ΣΕΥΤΠΕ: Δε θα επιτρέψουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα να μπουν σε καραντίνα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΥΤΠΕ: Δε θα επιτρέψουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα να μπουν σε καραντίνα

Αναλυτικά η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως και συνολικά στον κλάδο, συνεχίζουν να εξυπηρετούν το συναλλασσόμενο κοινό με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, κάτω από αδιαμφισβήτητα αντίξοες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας με ανθρώπινα θύματα, με τον κίνδυνο να εκτεθούν στη νόσο οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, και με σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα αυτοπροστασίας, τα οποία είτε δεν έφθασαν ποτέ, είτε έφθασαν με αρκετή καθυστέρηση και, πλέον, ήδη παρατηρούνται ελλείψεις.

Με την ευκαιρία, ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας στην περίπτωση που τα αντισηπτικά υγρά χεριών για εργαζόμενους και πελάτες τείνουν να εξαντληθούν, όπως δυστυχώς ενημερωνόμαστε από αρκετούς συναδέλφους, να προχωρούν άμεσα σε νέα παραγγελία μέσω του συστήματος BOSS (συσκευασίες των 4 lt). Αναμένεται να ενταχθούν και τα γάντια στο σύστημα παραγγελιών, ενώ οι μάσκες όπως φαίνεται θα αργήσουν…

Θεωρούμε, ωστόσο, επιβεβλημένο να υπάρξει άμεσα, σε κεντρικό επίπεδο, μέριμνα για την αποστολή και συνεχή αναπλήρωση των προστατευτικών μέσων σε καταστήματα και κεντρικές υπηρεσίες και όχι η ευθύνη να μετακυλίεται στους εργαζόμενους και τις επιμέρους μονάδες.

Επιπλέον, υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση, κρίνονται επιβεβλημένα:

  • η πιστή εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με άμεση κάλυψη των ελλείψεων που ακόμη και σήμερα αδικαιολόγητα παρατηρούνται.
  • η παροχή πρόσθετης, πραγματικής υλικής ανταμοιβής προς τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να εργάζονται στην πρώτη γραμμή. Η έμπρακτη αυτή αναγνώριση  της προσφοράς των εργαζομένων σε καμία περίπτωση δεν συμψηφίζεται με την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας και την υποχρέωση του εργοδότη για την πιστή εφαρμογή τους. Και έγκαιρα σπεύδουμε να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε ημίμετρα ή … κουπόνια, όπως συνέβη στην περίπτωση των capital controls με τις ευλογίες και τη συνήθη ανοχή κάποιων.
  • η άμεση επιστροφή των συναδέλφων μας του πρ. RBU, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις εργασίας μακράν του τόπου κατοικίας και των οικογενειών τους, πόσο μάλλον όταν οι ειδικές συνθήκες επιβάλλουν την άμεση επανένωσή τους. Το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό.
  • το άμεσο κλείσιμο των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται εντός των νοσοκομειακών μονάδων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εκεί εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους, όντας εκτεθειμένοι σε χώρους αναφοράς και αντιμετώπισης του κορωνοϊού και με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες μονάδες (π.χ. έλλειψη χώρων ατομικής υγιεινής, συνύπαρξη σε κοινόχρηστους χώρους του νοσοκομείου, τη στιγμή που με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσω του ΕΟΔΥ, τονίζεται η αποφυγή προσέλευσης στα νοσοκομεία).

Κλείνοντας, οφείλουμε να αφιερώσουμε λίγες γραμμές και στις πρόσφατες, ευρύτερες εξελίξεις στα εργασιακά. Υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, νοσηρής έμπνευσης αντεργατικοί σχεδιασμοί, απηχώντας πλήρως τις πλέον ακραίες εργοδοτικές θέσεις, άρχισαν να λαμβάνουν σάρκα και οστά στις διαδοχικές Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), με κυρίαρχα σημεία τη δυνατότητα του εργοδότη να:

  • απασχολεί κατ’ ελάχιστον δύο (2) εβδομάδες το μήνα το 50% του προσωπικού και για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών,
  • αναστέλλει τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού για ένα (1) μήνα, με δυνατότητα παράτασης κατόπιν Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.

Παράλληλα, στην πρόσφατη εξειδίκευση των μέτρων του Υπουργείου Οικονομικών για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρήσουν σε καταβολή του Δώρου Πάσχα σε μεταγενέστερο χρόνο, χωρίς κυρώσεις.

Σπεύδουμε, προκαταβολικά, να προειδοποιήσουμε τυχόν θιασώτες τέτοιων αντεργατικών επινεύσεων εντός της Τράπεζας, να ΜΗΝ τολμήσουν να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να παρεμβαίνουμε υπεύθυνα, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, χωρίς εκπτώσεις ή ωραιοποιήσεις.

Παραμένουμε στα γραφεία του Συλλόγου μας, σε καθημερινή βάση, όπως και εσείς αντίστοιχα βρίσκεστε στους χώρους δουλειάς, προσπαθώντας σε κάθε περίπτωση να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα και τις εύλογες ανησυχίες σας.

ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ!

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ.

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

    Μπεμπένης Εμμανουήλ                     Γοίλιας Ισίδωρος