ΕΑΚ Τραπεζοϋπαλλήλων: Η εποχή του αποφασίζομεν και διατάσσομεν έχει περάσει ανεπιστρεπτί!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΚ Τραπεζοϋπαλλήλων: Η εποχή του αποφασίζομεν και διατάσσομεν έχει περάσει ανεπιστρεπτί!

Εποχές …αποφασίζομεν και διατάσσομεν…
Το συνδικαλιστικό κίνημα να ακυρώσει στην πράξη το νομοσχέδιο για την απαγόρευση συγκεντρώσεων και εργατικών κινητοποιήσεων.

2/7/2020

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,


Όπως είχαμε εκτιμήσει από πέρυσι με τα απανωτά αντεργατικά νομοσχέδια, η κυβερνητική ατζέντα σε αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλη με ένα πολύ σκληρό σχέδιο κατάργησης κάθε έννοιας εργασιακής νομιμότητας και επιβολής εργασιακού μεσαίωνα.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου η κυβέρνηση κατέθεσε και προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο, θυμίζοντας τις πιο «σκοτεινές» εποχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που επιδιώκει να περιορίσει το δικαίωμα των εργαζομένων και των συνδικάτων να διαδηλώνουν και να διεκδικούν τα αιτήματά τους.
Είναι ένα νομοσχέδιο που θέτει απαράδεκτους περιορισμούς στη δράση του
συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος και έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά νόμων της κυβέρνησης που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση και θέτουν σε αμφισβήτηση συλλογικές συμβάσεις και εργατικά δικαιώματα (π.χ. ‘’αναπτυξιακό νομοσχέδιο’’, βάσιμος λόγος απόλυσης κλπ).
Με το άθλιο αυτό νομοσχέδιο, που το περιεχόμενό του αποτελεί σταθερό και διαχρονικό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων, δίνεται από την κυβέρνηση η δυνατότητα στην αστυνομία να «εκτιμά» με βάση μια σειρά από έννοιες και διατάξεις – λάστιχο το κατά πόσο έχουν τα εργατικά συνδικάτα και οι κοινωνικοί φορείς το δικαίωμα να διαδηλώνουν.
Και αναλόγως με το τι εκτιμά η εκάστοτε αστυνομική αρχή, θα αποφασίζει και θα διατάζει ή την απαγόρευση ή ακόμα και τη διάλυση μιας συγκέντρωσης, καθιστώντας μέχρι και «ιδιώνυμο αδίκημα» τη συμμετοχή ατόμου σε μια διαδήλωση, που κρίθηκε από τους πολιτικούς προϊσταμένους των αστυνομικών αρχών ως παράνομη. Και για όποιον δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις θα προβλέπεται και φυλάκιση μέχρι ενός έτους!

Με το νομοσχέδιο, για κάθε διαδήλωση θα υπάρχει η υποχρέωση να ορίζεται
«οργανωτής», ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως «στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή» το περιεχόμενο και το σκοπό της διαδήλωσης, καθιστώντας την αστυνομία «κριτή» του περιεχομένου μιας λαϊκής κινητοποίησης, επομένως και το αν δικαιολογείται με βάση τα αιτήματα η νόμιμη «άδεια». Μάλιστα καθιστά τον «οργανωτή»
υπεύθυνο «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση».


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι


Από την πρώτη μέρα που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αντεργατικών μέτρων αυτής της κυβέρνησης και σε πλήρη ταύτιση με το ΣΕΒ, έχουμε τοποθετηθεί δημόσια σαν παράταξη τόσο για το μήνυμα που περνάει η κυβέρνηση στην εργοδοσία όσο και για τον κρίσιμο ρόλο που πρέπει να παίξει το επόμενο διάστημα το συνδικαλιστικό κίνημα.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι βασικός στόχος εργοδοτών και κυβέρνησης δεν είναι μόνο η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και η επιστροφή σε ένα άλλο εργασιακό μεσαίωνα, αλλά η πλήρης απομόνωση των εργαζομένων (βλ. και τηλεργασία) και η περαιτέρω απαξίωση των συνδικάτων με τελικό στόχο την ουσιαστική διάλυσή τους.
Οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος είναι πλέον περισσότερο αναγκαίο από κάθε άλλη φορά, να οργανώσουν την αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στο νέο νομοσχέδιο κρατικής καταστολής και αυταρχισμού και να στείλουν ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία πως οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο.

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

Η Γραμματεία της
Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων