Οι αλλαγές στα εργασιακά με την ΠΝΠ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι αλλαγές στα εργασιακά με την ΠΝΠ

του Πάνου Κορφιάτη/Πρώην Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)

  • Αυτές τις μέρες παρατηρούμε μια σειρά αλλαγών στα εργασιακά. Προφανώς δεν τις επιβάλει ο κορονοιος αλλά ο τρόπος που επιλέγει η κυβέρνηση να απαντήσει στις οικονομικές συνέπειες του.


Τέσσερα σημεία λοιπόν για την ΠΝΠ:


1) Η εκ περιτροπής εργασία σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων της επιχείρησης θα μπορεί να μπει σε δουλειά δύο εβδομάδων τον μήνα με τις αντίστοιχες αποδοχές θα δημιουργήσει ένα κύμα επαναδιαπραγμάτευσης μισθών προς τα κάτω. Την επόμενη ημέρα που οι εργαζόμενοι που θα γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους θα βρεθούν με το δίλημμα μείωση αποδοχών τώρα ή εκ περιτροπής εργασία.


2) Ο τρόπος εφαρμογής της είναι διάτρητος, χωρίς καμία προϋπόθεση ή εγγύηση. Ακόμα και η υποχρέωση εκ των υστέρων καταγραφής στο Εργάνη του ποιοι εντάσσονται στην εκ περιτροπής εργασία (στην αρχή του επόμενου μήνα) δίνει το απόλυτο περιθώριο στον εργοδότη για οποία πρακτική επιθυμεί, ακόμα και την εικονική εφαρμογή χωρίς δυνατότητα ελέγχου.


3)Το ότι η απουσία κάθε ουσιαστικής καταγραφής προβλέπεται για έξι μήνες θέλω να ελπίζω ότι δεν αποκαλύπτει ότι η μη εκ των προτέρων δήλωση των ωραρίων έχει ορίζοντα εφαρμογής που χάνεται στο απροσδιόριστο μέλλον.


4) Η αναστολή συμβάσεων στην ουσία βάζει τις προϋποθέσεις για απόλυση και όχι για την επαναφορά στην εργασία. Ας εφάρμοζε τουλάχιστον η κυβέρνηση το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών που επιδοτούν τον μισθό και την διατήρηση της θέσης εργασίας και όχι την αναστολή της που βάζει τον εργαζόμενο σε ανασφάλεια.


Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω είναι ότι δίνονται όλες οι δυνατότητες στους εργοδότες ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία απροστάτευτοι. Όλοι ξέρουμε ότι έτσι και αλλιώς η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, οι αποφάσεις όμως αυτές δείχνουν ότι η επιστροφή στην οποία κανονικότητα θα βρει τους εργαζόμενους σε εξαιρετικά δύσκολη θέση , αφού δίπλα στην πίεση της ύφεσης η κυβέρνηση έρχεται να βάλει μια σειρά από εργαλεία στην διάθεση των εργοδοτών για την μείωση του εργατικού κόστους.

Η πολιτική του 2010-14 επανέρχεται συμπυκνωμένη αυτή τη φορά σε διάστημα λίγων μηνών.

Από ανάρτηση στο Facebook