Η εργασία θύμα του νεοφιλελεύθερου ιού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η εργασία θύμα του νεοφιλελεύθερου ιού

Του Κωνσταντίνου Τηλιγάδα,

Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η κατάργηση ευνοϊκών εργατικών διατάξεων,  που είχαν νομοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο της αποκατάστασης της καταστροφής που επιτέλεσαν οι ιδεοληπτικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβλήθηκαν λόγω μνημονίων.

Η πεποίθηση του νεοφιλελευθερισμού να αντιμετωπίζει την αξιοπρεπή εργασία, την εργασία με δικαιώματα , σαν εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα και την επίτευξη κερδών, είναι ο λόγος που πάντα η «ρύθμιση» της εργασίας είναι ο πρώτος στόχος του, όταν βρίσκεται σε κυβερνητική θέση.

Κάθε νομοθετική ρύθμιση που προτείνεται γίνεται με σκοπό την ύπαρξη περισσότερης ευελιξίας, λιγότερης προστασίας, χαμηλότερων μισθών και την επιβολή συνθηκών ζούγκλας για τους εργαζόμενους, ώστε να μπορέσει ταυτόχρονα να επιβάλλει συνολικά  την ατζέντα του στην κοινωνία. Μια κοινωνία που ο ισχυρός επιβάλλεται του αδύναμου. Μια κοινωνία που ο ατομισμός προτάσσεται σαν την απόλυτη αλήθεια, με όποιο κόστος και να έχει. Το αφήγημα των νεοφιλελεύθερων είναι ότι εφαρμόζοντας τις παρεμβάσεις τους θα δημιουργηθεί πλούτος για όλους, αφού το κεφάλαιο  θα έχει περισσότερα κίνητρα να επενδύσει για να κερδίσει και έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε, εξελίχθηκε ταχύτατα σε οικονομική κρίση με πρώτο θύμα τον κόσμο της εργασίας. Ο εγχώριος νεοφιλελευθερισμός βρήκε την χρυσή ευκαιρία εν μέσω καταστροφής, να εφαρμόσει ρυθμίσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα υπήρχε περίπτωση να γίνουν πραγματικότητα χωρίς μαζικές αντιδράσεις. Επικαλούμενος την έκτακτη ανάγκη που έχει προκύψει και συνεπικουρούμενος από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, είναι έτοιμος να ολοκληρώσει την διαμόρφωση ενός «νέου» εργατικού δικαίου, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός. Στην ουσία πρόκειται για την καθ’ υπόδειξη εφαρμογή των προτάσεων του ΣΕΒ. Πλήρης ελαστικοποίηση της εργασίας και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και μόνο καταστροφή έφεραν. Πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που θα στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας και δεν θα τροφοδοτήσουν ένα σπιράλ ύφεσης. Να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις τώρα και όχι να προσπαθήσουμε εκ των υστέρων και μέσα στα αποκαΐδια να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η κοινωνία να μείνει όρθια  την επόμενη ημέρα, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην επάνοδο στην ομαλότητα.

O Κωνσταντίνος Τηλιγάδας είναι, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Πηγή:thebest.gr