Εργαζόμενοι στον πολιτισμό: Δυστυχώς, είμαστε αόρατοι

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργαζόμενοι στον πολιτισμό: Δυστυχώς, είμαστε αόρατοι
  • Παράσταση διαμαρτυρίας από καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον σύγχρονο πολιτισμό
  • Η πρωτοφανής αυτή κρίση που περνάμε έχει εκμηδενίσει τα δημόσια θεάματα

«Δυστυχώς, για την κυβέρνηση, για το υπουργείο Πολιτισμού, εξακολουθούμε να είμαστε αόρατοι» λέει ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος, που χθες το μεσημέρι μαζί με ολιγομελή αντιπροσωπεία συναδέλφων του από την Ομοσπονδία και τα σωματεία καλλιτεχνών και εργαζομένων φόρεσαν τις μάσκες τους, βγήκαν από το σπίτι και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Πολιτισμού, προκειμένου να ακουστεί η φωνή τους και επιτέλους η κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο.

Να εντάξει δηλαδή τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού στα μέτρα προστασίας και στήριξης που θέσπισε στην περίοδο της πανδημίας για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με βάση τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι κανένας πληττόμενος κλάδος δεν θα μείνει χωρίς μέτρα στήριξης από το κράτος.

Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι που δραστηριοποιούνται δημιουργικά, εργασιακά, επιχειρηματικά στον χώρο του πολιτισμού δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ, με τις ιδιότυπες σχέσεις που επικρατούν στο θέαμα και το ακρόαμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να κάνουν αίτηση στην “Εργάνη”.

Όπως από την πρώτη στιγμή έτσι και χθες, εκπρόσωποι της ΠΟΘΑ και των Σωματείων διεκδικούν καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικούς κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικούς ζωντανού θεάματος και ακροάματος και τους εργαζόμενους στο θέαμα-ακρόαμα ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις, έως το τέλος Απριλίου και την ανανέωσή του για όλη τη διάρκεια της κρίσης, ζητώντας επιπλέον να συμπεριληφθούν και οι καθηγητές καλλιτεχνικών σχολών και οι μουσικοί που έχουν εργαστεί με εργόσημο όπως και όσοι αποδεδειγμένα είναι πλανόδιοι μουσικοί ή μουσικοί του δρόμου.

Ζητούν επίσης την παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως και το εποχικό επίδομα, που δίνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Ζητούν την πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ένταξη στην έκπτωση ενοικίου για όλο τον κλάδο του θεάματος-ακροάματος που εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες, την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις και μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου καθώς και την απόδοση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στους συντελεστές κάθε διαδικτυακής ή τηλεοπτικής προβολής θεατρικών, κινηματογραφικών έργων, σειρών κ.λπ.

«Δεν θα το βάλουμε κάτω»

«Η πρωτοφανής αυτή κρίση που περνάμε έχει εκμηδενίσει τα δημόσια θεάματα, με αποτέλεσμα καλλιτέχνες και εργαζόμενοι να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται πολύ δύσκολη και η επόμενη μέρα, γιατί ακόμα και αν επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή, ο φόβος των ανθρώπων να βρεθούν σε χώρους συνάθροισης θα παραμένει. Δεν μπορούμε να φανταστούμε μια συναυλία, για παράδειγμα, όπου οι θεατές θα έχουν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους» λέει ο Κώστας Κεχαγιόγλου, συμπληρώνοντας ότι «παρ’ όλα αυτά δουλεύουμε για την επόμενη μέρα, ετοιμαζόμαστε διερευνώντας τα πιθανά σενάρια γύρω από τη λήξη της καραντίνας. Όλος αυτός ο κόσμος, για να συνεχίσει να παράγει στον χώρο του πολιτισμού, θα πρέπει να έχει και τη στήριξη της επίσημης πολιτείας. Γι’ αυτό λοιπόν διεκδικούμε και προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή των ανθρώπων που παίρνουν τις αποφάσεις, γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία και τα θεάματα είναι από τα δομικά στοιχεία ανάταξης του ηθικού των πολιτών την επόμενη ημέρα».

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις και την αγωνία που εκφράζουν όλο αυτό το διάστημα καλλιτέχνες και εργαζόμενοι, η Πολιτεία φαίνεται να τους αγνοεί. «Δεν θα το βάλουμε κάτω» υπογραμμίζει ο Κώστας Κεχαγιόγλου, εξηγώντας ότι «χθες αναγκαστήκαμε να θυροκολλήσουμε στα τρία υπουργεία και να επιδώσουμε στα γραφεία των υπουργών τις υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί από τα σωματεία για να μας ακούσουν επιτέλους. Έχει περάσει ένας μήνας από την ανακοίνωση των μέτρων προστασίας και στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται από τον κορωνοϊό και παραμένει κενό γράμμα η δέσμευση τόσο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση όσο και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία επαναλήφθηκε με μεγαλοστομία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ότι οι εργαζόμενοι στο θέαμα θα ενταχθούν σ’ αυτά».

«Δείτε τι γίνεται στην Ευρώπη»

Ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ επικεντρώνει στην αντιμετώπιση που έχει επιφυλάξει η αρμόδια υπουργός. «Δεν κατανοούμε ειδικά τη στάση της υπουργού Πολιτισμού να αρνείται να συνομιλήσει μαζί μας έστω και τηλεφωνικά, την ώρα που ομόλογοί της σε όλη την Ευρώπη στηρίζουν με γενναιοδωρία την καλλιτεχνική δημιουργία» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «ενημερώσαμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητήσαμε να γίνουν κοινοβουλευτικές ερωτήσεις στη Βουλή αναδεικνύοντας το πρόβλημα, συμμετείχαμε σε τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατέγραψε τις ανησυχίες και τα αιτήματά μας και παρουσίασε ήδη ένα σχέδιο αντιμετώπισης. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι θέσεις μας θα γίνουν κατανοητές».

Τη φωνή τους ενώνουν με τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως σημειώνει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, «τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ αφορούν τη χρηματοδότηση νομικών προσώπων, ιδρυμάτων και ιδιωτικών εταιρειών και την επιδότηση σε νέα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, που δεν μπορούν καν να παραχθούν εν μέσω πανδημίας, κι επιπλέον το κονδύλι που εξαγγέλθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που έχουν προκύψει στον χώρο». Από πλευράς του ζητάει επιπλέον «να εκπονήσει άμεσα το ΥΠΠΟΑ πρόγραμμα αποζημιώσεων με τις διευκολύνσεις από το  ΕΠΑΝΕΚ, για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι/ες στον χώρο θεάματος-ακροάματος» και «να άρει την απαράδεκτη αναστολή συμβάσεων στους εποπτευόμενους φορείς (λ.χ. Μέγαρο Μουσικής κ.ά.) δίνοντάς τους την αναγκαία χρηματοδότηση για να διατηρήσουν όλο το προσωπικό τους».

http://www.avgi.gr/