Δ. Τεμπονέρας: Άτυπη στάση πληρωμών κηρύττει ο e-ΕΦΚΑ;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δ. Τεμπονέρας: Άτυπη στάση πληρωμών κηρύττει ο e-ΕΦΚΑ;

Δυστυχώς μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην αγορά εργασίας γίνεται όλο και χειρότερη. Απολύσεις, μετατροπές συμβάσεων, μειώσεις μισθών και υποδηλωμένη εργασία τείνουν να γίνουν ο κανόνας σε ένα νέο, πρωτόγνωρο, εργασιακό περιβάλλον, που αποκαλύπτεται την επαύριον της υγειονομικής κρίσης.

Η συμπίεση των μισθών και η αυξανόμενη ανεργία, πέρα από το γεγονός ότι πετάει στο περιθώριο της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, προκαλεί δραματική συρρίκνωση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Κάθε μήνας που περνάει τα έσοδα βυθίζονται και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα τεθεί ζήτημα καταβολής των συντάξεων στο ακέραιο.

Αυτό άλλωστε προκύπτει από δυο απλά δεδομένα: Πρώτα από την μετάθεση καταβολής των αναδρομικών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που προβλέπει ο Ν. 4670/2020 για το φθινόπωρο και έπειτα από την κατακόρυφη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων, που αγγίζουν πλέον τις 200.000 (αύξηση 100%).

Ο e-ΕΦΚΑ πρακτικά μεταθέτει τις πληρωμές στο απώτερο μέλλον αναμένοντας να δει πώς θα πορευτούν τα μηνιαία έσοδα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον τουρισμό τους θερινούς μήνες, τότε οι συνταξιούχοι, αντί για αναδρομικές αυξήσεις, όπως είχε δεσμευτεί ο αρμόδιος υπουργός, θα βρεθούν σίγουρα προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

http://www.avgi.gr