«Τρώνε από τα έτοιμα» για να πληρώσουν συντάξεις – «Σπάνε» ομόλογα του ΕΤΕΑΕΠ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Τρώνε από τα έτοιμα» για να πληρώσουν συντάξεις – «Σπάνε» ομόλογα του ΕΤΕΑΕΠ

Ο e-ΕΦΚΑ αναγκάζεται να ξοδέψει το 20% των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ για να καταβάλλει τα αναδρομικά, αλλά και τις τρέχουσες επικουρικές συντάξεις.

Στην συνεδρίαση του ΔΣ της Πέμπτης, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε η πλευρά των εργαζομένων στο ΙΚΑ), να γίνει δεκτή η σχετική εισήγηση της Διοίκησης του Φορέα. Έτσι, θα «σπάσουν» ομόλογα του ΕΤΕΑΕΠ, συνολικής αξίας 286 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες, αυξημένες ανάγκες του Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ όπως έχει κατατεθεί στο κοινό κεφάλαιο των ασφαλιστικών οργανισμών και την οποία διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ.

Άρα, οι «εμμονές» και οι καθυστερήσεις με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, να χορηγήσει έγκαιρα τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με σχετική τελεσίδικη δικαστική απόφαση, έχουν ως αποτέλεσμα το Ταμείο να απολέσει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του!

Να σημειωθεί ότι όταν ελήφθη η τελική δικαστική απόφαση, το Ταμείο είχε έσοδα που του έδιναν τη δυνατότητα χωρίς επιπλέον βάρος και φυσικά χωρίς «σπάσιμο» ομολόγων, να καταβάλλει τις δίκαιες αυξήσεις σε 250.000 συνταξιούχους. Τώρα, ελέω κορονοϊού, το Ταμείο έχει πολύ περιορισμένα έσοδα και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης για να κάνει πράξει μία δικαστική απόφαση, «σύρεται» σε αναγκαστική αξιοποίηση της περιουσίας του Ταμείου. Επίσης, από τα συνολικά αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, διαπιστώνεται ότι η χρήση τους έχει «ημερομηνία λήξης». Αυτό σημαίνει ότι εάν η πολιτική ηγεσία προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε χρήση των αποθεματικών, αυτό «μεταφράζεται» σε σύντομη εξαΰλωσή τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα προκύψει ζήτημα καταβολής επικουρικών συντάξεων…

πηγή: https://www.asfalistiko.gr/