«Μεγάλος Αδελφός» και στις τράπεζες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Μεγάλος Αδελφός» και στις τράπεζες

Η νέα πραγματικότητα της εργασίας από το σπίτι η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις τείνει να γίνει η νέα κανονικότητα, αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις απέναντι στους υπαλλήλους τους.

Η JPMorgan, η Citigroup και η Goldman Sachs και άλλες επενδυτικές τράπεζες έχουν ζητήσει από τις αρχές Μαρτίου από τους χιλιάδες υπαλλήλους με έδρα τις ΗΠΑ να εργαστούν από το σπίτι. 

Η εφημερίδα Financial Times αποκαλύπτει ότι πολλές από τις λόγω τράπεζες έχουν προβληματισμούς για τις συζητήσεις που κάνουν οι υπάλληλοι τους με πελάτες μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τράπεζες έχουν προμηθευτεί ήδη τεχνολογικό υλικό το οποίο τους επιτρέπει να παρακολουθούν τα όσα λέγονται μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής, ενώ πολλοί από τους υπαλλήλους υποχρεούνται να συνομιλούν μόνο μέσω της εφαρμογής symphony. Η εταιρεία αυτή συνεργάζεται εδώ και χρόνια με την Goldman Sachs και άλλες μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times, η υπό ανάπτυξη εφαρμογή από την Symphony θα ενημερώνει τις τράπεζες για το ποιοι υπάλληλοι χρησιμοποιούν το WhatsApp.

Πολλές από τις εφαρμογές αυτές δεν έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές και οι εταιρείες ανησυχούν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακαμφθούν υποχρεώσεις που απορρέουν από την κανονιστική συμμόρφωση που απαιτείται να έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι ανησυχίες δεν είναι σημερινές και δεν προέκυψαν μόνο λόγω κορονοϊού. Τον Ιανουάριο, η JP Morgan έθεσε σε υποχρεωτική άδεια έναν από τους πιο υψηλόβαθμους διαχειριστές κεφαλαίων της (trader) επειδή χρησιμοποιούσε την εφαρμογή WhatsApp για να επικοινωνεί με συναδέλφους του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο το θέμα της εφαρμογής WhatsApp, αφού η Γερουσία των ΗΠΑ και κυβερνήσεις, όπως αυτή της Γερμανίας, προστίθενται στη λίστα με τους οργανισμούς που συμβουλεύουν το προσωπικό τους να μην χρησιμοποιούν την εφαρμογή τηλεδιασκέψεων Zoom.

Την ίδια ώρα, οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο ζητούν από κοινού σε όλες τις κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και τράπεζες να τηρήσουν τους νόμους για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά τη χρήση τεχνολογιών επιτήρησης.

https://www.liberal.gr/