Επικοινωνιακή «φούσκα» το σύστημα ηλεκτρονικής σύνταξης-Σιγή ιχθύος για τα αναδρομικά

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επικοινωνιακή «φούσκα» το σύστημα ηλεκτρονικής σύνταξης-Σιγή ιχθύος για τα αναδρομικά
  • Την ίδια ώρα που τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις μνημονιακές περικοπές βρίσκονται στον αέρα και χιλιάδες αιτούντες δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους, καθώς ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τα 5 χρόνια, η κυβέρνηση επιχειρεί να πραγματοποιήσει φιέστα παρουσίασης των πρώτων στοιχείων του νέου ηλεκτρονικού προγράμματος έκδοσης συντάξεων «Άτλας» και μάλιστα χωρίς να αναφερθεί απολύτως τίποτα για τα παραπάνω ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να παρευρεθεί σε εκδήλωση για την παρουσίαση των πρώτων στοιχείων της ηλεκτρονικής έκδοσης συντάξεων μέσω του συστήματος «Άτλας». Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκαν στα οφέλη του συστήματος το οποίο ωστόσο είχε τεθεί σε πιλοτική λειτουργία από τις 15 Απριλίου.

Ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε σε μια συνολικά αυτοματοποιημένη διαδικασία, εξηγώντας τα στάδιά της, η οποία όπως είπε αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης συντάξεων και να αποσυμπιέσει το σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο για τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, με τον χρόνο έκδοσής τους να φτάνει ακόμα και τα πέντε χρόνια.
Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων καθώς όσοι καταθέτουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, λαμβάνουν τη σύνταξή τους συντομότερα, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν χρόνια για την έκδοση σύνταξης.

«Η αρχή του τέλους»

Ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη δική του ομιλία σημείωσε πως το νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης συντάξεων είναι «η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας». Όπως είπε, «το σύστημα ΑΤΛΑΣ καταργεί ουσιαστικά τις ουρές για κατάθεση των 9 δικαιολογητικών που χρειάζονται σήμερα. Παίρνει στους δικούς του ώμους το βάρος τη γραφειοκρατίας, που μέχρι σήμερα λύγιζε τις πλάτες των πολιτών. Όλα τα στάδια της διαδικασίας θα γίνονται στο εξής αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής Από την αίτηση μέχρι την τελική απόφαση σχεδόν εκμηδενίζεται, από 1,5- έως 2 χρόνια θα διαρκεί λίγες ώρες».

Επίσης, υποστήριξε ότι ο ΑΤΛΑΣ θα ανακουφίσει και το Δημόσιο, σημειώνοντας ότι στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα αιτήματα πέραν των 3 μηνών.

Ωστόσο ενώ τα μάτια χιλιάδων συνταξιούχων, οι συντάξεις των οποίων υπέστησαν μεγάλες περικοπές τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια, ήταν στραμμένα στη σημερινή εκδήλωση περιμένοντας τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία επίδοσης των αναδρομικών συντάξεων βάσει της απόφαση του ΣτΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έκανε ούτε κάποια σχετική νύξη αναφορικά με το ζήτημα.

300.000 εκκρεμείς συντάξεις

Τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά το προηγούμενο διάστημα και προέρχονται από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής δείχνουν ότι στο τέλος Μαρτίου και πριν οι δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω της επιβολής του lockdown, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη αυξήθηκαν σε 160.959 από 151.496 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 360 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο τέλος Ιουνίου 2019, οι εκκρεμείς αιτήσεις στο ΕΦΚΑ, μαζί με αυτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (δημόσιοι υπάλληλοι), ήταν ακόμη λιγότερες, καθώς αριθμούσαν 125.075 περιπτώσεις.

Παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ (χωρίς το Δημόσιο) αυξήθηκαν από 93.785 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 105.850 στο τέλος Μαρτίου 2020. Στο Δημόσιο, το ζήτημα φαίνεται πως είναι μεγαλύτερο, καθώς η καθυστέρηση ξεπερνάει ακόμη και τα 2 χρόνια. Στο ΕΤΕΑΕΠ ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων επικουρικής σύνταξης αυξήθηκε από 44.293 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 47.363 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 63 εκατ. ευρώ) στο τέλος Μαρτίου 2020. Στο τέλος Ιουνίου, εκκρεμούσαν 43.089 αιτήσεις για την έκδοση επικουρικών συντάξεων.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, ο αριθμός εκκρεμών συντάξεων στη πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η πολυσέλιδη ανακοίνωση της ΠΟΚΟΠ «ο συνολικός όγκος των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων στο εννεάμηνο Ιουλίου 2019 – Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, αυξήθηκε από 250.000 το καλοκαίρι του 2019 σε περίπου 300.000 τον Φεβρουάριο του 2020 (από τον Μάρτιο και μετά, προφανώς και λόγω του κορονοϊού, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο)».

Η ανακοίνωση προσθέτει επιπλέον ότι «οι όροι και το περιεχόμενο της περίφημης «ψηφιακής απονομής» του κου Βρούτση» αποτελούν «μια καθαρά επικοινωνιακή «φούσκα», ένα φληνάφημα.Ως «παλιός στο κουρμπέτι» αντιλήφθηκε από την αρχή ότι η υπόθεση δημιουργίας ενός εκσυγχρονισμένου e-ΕΦΚΑ απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, επενδύσεις, υπέρβαση σοβαρότατων δυσχερειών, αλλά και σύγκρουση με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα», επισημαίνει η ΠΟΠΟΚΠ.

thepressproject.gr