταματήσει ΤΩΡΑ το θεσμικό του κατήφορο, που επιφέρει ήδη αρνητικές συνέπειες και αν συνεχίσει με την ίδια τακτική, θα επιφέρει ακόμα χειρότερες.  Προειδοποιούμε ότι όταν και εάν αποφασίσετε να επαναφέρετε τη διαπαραταξιακή ομάδα διαπραγμάτευσης, ενδεχομένως θα είναι πολύ αργά για την προάσπιση των εργαζομένων.

ΥΓ: Η σημερινή διοίκηση πάντως έχει φροντίσει να «ανταμείβει» κάθε απερχόμενο πρόεδρο της ΟΜΕ με διευθυντική θέση.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΤΕ