Μόνη η ΝΔ υπερψήφισε τις τροπολογίες για απλήρωτες υπερωρίες και Δώρο Χριστουγέννων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μόνη η ΝΔ υπερψήφισε τις τροπολογίες για απλήρωτες υπερωρίες και Δώρο Χριστουγέννων

Οι παρόντες βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν τα επίμαχα άρθρα 10, 17, 18 του νομοσχεδίου για τις νέες ρυθμίσεις για τις υπερωρίες και το Δώρο Χριστουγέννων, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από συζήτηση και διαξιφισμούς 11 ωρών.

Υπερψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ενσωματώνει τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν τον περασμένο Αύγουστο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αλλά και την στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας και το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις στα εργασιακά.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής με 158 θετικές ψήφους, έναντι 124 κατά, στην ονομαστική ψηφοφορία που έθεσε το ΚΚΕ.

Επίσης, κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκαν τα άρθρα 10, 17 και 18 του νομοσχεδίου που θεσπίζουν τις υπερωρίες αναπλήρωσης χρόνου εργασίας σε περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος τεθεί σε καραντίνα και τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων, διατάξεις για τις οποίες ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ.

Ειδικότερα, τα άρθρα 10 και 17 υπερψηφίσθηκαν από τους 158 παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έναντι 124 βουλευτών από όλο το φάσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τα καταψήφισαν.

Επίσης, το άρθρο 18 που αφορά την δυνατότητα υπερωριών χωρίς απόφαση έγκρισης του υπουργού, σε περίπτωση που ο αριθμός των ωρών αυτών έχει εξαντληθεί, υπερψηφίσθηκε από τους 158 παρόντες βουλευτές της ΝΔ, έναντι 114 που το καταψήφισαν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του Μέρα25, ενώ οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης ψήφισαν «παρών».

Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία όπως συνέβη και στην ψηφοφορία επί του συνόλου. Από την ονομαστική ψηφοφορία, απουσίασαν, τέλος, 18 βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Κριτική

Λίγο προτού ολοκληρωθεί η επί 11 ώρες συζήτηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί την πανδημία για να επιτεθεί στα δικαιώματα των εργαζομένων και την κάλεσε να αναλογιστεί ότι δεν υπηρετείται με τέτοιες πρακτικές η εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στις εργασιακές διατάξεις που εισάγονται στις δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, είπε πως ο κ. Βρούτσης νομοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες. Σχολιάζοντας δε, την ομιλία του υπουργού, παρατήρησε σκωπτικά πως «το μόνο που δεν μας είπε, είναι πως οι εργαζόμενοι του χρωστάνε κιόλας και ότι τους κάνει χάρη που τους υποχρεώνει σε απλήρωτη υπερωρία για τον μισό χρόνο της καραντίνας και όχι για όλο».

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς επέμεινε ότι το ΕΣΥ παραμένει αθωράκιστο και γυμνό και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα δούμε τραγικές καταστάσεις.

«Ευθύνεστε για τους διασωληνωμένους, τους θανάτους και τα κρούσματα. Πρέπει να πάρετε τώρα μέτρα αλλιώς είστε υπόλογοι απέναντι στον λαό», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και αναρωτήθηκε πώς συνιστά φιλεργατικό μέτρο να κάνει υπερωρίες το προσωπικό χωρίς να πληρώνεται. «Αυτή είναι εργασιακή κόλαση. Ποιον πάτε να πείσετε; Δεν τα ζουν οι εργαζόμενοι. Πάρτε τώρα πίσω τα άρθρα 10, 17 και 18 διότι αλλάζουν ριζικά το εργατικό δίκαιο», είπε ο Χρήστος Κατσώτης.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος επέμεινε ότι πρέπει να δοθεί ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει τα διατηρεί το μαξιλάρι των 38,5 δισ διότι πρέπει να γίνουν δημόσιες επενδύσεις και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Απλήρωτες υπερωρίες

Τις σφοδρότερες αντιδράσεις των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόβλεψη για τις υπερωρίες αναπλήρωσης χρόνου εργασίας σε περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος τεθεί σε καραντίνα, για την οποία ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς είχε εξηγήσει στο iEidiseis – βάσει των τότε πληροφοριών για τη διάταξη – πως «δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να απαιτήσει αναπλήρωση, ουσιαστικά, των ωρών που ο εργαζόμενος δεν εργάστηκε, λόγω καραντίνας, με έως και 3 ώρες υπερωριακής απασχόλησης την ήμερα, χωρίς να αμείβεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω ρύθμιση αφορά «τα επαγγέλματα εκείνα που δε μπορούν να παρασχεθούν μέσω τηλεργασίας, όπου, εντός τεσσάρων μηνών και μέχρι το τέλος του χρόνου, οι εργαζόμενοι προβλέπεται να “καλύψουν” με αυτό τον τρόπο, τον χρόνο απουσίας τους λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών». Αν και «δεν επιλέγει ο εργαζόμενος να πάρει άδεια ή να είναι σε καραντίνα, δε φέρει ευθύνη δηλαδή, υποχρεώνεται να δουλέψει» κατά τα παραπάνω, προσθέτει.

Επιπλέον, ο κ. Τσουκαλάς επισημαίνει πως η απώλεια εισοδήματος για τον εργαζόμενο είναι «διπλή», σε περίπτωση εφαρμογής αυτού του πλαισίου, μιας και που η υπερωριακή απασχόληση ανταμείβεται, κατά περιπτώσεις, με προσαυξήσεις επί των απολαβών του εργαζόμενου.

Ο κ.Τσουκαλάς δήλωσε, επίσης, πως η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου «θεσμοθετεί υπερωριακή απασχόληση χωρίς αμοιβή για πρώτη φορά», δημιουργώντας, έτσι, «αρνητικό προηγούμενο», ενώ, τέλος, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μία τέτοια διάταξη να επιτρέψει και εκδηλώσεις «φαινομένων αυθαιρεσίας».

https://www.ieidiseis.gr