H Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν τον κόσμο της εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο H Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν τον κόσμο της εργασίας

Μετάφραση Google

  • Η ETUC καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να συναντηθούν αύριο να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση ή να υποβάλουν όρους για να βοηθήσουν τους εργαζομένους, τις εταιρείες και τις δημόσιες υπηρεσίες που επλήγησαν από την κρίση του ιού κοροναϊού

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την Πέμπτη ένα πακέτο στήριξης 540 δισ. Που περιλαμβάνει το πρόγραμμα SURE για την εργασία και την προστασία του εισοδήματος και πώς θα χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη. 

Με περισσότερους από 40 εκατομμύρια εργαζόμενους τώρα προσωρινά ή μόνιμα σε ανεργία από την έναρξη της κρίσης, δεν μπορεί να υπάρξει επανάληψη της πολυήμερης διαμάχης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών που έγινε μάρτυρας στην Ευρωομάδα στις αρχές του μήνα.

Η ETUC επιμένει επίσης ότι το 100 δισ. Ευρώ που διατίθεται στο SURE διακρίνεται για υποστήριξη στην απασχόληση (όχι υγειονομική περίθαλψη που είναι ο σκοπός της χρηματοδότησης του ΕΜΣ), εφαρμόζεται στον κοινωνικό διάλογο με τα συνδικάτα, καλύπτει όχι μόνο την περίοδο κρίσης αλλά και την ανάκαμψη, και ότι είναι παγκοσμίως προσβάσιμο από όλους τους εργαζομένους και τις εταιρείες σε όλες τις χώρες της ΕΕ.  

Καλεί επίσης τους εργοδότες και τα συνδικάτα να συμμετέχουν πλήρως σε όλα τα επίπεδα στην άρση των μέτρων περιορισμού και να ξεκινήσει αυτό με την εφαρμογή της «ανακοίνωσης για έναν ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων περιορισμού COVID-19».

Χρειάζεται ένα εξαιρετικό σχέδιο ανάκαμψης, αυξάνοντας το ΠΔΠ στο 2% του ΑΕΠ της ΕΕ και παρέχοντας έτσι τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ άμεση χρηματοδότηση για μια δίκαιη και πράσινη οικονομική ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά από αυτήν την κρίση. Οι απαραίτητοι πόροι πρέπει να συγκεντρωθούν μέσω ευρωπαϊκών πράσινων και ψηφιακών φόρων και επειγόντως συμφωνημένων κοινών ομολόγων για την εγγύηση της ΕΕ.

Μιλώντας μπροστά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γενική Γραμματέας της ETUC Luca Visentini είπε:

« Με την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας κάθε εβδομάδα και των δημόσιων υπηρεσιών υπό πίεση, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν την ευθύνη να λάβουν υποστήριξη στην πρώτη γραμμή το συντομότερο δυνατό – οι μακρές συνομιλίες κοστίζουν ζωές και θέσεις εργασίας.

«Οι απολυμένοι εργαζόμενοι, οι αγωνιζόμενες εταιρείες και οι εκτεταμένες υπηρεσίες υγείας πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν μετρητά έκτακτης ανάγκης τώρα για να αντιμετωπίσουν αυτές τις άνευ προηγουμένου περιστάσεις.

«Όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ, αυτή η πανδημία δεν ευθύνεται για κανένα κράτος μέλος. Έτσι, η αλληλεγγύη δεν μπορεί να έρθει με όρους που θα κάνουν τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο να πληρώσουν δύο φορές μέσω λιτότητας.

«Χρειαζόμαστε όλα τα κράτη μέλη να ενεργήσουν προς το κοινό συμφέρον, να παράσχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για το SURE και να αυξήσουν το ΠΔΠ στο 2% του ΑΕΠ για να χρηματοδοτήσουν μια δίκαιη και πράσινη οικονομική ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά από αυτήν την κρίση.

“Απαιτείται ένα εξαιρετικό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο παρέχει άμεση χρηματοδότηση τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ σε χώρες, εργαζόμενους και εταιρείες που έχουν ανάγκη, για να αντληθούν μέσω επειγόντως συμφωνηθέντων κοινών ομολόγων για την εγγύηση της ΕΕ.”