ΕΑΚΤ: Συνεδρίαση της Ε.Γ. της ΟΤΟΕ μετά από αδράνεια 6 μηνών!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΚΤ: Συνεδρίαση της Ε.Γ. της ΟΤΟΕ μετά από αδράνεια 6 μηνών!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,        

Μετά από έξι μήνες χωρίς να έχει συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις μας με δημόσιες ανακοινώσεις και με αιτήματα τριών μελών της (όπως ρητά ορίζεται στο καταστατικό), συνεδρίασε χθες η ΕΓ με θέμα την ίδρυση του νέου φορέα για τη διαδοχή του ΤΑΥΤΕΚΩ. Συνεδρίαση που και αυτή έγινε ύστερα από αίτημα τριών μελών της ΕΓ.

Στη συνεδρίαση αυτή εκτός του θέματος της ημερήσιας διάταξης, λόγω της μη συνεδρίασης για μεγάλο χρονικό διάστημα και λόγω των πολλών ζητημάτων που έχουν προκύψει σε σχέση με την επίθεση που δέχονται εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, σαν παράταξη αναδείξαμε τα παρακάτω ζητήματα και ζητήσαμε την εκ νέου συνεδρίαση της ΕΓ για το σχεδιασμό της δράσης της ΟΤΟΕ στο επόμενο διάστημα:

  1. Ο εξελισσόμενος μετασχηματισμός των τραπεζών με τη δημιουργία ουσιαστικά νέων τραπεζών και διατήρηση των παλαιών με τη μορφή holding, πρέπει να μας απασχολήσει στη βάση της διατήρησης των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας της εργασίας, αφού είναι ξεκάθαρη η επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων μας, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί.
  2. Η εφαρμογή της τηλεργασίας δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα, αν και οι επενδύσεις που γίνονται (3.500 laptops έχει μοιράσει η Εθνική Τράπεζα) δείχνουν τη διάθεση των τραπεζών για «μονιμοποίηση» της εξ αποστάσεως εργασίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να περάσει κανένα σχέδιο που θα επιβάλλει σε εργαζόμενους  την εξ αποστάσεως εργασία, με απώτερο σκοπό την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την μετατροπή τους σε ατομικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  3. Τα κυοφορούμενα σχέδια και οι «λαγοί» που αφήνουν εντέχνως οι τράπεζες για μείωση παροχών, εκ περιτροπής εργασία και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, πρέπει να πάρουν αποφασιστική και ενωτική απάντηση από το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί η αποτελεσματική και θετική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος δεν στηρίζεται στα golden boys & girls αλλά στους εργαζόμενους που το απέδειξαν περίτρανα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ίδρυσης του νέου φορέα διαδόχου του ΤΑΥΤΕΚΩ, που με διθυραμβικά σχόλια (Ανακ. ΟΤΟΕ 38/08-05-2018) είχε εξαγγελθεί με απόφαση του ΓΣ, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη από την ηγεσία της ΟΤΟΕ, ότι υπαναχώρησαν οι τραπεζίτες και έμεινε στις καλένδες η ίδρυσή του.   

Βεβαίως αναπάντητα επί της ουσίας έμειναν τα εύλογα ερωτήματά μας για το πότε υπαναχώρησαν και γιατί δύο χρόνια τώρα δεν ενημερώθηκαν τα όργανα της ΟΤΟΕ (Γ.Σ. και Ε.Γ.)  ώστε να αποφασιστούν οι απαιτούμενες ενέργειες και δράσεις για την διεκδίκηση της ίδρυσης του νέου φορέα.

Η θέση μας όπως αυτή είχε εκφραστεί και στο ΓΣ της  04/05/2018 είναι θετική για την ίδρυση του νέου φορέα με βασική προϋπόθεση να γνωρίζουμε το καταστατικό του, τον κανονισμό εισφορών – παροχών και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Δ.Σ. Ζητήσαμε σαν παράταξη, την άμεση σύγκληση του ΓΣ για να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία, η οποία αποφάσισε να προσπαθήσει και πάλι την ίδρυση του νέου φορέα. Ράβε-ξήλωνε δηλαδή, δουλειά να μη σου λείπει.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,        

έχουμε αποδείξει σαν παράταξη με την  υπεύθυνη στάση μας και το δημόσιο λόγο μας, ότι με τις δυνάμεις που οι εργαζόμενοι μας έδωσαν θα συμβάλλουμε σε κάθε ενωτικό και αγωνιστικό προσκλητήριο για την υπεράσπιση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά η ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) αναλώθηκε σε κυνήγι μαγισσών και εξεύρεση άλλων υπεύθυνων για τα δικά της λάθη, με αλαζονική διάθεση και χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής που μόνο κακό κάνουν, απομαζικοποιούν και απαξιώνουν παραπάνω το κίνημα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,         

Μπροστά στο δυσοίωνο μέλλον και στον αρμαγεδώνα που έρχεται, δεν θα κουραστούμε, έστω κι αν επαναλαμβανόμαστε,  να καλούμε την ηγεσία της ΟΤΟΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αναλώνεται σε ανούσια επικοινωνιακά παιχνίδια, ώστε να προετοιμάσει τον κλάδο, για να αποκρούσει την ολομέτωπη επίθεση που θα δεχθούμε, με λειτουργία των οργάνων, καθολική ενημέρωση των εργαζομένων και προετοιμασία και για αγωνιστικές κινητοποιήσεις γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι

ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ!!!

Αθήνα,  16/06/2020

Η Γραμματεία της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ