Το νέο τοπίο για τους μισθωτούς – Μισή δουλειά, μισός μισθός

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το νέο τοπίο για τους μισθωτούς – Μισή δουλειά, μισός μισθός

Ο εργατολόγος μίλησε για το νέο τοπίο όπως διαμορφώνεται για τους μισθωτούς μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

«Μισή δουλειά, μισός μισθός, σε δύο φάσεις», είναι το νέο εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται για χιλιάδες μισθωτούς, μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον εργατολόγο Ι. Καρούζο, που μίλησε στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

«Η μία φάση είναι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βάλουν το προσωπικό σε προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας μιας επιχείρησης, δηλαδή στην εκ περιτροπής απασχόληση. Σε αυτή την περίπτωση θα απασχολούνται δύο εβδομάδες τον μήνα και θα παίρνουν τις μισές αποδοχές. Η δεύτερη φάση θα είναι από τον Ιούνιο, όταν υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα που ισχύει στη Γαλλία, τη Γερμανία και στην Ευρώπη γενικότερα, ώστε όποιος μπαίνει σε εκ περιτροπής απασχόληση, στην απώλεια του μισθού θα έρχεται το κράτος να καλύπτει ένα ποσοστό της απώλειας. Στην Ιταλία είναι μέχρι 80%, στη Γερμανία είναι 60%, εδώ συζητούν από 40% έως 60% να είναι η κάλυψη. Όλα εξαρτώνται από το ποσό που θα δοθεί από την ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Καρούζος.

«Από τον Ιούνιο μέχρι και την ανακάλυψη του εμβολίου, θα έχουμε τη φάση της μεταβατικότητας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα και το επίδομα καλοκαιρινής άδειας, ο εργατολόγος είπε: «Οι επιχειρήσεις που ήταν στην κατηγορία των πληττόμενων και των λουκέτων έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η άδεια αναψυχής πρέπει να χορηγηθεί υποχρεωτικά στο 50% των εργαζομένων μιας επιχείρησης από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το επίδομα δίνεται με την πρώτη ημέρα χορήγησης της άδειας αναψυχής».

https://newpost.gr/