Τεμπονέρας για εργασιακά: Πώς θα υπολογιστούν δώρα, υπερωρίες και επιδόματα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τεμπονέρας για εργασιακά: Πώς θα υπολογιστούν δώρα, υπερωρίες και επιδόματα

«Σημαντικές είναι οι διατάξεις, που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη βουλή και προκαλεί ανατροπές, στην καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων» είπε ο κ. Τεμπονέρας μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ο δικηγόρος μας είπε ποιες είναι οι νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

Παρέχεται η δυνατότητα σε εργοδότη, που απασχολεί εργαζόμενο, ο οποίος τίθεται σε καραντίνα επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, να καθορίσει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτό, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας(τηλεργασία), οπότε καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών αυτού, ή να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον. Κατά το διάστημα της προληπτικής καραντίνας ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου, το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.

«Ενώ η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την υπέρβαση του ωραρίου κατά τις τρείς ώρες ημερησίως και έμπαινε ο χρονικός ορίζοντας του τέλους του έτους, το αρμόδιο υπουργείο υπαναχώρησε και τροποποίησε τη διάταξη. Παρόλα αυτά το ζήτημα της μη αμειβόμενης, για πρώτη φορά υπερωρίας, αναμένεται να εγείρει αντιδράσεις» τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Το δώρο εορτών Χριστουγέννων του 2020, που αναλογεί στα διαστήματα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας τους, σε απασχολούμενους: α)σε επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής καθώς και β)σε επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, γ)σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας καθώς και δ)σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή επί των αποδοχών των 534 ευρώ το μήνα(ή 17,8 ευρώ την ημέρα) και όχι επί του ονομαστικού μισθού.

«Η κυβέρνηση δεν πήγε στη λύση, που είχε εφαρμόσει λίγους μήνες πριν με το δώρο Πάσχα, οπότε και κατεβλήθη στο ακέραιο από εργοδότη και κράτος και μειώνει το επίδομα Χριστουγέννων έως και 35%.Η κρατική συμμετοχή αναμένεται και εδώ να δημιουργήσει προβλήματα καθώς ακόμα και σήμερα η κρατική συνεισφορά στο δώρο Πάσχα, δεν έχει καταβληθεί» υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Περιορίζονται, ειδικά για το έτος 2020, σε 50 (αντί 100) οι, απαιτούμενες για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας, ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, για εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

«Μια απολύτως δικαιολογημένη ρύθμιση δεδομένου ότι χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι εργάστηκαν ελάχιστα ή καθόλου φέτος λόγω των μεγάλων προβλημάτων στον τουρισμό» σχολίασε ο κ. Τεμπονέρας.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΒΑΣΕΙ ΚΑΔ

Δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν εκ νέου ή για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, για τον μήνα Οκτώβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31.10.2020.Καταβάλλεται δε στους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, με βάση υπολογισμού το ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ που αντιστοιχεί στις τριάντα (30) ημέρες, και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

«Οι αναστολές συμβάσεων βοηθούν αρκετά τους εργαζόμενους να επιβιώσουν την κρίσιμη αυτή περίοδο. Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε ότι οι υπάλληλοι στους ανωτέρω 5 κλάδους διαβιούν για μήνες τώρα, με το επίδομα των 534 ευρώ και δεν είναι εύκολο να επιβιώσουν αν δεν ενισχυθούν έτι περαιτέρω» επισημαίνει ο δικηγόρος.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως την 31.12.2020 (αντί της 15.10.2020 που ίσχυε μέχρι σήμερα) για όλες τις επιχειρήσεις -εργοδότες που, υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων.

«Ο μηχανισμός Συν-Εργασία αν και δεν αγκαλιάστηκε από τις επιχειρήσεις(δεν έχουν ενταχθεί παρά 70.000 μέχρι στιγμής) είναι ‘ένα κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση ώστε να συγκρατήσει τις απολύσεις. Μένει να δούμε αν η γραφειοκρατία και τα λοιπά εργαλεία ευελιξίας που διαθέτουν οι εργοδότες στην διάθεσή τους, αν θα επηρεάσουν της επιτυχία του μηχανισμού» εξηγεί ο κ. Τεμπονέρας.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΕΚΝΩΝ

Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, δικαιούνται να κάνουν, επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για δεκατέσσερις (14) ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω άδειας στους ως άνω εργαζόμενους καταβάλλονται αποδοχές κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό. Ειδικά για τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις μη εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, η εν λόγω άδεια καλύπτεται από τον εργοδότη.

«Πρόκειται για μια αυτονόητη επιλογή καθώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η πανδημία θα δημιουργήσει προβλήματα στις εκπαιδευτικές δομές. Η σχετική άδεια βέβαια παρατηρούμε ότι ενώ στο δημόσιο καταβάλλεται από τον εργοδότη (ΔΗΜΟΣΙΟ) στον ιδιωτικό τομέα η αντιμετώπιση είναι διαφορετική, εμφανίζεται δηλαδή ένα καθεστώς άνισης μεταχείρισης εις βάρος του ιδιωτικού τομέα» σχολίασε ο δικηγόρος.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Καταβάλλεται σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως την 30.9.2020, αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες και ανέρχεται στα πεντακόσια τριάντα τέσσερα (534) ευρώ και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού, για τις ημέρες που η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή.

«Η ρύθμιση είναι συμπληρωματική καθώς ήδη με παλιότερη νομοθεσία είχε προβλεφθεί η δυνατότητα του εργοδότη να θέτει τον εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα (αν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία) σε αναστολή σύμβασης. Τότε ο νομοθέτης δεν είχε προβλέψει το καταβολή της αποζημίωσης και η διάταξη συμπληρώνει την σχετική «αβλεψία» » ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Παρατείνεται έως 31.12.2020 (αντί 14.9.2020) η δυνατότητα επιχειρήσεων-εργοδοτών, που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους, να απασχολήσουν αυτούς υπερωριακά χωρίς σχετική υ.α. έγκρισης.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος «Θα χρειαστεί προσοχή διότι χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν σε υψηλή ένταση εδώ και μήνες (φαρμακεία, δομές υγείας κλπ) με συνέπεια η ρύθμιση να επιτρέπει την πολύωρη απασχόληση των εργαζομένων. Ο ελεγκτικός μηχανισμός (ΣΕΠΕ) θα πρέπει να διενεργεί πολλούς ελέγχους για να διασφαλίσει την τήρηση των ανωτάτων χρονικών ορίων απασχόλησης».

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Τίθενται νέες προθεσμίες για την εκκίνηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης για τον ορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας. Η νέα διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2021.

Σχολιάζοντας, τέλος, το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για ένα χρόνο ο κ. Τεμπονέρας τόνισε: «Η προεκλογική δήμευση της κυβέρνησης για αύξηση, στο νομοθετημένο κατώτατο μισθό, θα επηρεάσει τις αποδοχές 500.000 εργαζομένων που αμείβονται με αυτό αλλά και μια σειρά επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν(επίδομα ΟΑΕΔ, μητρότητας κλπ).Μένει να δούμε αν το 2021 οι δημοσιονομικές συνθήκες και οι εξελίξεις στην οικονομία θα επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη» κατέληξε.

https://www.newsbomb.gr/